Søg i CFSAs viden og rådgivning

Få hurtigt besked, når vi udgiver nye faglige artikler, guides, bøger eller udbyder webinarer og kurser til dit arbejde med frivillighed. Bestil vores månedlige nyhedsbrev 

Viser 1 - 27 af 41
Analysebureauet Analyse & Tal har for nyligt sendt en rapport på gaden, der viser, at antallet af frivilligdrevne Facebookgrupper er steget markant. Vi ser nærmere på rapportens tal, på de digitale frivillige og på, hvad der kan være af fordele og ulemper ved den uformelle organisering, der kendetegner de fleste af grupperne.
Artikel
Få overblik over danske, nordiske, europæiske og andre internationale forskningsmiljøer, universiteter, institutioner og andre, der undersøger og forsker i frivillighed og civilsamfund.
Guide
Find aktuel dansk litteratur og udgivelser, rapporter, undersøgelser og forskning om frivillighed, foreningsliv og civilsamfund. Vi følger systematisk faglige udgivelser og forskning på området og udbygger løbende oversigten. Nye faglige udgivelser visiteres pba. af faglig gennemgang og vurdering af CFSA's bibliotekar.
Guide
Få de vigtigste tal og fakta om de mange danskerne, som deltager i frivilligt arbejde i Danmark. Få også svar på, hvad frivilligt arbejde er og hvad der karakteriserer de frivillige.
Guide
Få overblik over de vigtigste kendetegn ved frivillige, som arbejder på det sociale område.
Guide
Tilbud om kompetenceudvikling som fx kurser og netværk er et stærkt værktøj i arbejdet med at tiltrække frivillige. I dette videnstema analyserer vi sammenhængen imellem kompetenceudvikling og antallet af frivillige i små og mellemstore landsorganisationer på socialområdet.
Bøger
I denne guide får du tal og fakta om frivillige sociale organisationers struktur og størrelse: Hvordan er de organiseret? Hvordan er fordelingen mellem lokale og landsdækkende organisationer. Hvor mange brugere, frivillige og ansatte har de? Hvor kommer indtægterne fra? Hvem er deres samarbejdspartnere og hvad samarbejder de om?
Guide
Få et hurtigt overblik over det vigtigste du skal vide om frivillighed og danskernes frivillige engagement, før du kontakter os. Guiden er for dig, der studerer og skal skrive eller undersøge frivilligt arbejde, foreningsliv og civilsamfund.
Guide
Civilsamfundet har en afgørende rolle i at løse tidens store samfundsproblemer. Det bliver igen og igen understreget i den offentlige debat. I CFSA ved vi, at hvis det tværsektorielle samarbejde skal lykkes, så kræver det at vi mødes, samarbejder og forstår hinanden. Derfor samlede vi vores fem netværk til et fælles Netværksdøgn.
Nyhed
​​​​​​​Et gnidningsfrit og effektivt parløb mellem foreningens bestyrelse og den daglige leder i foreningen bygger på en klar arbejdsdeling, hvor alle kender deres opgaver og ansvarsområder, og der er klare kommunikationsveje. I det arbejde kan Governance-Management-modellen være et effektivt redskab der både tydeliggøre hvem, der har ansvaret for hvad og sikrer at I ikke blander ledelsesrollerne sammen.
Artikel
Gør jeres frivillige sociale indsats en forskel? Bruger I de frivillige kræfter mest effektivt? Og hvordan skaffer I jer systematisk viden om jeres arbejde og dokumenterer det nemmest og mest præcist? Vi lancerer seks nye guider, der giver inspiration og værktøjer til godt vidensarbejde i mindre og små foreninger på socialområdet. Guiderne er udviklet af Social- og Boligstyrelsen og CFSA og i samarbejde med en række frivillige sociale organisationer.
Artikel
Hvad skal der til for at skabe et godt match mellem organisationer og frivillige? Det spørgsmål stiller mange organisationer sig i en tid, hvor antallet af brugere og dermed også behovet for flere frivillige stiger. I denne pixiudgave af forskningsrapporten fra Matchprojektet formidles fund og vigtige pointer om rekruttering og fastholdelse af frivillige i en kort praksisrettet udgave.
Bøger
Det er bestyrelsen, der skal ansætte, afskedige og sikre klare rammer og et godt arbejdsmiljø for den daglige leder. Læs, hvordan I bliver klædt på til rollen som arbejdsgiver, der er en vigtig, men også udfordrende, kerneopgave i bestyrelsesarbejdet.
Artikel
Flere foreninger og organisationer involverer brugerne i udvikling og evaluering af frivillige sociale indsatser. Det giver nemlig værdifuld viden om, hvorvidt hjælpen og indsatsen virker set fra brugerens synsvinkel. Men når brugerne skal svare på spørgsmål, der går tæt på deres egen fortid, situation og udfordringer, kan nogle foreninger blive bekymret for, om brugerne bliver belastet af at skulle fortælle så meget om sig selv. I denne artikel får I anbefalinger til, hvordan I inddrager og dokumenterer brugernes egne erfaringer i udvikling af nye aktiviteter og i evaluering af eksisterende indsatser, så dilemmaet mellem hensyntagen til brugerne og ønsket om grundig dokumentation er indarbejdet fra begyndelsen af evalueringen.
Artikel
​​​​​​​Medarbejderne i frivillige sociale organisationer brænder for deres arbejde, men risikoen for, at de selv brænder ud, er i høj grad også til stede. Derfor er det afgørende at have fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og nogle gange er et ”Hvordan har du det?” faktisk tilstrækkeligt til at tage temperaturen på klimaet i organisationen.
Artikel
Nye døre, der åbner sig, øget synlighed og flere frivillige. Det er nogle af de gevinster, der kan være for en frivillig social organisation ved at indgå i partnerskab med en erhvervsvirksomhed. Men hvordan kommer I overhovedet i gang? Og hvordan undgår I at miste pusten undervejs i samarbejdet? Center for Frivilligt Socialt Arbejdes nye bog ’Parat til private partnerskaber’ inspirerer frivillige sociale organisationer til at indlede, udvikle og forankre partnerskaber med erhvervslivet, og den giver konkrete eksempler og redskaber til arbejdet.
Artikel
​​​​​​​Det kræver væsentligt flere ressourcer for små og mellemstore organisationer at søge både offentlige og privat midler. Det viser tal fra både et nyt ph.d.-studie og fra CFSA’s foreningsundersøgelse, der er en del af Frivilligrapporten 2019-2021.
Artikel
Frivilligrapport 2019-2021 belyser en række af de arenaer, hvor danskernes frivillige engagement og det sociale arbejde i Danmark er i spil
Bøger
Er det nemt at få indsigt i bestyrelsen, regnskabet og jeres beslutninger? Sender I et bestyrelsesmedlem uden for døren, når bestyrelsen diskuterer sager, hvor medlemmet er inhabil? Og stemmer værdierne hos jeres økonomiske støtter og sponsorer overens med foreningens formål, så der ikke kan sås tvivl om jeres troværdighed? Få 5 råd til, hvordan I fremmer åbenhed og transparens i foreningen, så I sikrer jer, at medlemmer, frivillige, fonde, ja faktisk hele omverdenen kan bakke op om foreningen.
Artikel
CFSA og Tænketanken Mandag Morgen var arrangør af det første store nordiske topmøde for civilsamfund den 3. november 2021. Topmødet blev afholdt på vegne af Nordisk Råd, hvor Danmark i år har formandskabet. Forud for topmødet havde CFSA udarbejdet et såkaldt vidensgrundlag, der samler viden fra de otte nordiske lande og selvstyrende områder.
Nyhed
​​​​​​​Hvordan får vi nye frivillige? Hvordan fastholder vi dem, vi har? Og hvordan får vi sagt pænt farvel til dem, der ikke skal være her længere?
Artikel
Bliv klogere på fakta, tal og tendenser for foreninger og frivillige organisationer i Danmark. Læs også om, hvad en frivillig organisation er og hvad der definerer og kendetegner dem.
Guide
Kortsigtet finansiering, svækket demokrati og stigende professionalisering er udfordringer, som civilsamfund i hele Norden kan nikke genkendende til. CFSA har samlet aktuel viden om de nordiske civilsamfund som optakt til Det nordiske topmøde i november. Læs mere om formålet med topmødet og om det vidensgrundlag, som CFSA har udarbejdet.
Artikel
CFSA har spurgt otte nordiske forskere om, hvad der kendetegner civilsamfundet i Norden. Det kan du læse mere om i det vidensgrundlag, som vi netop har udgivet.
Nyhed
Vidensgrundlaget er afsæt for det Nordiske Topmøde for Civilsamfund 2021. Gennem interviews med nordiske forskere giver vidensgrundlaget indsigt i de respektive nordiske lande og selvstyreområders civilsamfund, og en bredere forståelse af, hvordan civilsamfund og velfærdssamfund samarbejder om velfærdsopgaver på det sociale område i Norden.
Bøger
På trods af et usædvanligt år med mange nye initiativer så vi ikke en fuldstændig forandring af frivilligheden i 2020. Tværtimod var coronaåret med til at understrege og forstørre nogle af de tendenser, vi har set blomstre gennem de seneste år. I artiklen kan du få et overblik over det vigtigste, vi lærte om frivilligheden i 2020.
Artikel
Hvilken betydning har brugerens anerkendelse af den frivilliges indsats egentlig for den frivilliges motivation? Det analyserer vi i dette videnstema, hvor du også kan blive klogere på, hvorfor frivillige sociale relationer sommetider går i hårdknude og få gode råd til at arbejde med gensidig anerkendelse i relationen mellem brugere og frivillige.
Bøger