FAKTAGUIDE
Seneste revision

Find dansk og international frivilligforskning

Få overblik over danske, nordiske, europæiske og andre internationale forskningsmiljøer, universiteter, institutioner og andre, der undersøger og forsker i frivillighed og civilsamfund.

I denne guide finder du en oversigt med links til danske, europæiske og andre internationale forskningsinstitutioner, universiteter og forskningsnetværk, som indsamler viden og data om frivilligt arbejde og forsker i frivillighed, foreninger, frivillige organisationer, NGO'er og civilsamfund.

Kender du til danske såvel som internationale institutioner og netværk, som forsker i frivillighed og civilsamfund, så send meget gerne et par linier til vores webkonsulent Louise Rasmussen på e-mail: lr@frivillighed.dk.

Forskningsinstitutioner i Danmark

  • Center for Forskning i Idræt, sundhed og civilsamfund, CISC, Syddansk Universitet - beskæftiger sig med samfundsvidenskabelig og humanistisk forskning i idræt og kropskultur, den fysiske dimension af sundheden og det civile samfund (foreninger, frivillige organisationer mv.). Centeret hører til under Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, og er en videreførelse og udvikling af den forskning, som tidligere har foregået i tilknytning til Gerlev Idrætshøjskole.
  • Center for Socialt Entreprenørskab, Roskilde Universitetscenter - er et væksthus for læring og forskning i socialt entreprenørskab. Centrets forskning og uddannelse fokuserer på den tredje sektor, men omfatter samarbejdsrelationer og samspil mellem samfundets offentlige sektor, private sektor og det civile samfund.
  • Department of Business Humanities and Law, Copenhagen Business School - beskæftiger sig med forskning og studier med fokus på offentlig og politisk ledelse, civilsamfundsstudier, ledelsesfilosofi, virksomhedshistorie, erhvervsjura, generel ledelse, strategi, innovation og entrepreneurship. 
  • Idrættens Analyseinstitut har til opgave at skabe overblik over aktuel, samfundsorienteret forskning på idrætsområdet. Desuden skal instituttet analysere perspektiver ved idrætspolitiske initiativer og stimulere offentlig debat om centrale idrætspolitiske spørgsmål.
  • Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet arbejder for at fremme folkesundheden. Ved instituttet forskes i de sundhedsudfordringer samfundet står over for.
  • Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet - beskæftiger sig med forskning inden for sociologi, socialt arbejde, arbejdsliv og organisation, individets retssikkerhed og retsbeskyttelse.
  • Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet - beskæftiger sig med politologisk forskning og sætter særligt fokus på: kommunalpolitik- og organisation, europæiske studier, valg- og partistudier og evaluering. Under instituttet ligger blandt andet Center for Velfærdsstatsforskning, der forsker i velfærdsstatens normative grundlag, dens udvikling i komparativt og historisk perspektiv, velfærdsstatens reaktioner på eksterne udfordringer, europæiseringen, og velfærdsstatens konsekvenser for adfærd på individniveau.
  • Sociologisk Institut, Københavns Universitet - bedriver sociologisk grundforskning. I 2021 gennemførte forskere ved instituttet undersøgelsen 'Solidaritet og frivillighed i coronakrisen', der kortlagde samspillet mellem frivillighed i formelle organisationer og den uformelle borger-til-borger hjælp, samt hvilken rolle sociale medier spiller.
  • Statens Institut for Folkesundhed (SIF). Statens Institut for Folkesundhed tilvejebringer viden, som skal skabe de bedst mulige betingelser for, at danskerne kan leve et sundt og godt liv. Det sker gennem forskning i sundhed og sygdom og gennem myndighedsbetjening. SIF gennemfører blandt andet befolkningsundersøgelser og monitorerer udviklingen i befolkningens sundhed og sygelighed.
  • VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er en uafhængig statslig institution under Økonomi- og Indenrigsministeriet. VIVE udarbejder og formidler forskning og analyse i relation til velfærdssamfundets udvikling, borgernes levevilkår og indretningen af den offentlige sektor, herunder fremme af kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring.  
  • Videnscenter for folkeoplysning (Vifo) er en del af Idrættens Analyseinstitut, som arbejder med formidling, dataindsamling og forskning i den folkeoplysende voksenundervisning med fokus på aftenskoler, daghøjskoler og folkeuniversitetet samt det frivillige børne- og ungdomsarbejde med fokus på spejdere, politiske ungdomsorganisationer og religiøse ungdomsorganisationer.

Forskningsinstitutioner i Europa

Frankrig

Holland

  • Community Partnership Consultants, CPC - CPC er et privat konsulentbureau, som blandt andet forsker i "active citizenship of communities" og "social entrepeneurship" inden for den offentlige og private sektor.

Norge

  • Innstitutt for samfunnsforskning, ISF - ISF er en selvstændig stiftelse oprettet i 1950. ISF har en tværfaglig sammensat forskerstab på omkring 45 personer, der blandt andet forsker i civilsamfund, herunder frivilligt arbejde. ISF har deltaget i den norske "Magtudredning".
  • Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor er et større forskningsprogram oprettet som et samarbejde mellem  Institutt for samfunnsforskning og Rokkansenteret/ UiB. Under programmet beskæftiger man sig med forskning i deltagelsesformer, forandringsprocesser, finansieringsordninger og rammevilkår for civilsamfundet og den frivillige sektor i Norge. På centrets website kan man orientere sig i centrets forskningsprojekter og hente viden, diskutere og finde nyttig litteratur og information om temaerne: frivillighed og civilsamfund.

Storbritannien

  • Institute for Volunteering Research IVR gennemfører praksisforskning, analyser, evalueringer og undersøgelser af frivilligheden og civilsamfundet i England. Indtil 2019 var IVR en del af den nationale paraply- og interesseorganisation NCV, men er i dag et forskningscenter under the University of East Anglia.
  • NCVO - The National Council for Voluntary Organisations er paraplyorganisation for frivillige civilsamfundsorganisationer i England. NCVO tæller mere end 17.000 medlemsorganisationer. Foruden kampagner, politikudvikling og lobbyvirksomhed arbejder NCVO med praksisforskning og udgiver hvert år UK Civil Society Almanac med data og tendenser om udviklingen i den britiske frivilligsektor.

Sverige

Tyskland

  • Maecenata Institut - Maecenata Institut für Philanthropie und Zivilgesellschaft er et forskningsinstitut under Humboldt Universitetet i Berlin. Instituttet gennemfører forskning og analyser inden for emner som privat filantropi, civilsamfund og medborgerskab i den tredje sektor i Tyskland.

Østrig

Andre europæiske forskningsinstitutioner

  • EMES (Research network for Social Economy) er et netværk for en række forskere og etablerede forskningscentre og universiteter i Europa. Netværket er etableret som en non-profit forening i 2002 og arbejder med at opbygge teoretisk og empirisk viden om den tredje sektor - med særligt fokus på socialøkonomiske virksomheder, socialt entreprenørskab, socialøkonomi med mere. 

Forskningsinstitutioner i USA og Australien

  • ARNOVA, The Association for Research on Nonprofit Organizations and Voluntary Action er et internationalt, tværfagligt netværk for forskere og ledere i den frivillige sektor, der arbejder med undersøgelser og forskning af frivilligt arbejde, frivillighed, nonprofit organisationer, filantropi og civilsamfundet.
  • ISTR, International Society for Third-Sector Research - er en international organisation, der arbejder for at fremme forskning og uddannelse inden for emnerne: civilsamfund, filantropi og non-profit sektoren. ISTR udgiver blandt andet tidsskriftet VOLUNTAS - International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations.
  • The Johns Hopkins Center for Civil Society Studies er en amerikansk forskningsinstitution, som indsamler viden og data om frivillighed, non-profit sektoren og civilsamfund i hele verden. Centret samarbejder med regeringer, internationale organisationer og forskere fra anerkendte forskningsinstitutioner om at styrke brugen af viden om den frivillige sektor og civilsamfundet. Centrets forskere har gennemført flere større projekter blandt andet "The Johns Hopkins Comparativ Nonprofit Sector Project".
  • The Johns Hopkins Comparative Nonprofit Sector Project var et globalt forskningsprojekt, der indsamlede viden og analyserede den frivillige sektors omfang, rolle, struktur og finansiering i en lang række lande i hele verden. Formålet var at udvikle, forøge og forbedre viden om den tredje sektor og skabe et kvalificeret grundlag for offentlige og private initiativer inden for området. Projektet blev grundlagt i 1987 af dr. Lester Salamon. Projektets aktiviteter er indstillet efter Lester Salamons død i 2021. 
  • Volunteering Australia er Australiens nationale center for frivilligt arbejde. Centret har en forskningsenhed: Volunteering Australia's Research Support Unit som gennemfører og initierer forskning og analyser i frivilligt arbejde i Australien. På hjemmesiden findes en udbygget statistik om frivilligt arbejde i Australien.