Søg i CFSAs viden og rådgivning

Få hurtigt besked, når vi udgiver nye faglige artikler, guides, bøger eller udbyder webinarer og kurser til dit arbejde med frivillighed. Bestil vores månedlige nyhedsbrev 

Viser 1 - 27 af 41
Rillo Rud tiltræder som centerchef på Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) fra 1. juni, hvor Laura Auken fratræder. Fra en begyndelse som informations- og udviklingskonsulent til toppen af Ventilen som direktør har Rillo Rud markeret sig som en visionær leder i civilsamfundet. Med en stor forståelse for sektoren og et ønske om at styrke foreninger og organisationer, bringer Rillo sin erfaring og sin drøm om en mere sammenhængende og sund frivilligsektor med sig til Odense.
Artikel
Analysebureauet Analyse & Tal har for nyligt sendt en rapport på gaden, der viser, at antallet af frivilligdrevne Facebookgrupper er steget markant. Vi ser nærmere på rapportens tal, på de digitale frivillige og på, hvad der kan være af fordele og ulemper ved den uformelle organisering, der kendetegner de fleste af grupperne.
Artikel
Få overblik over danske, nordiske, europæiske og andre internationale forskningsmiljøer, universiteter, institutioner og andre, der undersøger og forsker i frivillighed og civilsamfund.
Guide
Find aktuel dansk litteratur og udgivelser, rapporter, undersøgelser og forskning om frivillighed, foreningsliv og civilsamfund. Vi følger systematisk faglige udgivelser og forskning på området og udbygger løbende oversigten. Nye faglige udgivelser visiteres pba. af faglig gennemgang og vurdering af CFSA's bibliotekar.
Guide
Få de vigtigste tal og fakta om de mange danskerne, som deltager i frivilligt arbejde i Danmark. Få også svar på, hvad frivilligt arbejde er og hvad der karakteriserer de frivillige.
Guide
CFSA og Tænketanken Mandag Morgen samarbejder om et stærkere nordisk civilsamfund på socialområdet. I 2024 udfolder den nye nordiske platform for civilsamfundet på socialområdet sig i 5 tematiske netværk, hvor deltagere fra hele norden drøfter aktuelle tendenser i frivilligheden.
Artikel
Få overblik over de vigtigste kendetegn ved frivillige, som arbejder på det sociale område.
Guide
Knapt 200.000 danskere står på kanten af arbejdsmarkedet og er på mere eller mindre permanent offentlig forsørgelse. Politisk er der et stort fokus på, at dette samfundsproblem ikke kan løses af det offentlige alene. Det skal ske i et tæt samspil med civilsamfundet og de frivillige foreninger og organisationer. I en ny bog, som udkommer til november, undersøger en række forskere, om frivillighed er en vej ind i lønnet beskæftigelse.
Artikel
Tilbud om kompetenceudvikling som fx kurser og netværk er et stærkt værktøj i arbejdet med at tiltrække frivillige. I CFSA's nye videnstema analyserer vi sammenhængen imellem kompetenceudvikling og antallet af frivillige i små og mellemstore landsorganisationer på socialområdet.
Artikel
I denne guide får du tal og fakta om frivillige sociale organisationers struktur og størrelse: Hvordan er de organiseret? Hvordan er fordelingen mellem lokale og landsdækkende organisationer. Hvor mange brugere, frivillige og ansatte har de? Hvor kommer indtægterne fra? Hvem er deres samarbejdspartnere og hvad samarbejder de om?
Guide
Få et hurtigt overblik over det vigtigste du skal vide om frivillighed og danskernes frivillige engagement, før du kontakter os. Guiden er for dig, der studerer og skal skrive eller undersøge frivilligt arbejde, foreningsliv og civilsamfund.
Guide
Den første, nordiske platform for civilsamfund på socialområdet skal skabe stærke samarbejder mellem civilsamfund på tværs af de nordiske lande. Vi inviterer til kick-off workshop for danske civilsamfundsorganisationer på socialområdet tirsdag den 23. maj i København.
Artikel
Hvad skal der til for at skabe et godt match mellem organisationer og frivillige? Det spørgsmål stiller mange organisationer sig i en tid, hvor antallet af brugere og dermed også behovet for flere frivillige stiger. Et nyt forskningsprojekt giver bud på, hvad organisationerne kan gøre for at tiltrække nye frivillige og fastholde dem, der allerede er engageret.
Artikel
Andelen af kommuner, der inddrager frivillige sociale foreninger i politikudvikling via formelle råd og udvalg, er faldet over de seneste fem år. Med afsæt i tal fra CFSA’s Frivilligrapport 2019-2021 undersøger vi i et nyt videnstema, hvordan kommunale frivilligkonsulenter oplever samarbejdet med foreningerne. Vi ser også på, hvordan viden om kommunernes organisering kan sikre foreningerne endnu mere indflydelse – også uden om mødebordet.
Artikel
Folkemødet er en enestående mulighed for at få politikere, interesseorganisationer og fonde i tale. Men for at få det fulde udbytte skal I forberede jer godt, inden I tager afsted. Vi har samlet vores bedste råd til, hvordan I som lille eller mindre forening kan forberede jer til den årlige demokratifest på Bornholm?
Artikel
De mange tusinde ukrainere, som kommer til Danmark, har brug for tag over hovedet, et varmt måltid mad, skolegang og beskæftigelse – og ikke mindst for tryghed, omsorg og med tiden adgang til vores fællesskaber. Strømmen af familier på flugt har mobiliseret et ekstraordinært (civil)samfundsengagement, og landet over løfter frivillige organisationer og kommuner arbejdet med at koordinere indsatsen i fællesskab.
Artikel
Anerkendelse fra andre frivillige og fra brugere og deres pårørende styrker frivilliges tilhørsforhold til foreningen. Og et stærkt tilhørsforhold er med til at fastholde frivillige. Læs mere om, hvordan I kan arbejde med at styrke frivilliges tilhørsforhold gennem anerkendelse for at fastholde engagerede frivillige
Artikel
Det frivillige sociale engagement i Danmark. Frivilligrapport 2019-2021 er nu online. Rapporten belyser en række af de arenaer, hvor danskernes frivillige engagement og det sociale arbejde i Danmark er i spil.
Artikel
​​​​​​​Det kræver væsentligt flere ressourcer for små og mellemstore organisationer at søge både offentlige og privat midler. Det viser tal fra både et nyt ph.d.-studie og fra CFSA’s foreningsundersøgelse, der er en del af Frivilligrapporten 2019-2021.
Artikel
Bliv klogere på fakta, tal og tendenser for foreninger og frivillige organisationer i Danmark. Læs også om, hvad en frivillig organisation er og hvad der definerer og kendetegner dem.
Guide
Kortsigtet finansiering, svækket demokrati og stigende professionalisering er udfordringer, som civilsamfund i hele Norden kan nikke genkendende til. CFSA har samlet aktuel viden om de nordiske civilsamfund som optakt til Det nordiske topmøde i november. Læs mere om formålet med topmødet og om det vidensgrundlag, som CFSA har udarbejdet.
Artikel
På trods af et usædvanligt år med mange nye initiativer så vi ikke en fuldstændig forandring af frivilligheden i 2020. Tværtimod var coronaåret med til at understrege og forstørre nogle af de tendenser, vi har set blomstre gennem de seneste år. I artiklen kan du få et overblik over det vigtigste, vi lærte om frivilligheden i 2020.
Artikel
Coronakrisen viste, at borgerne i den grad er klar til at hjælpe deres medmennesker, når der er brug for det. Med afsæt i tal fra CFSA og Københavns Universitets store befolkningsundersøgelse af hjælpen under corona analyserer vi i Videnstema #3, hvem hjælperne var, hvilken hjælp de gav, og hvad der motiverede dem til at hjælpe.
Artikel
Over halvdelen af danskerne hjælper andre under corona. Det viser de første tal fra den store befolkningsundersøgelse, som CFSA gennemfører i samarbejde med forskere på Københavns Universitet.
Artikel
Overalt i landet er der et stort ønske om at give en hjælpende hånd. Indsatsen koordineres mange steder gennem lokale hjælpegrupper på Facebook. Vi giver her 5 gode råd til at koordinere frivillige indsatser online - og samtidig undgå spredning af coronasmitte.
Artikel
Frivillige, der føler sig brugt, forsvinder hurtigt igen. I denne episode af podcasten Forestillinger om frivillighed ser vi nærmere på, hvad der kendetegner det gode og ligeværdige samarbejde mellem mellem kommune og civilsamfund.
Artikel
Hvordan lykkes I med at finde nye frivillige, når foreningerne i jeres lokalområde i stigende grad kappes om de samme menneskers tid? I denne episode af podcasten Forestillinger om frivillighed får du helt konkrete ideer til, hvad I kan gøre for at nå længere ud end Tordenskjolds soldater.
Artikel