Ny forskning om rekruttering og fastholdelse

Nyt forskningsprojekt styrker organisationers arbejde med rekruttering og fastholdelse

Af Suzette Frovin, selvstændig journalist og Mette Hjære, teamleder for Analyse og Data hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Hvad skal der til for at skabe et godt match mellem organisationer og frivillige? Det spørgsmål stiller mange organisationer sig i en tid, hvor antallet af brugere og dermed også behovet for flere frivillige stiger. Et nyt forskningsprojekt giver bud på, hvad organisationerne kan gøre for at tiltrække nye frivillige og fastholde dem, der allerede er engageret.

Indhold
Ny forskning om rekruttering og fastholdelse
none

Efter to år med coronapandemi og hel eller delvis nedlukning af samfundet oplever mange organisationer, at opgaven med at rekruttere og fastholde frivillige er blevet endnu større. I det lys afsluttes det 2-årige forskningsprojekt ”Match – rekruttering og fastholdelse af frivillige i civilsamfundsorganisationer for udsatte grupper” på det helt rigtige tidspunkt.

Undersøgelsen, der er gennemført af Aalborg Universitet i samarbejde med CFSA og på initiativ fra og finansieret af VELUX FONDENs Sociale Indsatser i Danmark, giver nemlig nye perspektiver på, hvordan frivillige sociale organisationer kan styrke arbejdet med rekruttering og fastholdelse.

Download forskningsrapporten: Match. Rekruttering og fastholdelse af frivillige i civilsamfundsorganisationer

Forskning kvalificerer organisationernes arbejde

Frivilliges motiver for at engagere sig i frivilligt arbejde er velkendte, men med forskningsprojektet findes der nu et solidt datagrundlag for også at sige noget om, hvordan frivillige sociale organisationer kan arbejde målrettet med at skabe motiverende rammer for at rekruttere og fastholde frivillige. Konklusionerne i Matchprojektet viser nemlig, at det betaler sig at arbejde strategisk med at skabe organisationsmiljøer, der understøtter frivilliges motivation. Det gælder både i arbejdet med at rekruttere nye frivillige og med at fastholde frivillige.

I VELUX FONDEN har man gennem de seneste år erfaret, at flere civilsamfundsorganisationer har haft vanskeligt ved at rekruttere og/eller fastholde et tilstrækkeligt antal frivillige til de sociale indsatser, som organisationerne tilbyder til borgere i en socialt udsat position.

”Vores mål med at igangsætte undersøgelsen har først og fremmest været at få skabt ny forskningsbaseret viden om, hvad civilsamfundsorganisationerne selv kan gøre fx organisatorisk for at styrke deres rekruttering og fastholdelse af frivillige til sociale indsatser og tilbud. Når man står på mere fast viden, er det nemmere at tænke nye løsninger eller tage højde for mulige udfordringer i sin praksis. I VELUX FONDEN håber vi, at den nye viden vil blive omsat til praksis i civilsamfundets organisationer for derigennem at komme borgerne til gavn,” siger Vibeke Lybecker, programchef for VELUX FONDENs Sociale indsatser i Danmark.

Frivillige efterspørger tydelighed og indflydelse

Forsidefoto af pixiudgaven Den korte vej til et godt match
Den korte vej til et godt MATCH. Af Lars Skov Henriksen, Ane Grubb, Hans-Peter Y. Qvist, Elisabeth Lilleøre Holstein og Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Forlaget CFSA, 2022. 

Pixiudgave af forskningsrapporten 'Match. Rekruttering og fastholdelse af frivillige i civilsamfundsorganisationer'.

Forskningsprojektet undersøger, hvilke forhold i foreninger og frivillige organisationer der har betydning for rekruttering og fastholdelse af frivillige. Undersøgelsen har særligt fokus på frivillige organisationer, der har socialt udsatte som målgruppe, og giver ny anvendelig viden om god praksis for rekruttering og fastholdelse i den frivillige sektor. Aalborg Universitet har samarbejdet med CFSA om projektet, som er med til at kvalificere CFSA’s velfunderede praksisviden om, hvad der skal til for at lykkes med rekruttering og fastholdelse af frivillige.

”Undersøgelsen viser, at arbejdet med at skabe motiverende organisationsmiljøer indeholder en række dilemmaer, som organisationerne er nødt til at forholde sig til. For eksempel ser vi, at de frivillige efterspørger tydelige rammer og krav fra organisationerne, samtidig med at de bliver motiveret af, at der er rum til, at de selv kan få indflydelse på og være med til at forme de opgaver, de engagerer sig i, ” siger Mette Hjære, chefkonsulent i CFSA.  

”Det stiller store krav til organisationerne, fordi de er nødt til hele tiden at have en refleksiv tilgang til rekruttering og fastholdelse, hvor de balancerer den ambivalens, der er mellem at være tydelige i deres forventninger og at give de frivillige plads til at udfolde og udvikle deres frivillige engagement.”

Uforløst potentiale i mangfoldige frivilligfællesskaber

Matchprojektet føjer nye perspektiver til en række velkendte motivationsfaktorer. Det gælder fx organisationernes arbejde med at anerkende de frivilliges indsats. En af konklusionerne i forskningsprojektet er således, at frivillige opfatter veltilrettelagte oplæringsforløb og løbende feedback som en anerkendelse af deres engagement. Det er med andre ord ikke nok, at frivillige er motiveret af opgaven eller af at gøre en forskel. De rammer, som organisationerne skaber om de frivilliges engagement, bidrager også til at fastholde dem. Det kalder på, at organisationerne arbejder systematisk med introforløb, så frivillige kommer godt i gang med opgaverne, ligesom organisationerne skal tilbyde løbende opfølgning og mulighed for supervision for at fastholde frivilliges motivation.

Det er ligeledes velkendt, at det særligt er yngre og ældre kvinder, der engagerer sig i det frivillige sociale arbejde. Organisationerne oplever, at det er vanskeligt at rekruttere mænd - og at det er en særlig udfordring at tiltrække frivillige i aldersgruppen 30 – 60 år og mennesker med etnisk minoritetsbaggrund.

For dem, der allerede er frivillige, kan der være en stor tryghed i, at det frivillige fællesskab er relativt homogent. Omvendt kan det være sværere at rekruttere andre typer af frivillige, fordi de ikke har nogen at spejle sig i. Samtidig kan det være vanskeligt at imødekomme brugernes forskellige behov og livsvilkår, hvis de frivillige primært udgøres af veluddannede yngre eller ældre kvinder. Den udfordring er organisationerne nødt til at forholde sig til i deres strategiske arbejde med at rekruttere og fastholde frivillige. Både fordi det giver mulighed for at skabe mere bæredygtige frivillige fællesskaber og for i endnu højere grad at kunne imødekomme målgruppens behov.  

Nye perspektiver på rekruttering og fastholdelse

”Undersøgelsen viser, at organisationerne med fordel kan forholde sig mere proaktivt til, hvordan de vil arbejde med mangfoldighed for at tiltrække og fastholde en bredere gruppe af frivillige. Rummelighed og mangfoldighed er stærke værdier i den frivillige verden, men vi ser i overvejende grad, at de frivillige ligner hinanden – og dermed går organisationerne måske glip af det potentiale, der ligger i at rekruttere frivillige med andre baggrunde og livserfaringer,” siger Mette Hjære.

Det er professor Lars Skov Henriksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, der har stået i spidsen for det 3-årige forskningsprojekt.

”Mit håb er, at organisationerne vil bruge konklusionerne i undersøgelsen som et spejl, de kan holde op foran deres egen praksis. Undersøgelsen kan inspirere organisationerne til at justere eller gentænke, både hvordan de henvender sig til potentielle frivillige, og hvordan de fastholder de frivillige, de allerede har,” siger Lars Skov Henriksen.

Fund og vigtige pointer fra Match 

Forskningsprojektet MATCH giver os helt ny viden om rekruttering og fastholdelse af frivillige – og hvad der skal til, for at skabe et godt match mellem en organisation og frivillige.

Læs mere om fund og vigtige pointer fra Matchprojektet i:

Forskningsrapporten: Match. Rekruttering og fastholdelse af frivillige i civilsamfundsorganisationer

Pixiudgaven: Den korte vej til det gode MATCH

Om Match

Forskningsprojekt MATCH undersøger, hvilke forhold i foreninger og frivillige organisationer der har betydning for rekruttering og fastholdelse af frivillige. Undersøgelsen, der har særligt fokus på frivillige organisationer, der har socialt udsatte som målgruppe, skal give ny anvendelig viden om god praksis for rekruttering og fastholdelse i den frivillige sektor. 

Matchprojektet er gennemført af Aalborg Universitet i samarbejde med CFSA og med støtte fra VELUX FONDENs program for sociale indsatser.

Kontakt

foto af analysekonsulent Mette Hjære
Analysechef

M +45 52 10 00 41