Ny bog: Engagement behøver plads

Af Suzette Frovin, kommunikationskonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde

At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres forening efter i sømmene. I vores nye bog ’Engagement behøver plads’ får I viden om unge og inspiration til, hvordan I får succes med at invitere unge ind i jeres forening.

Indhold
Viden
none

Ønsket om at engagere unge opstår af mange forskellige grunde. For nogle foreninger udspringer det af et behov for at udvikle foreningens aktiviteter, mens det for andre handler om at stå stærkere lokalt eller en lyst til at give nye generationer indflydelse på foreningslivet. Uanset hvad motivationen måtte være, er det vigtigt, at I tager en bred debat i jeres foreninger om, hvorfor I ønsker at invitere unge indenfor – både for at sikre opbakning internt i foreningen og for at sikre det bedste match mellem jer og de unge, I vil engagere.

Brug denne øvelse til at undersøge, om I er klar til at engagere unge frivillige

Når I har diskuteret, hvorfor og hvordan I vil engagere unge som frivillige i jeres forening, skal I stille skarpt på jeres forudsætninger for at give unge plads i foreningen.

Har I plads til nye frivillige i jeres fællesskab?

Selvom I ikke tidligere har haft unge frivillige i jeres forening, er det ikke umuligt at lykkes med at engagere unge. Men I må være parate til at udfordre jeres eksisterende fællesskab, så der også blive plads til unge frivillige. Forudsætningen for at lykkes er, at I beslutter jer for at have tillid til unges evner, energi og egne holdninger.

Få mere viden om unge og frivillighed

Gå i dybden: Det er en myte, at unge ikke engagerer sig i frivilligt arbejde. Faktisk bruger unge ligesom resten af befolkningen i snit 15 timer om måneden på frivilligt arbejde. Læs om unges frivillige engagement i tendensrapporten: Tal om unge og frivillighed, hvor vi har samlet de nyeste tal om unge og frivillighed.

Hurtigt overblik: Du kan skyde genvej til hurtig viden om unges frivillighed i faktaguiden: Tal om unges frivillige engagement

Ideer til at rekruttere unge frivillige: Vi har samlet en håndfuld ideer til at rekruttere unge frivillige i vores rådgivningsguide: Rekruttering af unge frivillige på skoler og uddannelsesinstitutioner

Ofte er vi ikke opmærksomme på, at vores foreningsfællesskaber kan virke ekskluderende på nye grupper af frivillige. Det kan være omgangstonen, som er svær at falde ind i – eller det kan være måden, I udfører jeres arbejde. Det kan også være bittesmå ting, som at alle frivillige har en kop med deres eget navn. Det skaber en hjemlig og imødekommende stemning blandt de frivillige, men kan få nye til at føle sig udenfor. For hvornår er man så ’frivillig nok’ til at få sin egen kop?

I bør derfor give jeres foreningsfællesskab et grundigt eftersyn: Er jeres fællesskab så åbent, at I nemt kan inkludere nye unge frivillige – eller er jeres fællesskab så stærkt, at det er vanskeligt for nye frivillige at finde sig til rette?

Hvem kan unge frivillige spejle sig i hos jer?

For at nå ud til unge er I nødt til at løfte blikket ud over jeres egne netværk og se, hvor I kan finde unge, som I kan engagere i jeres sag. Det kan fx være på ungdomsuddannelserne i jeres område. Og så skal I kigge indad og se, om der er nogen i jeres forening, som unge kan identificere sig med.

Måske har I allerede spurgt unge, som har takket nej, fordi der ikke er nogen i jeres forening, som unge frivillige oplever, de har noget til fælles med.

Hvis I ikke allerede har unge i jeres forening, kan der være andre parametre, som unge kan spejle sig i. Det kan fx være de frivilliges passion for sagen, foreningens arbejde med ledelsesudvikling eller særlige aktiviteter og tilbud i jeres forening.

I skal turde prøve noget nyt

Har I ikke tidligere haft unge frivillige, vil det formentlig skabe en mærkbar forandring, når I inviterer unge ind i jeres forening. I skal derfor være enige i frivilliggruppen om, at I har mod på at prøve noget nyt.

Overvej at ændre på de krav, I stiller til unge frivillige

Det første spørgsmål I bør stille jer selv er, om de krav, I stiller til jeres frivillige, betyder, at I udelukker unge fra at engagere sig. Det kan fx være krav om alder, særlig erfaring, uddannelse eller bindingsperioder.

I må være indstillet på at justere på jeres krav for at tiltrække unge frivillige. I skal måske tilpasse åbningstider, mødetider, mødesteder, medlemsformer, kontingent, kommunikationsveje, bilagsrefusion, opgavefordelinger og lignende. Alt sammen krav, der kan være en barriere for unge, der befinder sig i en livsfase, hvor de har brug for fleksibilitet.

Giv unge mulighed for en snuseperiode

Nogle foreninger arbejder med snuse- eller prøveperioder, hvor potentielle frivillige får mulighed for at afprøve, om foreningen er noget for dem.

I kan i øvrigt lære meget om jeres forening af at lytte til de spørgsmål, som nye frivillige stiller i snuseperioden. Måske gør I noget, som er særligt motiverende, eller som virker decideret afskrækkende for nye frivillige – uden at I selv ved det.

Skab mulighed for at komme med ind i maskinrummet

I snuseperioden er oplagt at overveje, hvordan I bedst kan understøtte, at unge frivillige allerede i den første tid kan danne sig et indtryk af jeres forening, som motiverer dem til at fortsætte deres frivillige engagement.

  • Hvilke meningsfulde aktiviteter, der støtter op om kerneaktiviteterne, kan unge frivillige prøve kræfter med i jeres forening?
  • Hvilke aktiviteter giver unge mulighed for at være sammen med og lære andre frivillige i foreningen at kende?
  • Hvordan kan nye unge frivillige møde brugerne eller på anden vis få en konkret oplevelse af den forskel, I som forening gør?

Det er jer, der skal vælge unge til

Når unge frivillige ikke kommer af sig selv, kan det meget vel være, fordi jeres kerneaktiviteter ikke er målrettet unge. Hvis det er tilfældet hos jer, skal I derfor beslutte, om I er parate til justere på fx arbejdsgange og aktiviteter for at tiltrække unge frivillige. Men først og fremmest skal I spørge jer selv, hvorfor I vil bruge kræfter på at engagere en helt ny gruppe af frivillige. Der er mange gode grund til at invitere unge ind i foreningerne – I skal finde jeres.

Når I har besluttet jer for at invitere unge ind i jeres forening, skal I gøre det med åbne øjne og ører.

Lyt nysgerrigt til, hvordan unge oplever jer og jeres arbejde og brug det til at tilpasse og målrette aktiviteter, der passer til unges hverdagsliv, der er præget af forandringer og stor omskiftelighed.  

Ved at vælge unge til giver I jer selv mulighed for at udvikle jeres forening og for at lade jer inspirere af unges engagement og ideer.

Unge frivillige kan skabe mange forstyrrelser undervejs, men efterhånden som I lærer hinanden at kende, vil der også være en stor berigelse at hente, både for jer og for jeres unge frivillige.

Artiklen er en forkortet udgave af kapitlet ’Har I plads til unge i jeres forening?’ fra bogen ’Engagement behøver plads – inspiration til mindre foreninger, der vil engagere unge’, som udkommer i august 2018.

Bestil ’Engagement behøver plads’

Du kan bestille et eksemplar af vores nye bog ’Engagement behøver plads – inspiration til mindre foreninger, der vil engagere unge’

Bestil dit eksemplar af ’Engagement behøver plads’