Rådgivning

Ny guide: Sådan får I en bankkonto til foreningens penge

Af Cecilie Seidelin Petersen, organisations- og kommunikationskonsulent hos CFSA

De fleste foreninger har brug for en konto til deres penge. Desværre oplever mange foreninger, at det kan være svært at få en foreningskonto. I Center for Frivilligt Socialt Arbejdes nye rådgivningsguide ”Sådan får I en bankkonto til foreningens penge” giver vi en trin-for-trin guide til samarbejdet med et pengeinstitut.

Indhold
Rådgivning
foreningskonto i bank

Selvom en forening kun har en begrænset økonomi, er det stort set aldrig en god ide, at foreningen indsætter sine penge på en privat konto og dermed blander foreningens økonomi sammen med fx kassererens privatøkonomi. Derfor er det nødvendigt med en foreningskonto i en bank. Derudover skal foreninger der modtager penge fra det offentlige have en konto, ligesom det er et krav til foreninger, som skal samle ind.

CFSA’s nye rådgivningsguide ”Sådan får I en bankkonto til foreningens penge” giver en trin for trin guide til, hvordan en forening indgår et samarbejde med et pengeinstitut og opretter en konto. Derudover giver vi 5 gode råd til samarbejdet med en bank.

Hjælp til administrative byrder

Behovet for den nye rådgivningsguide er stort. CFSA’s rådgivning har fået en række henvendelser om samarbejdet med banker og oprettelse af konto. Samtidig bidrager guiden med hjælp til de administrative byrder, som er forbundet med at starte eller drive en forening.

Guiden indgår som en del af vores samlede materiale om foreningsstart

Det skal være lettere for foreninger at få en bankkonto

I 2021 trådte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra foreningslivet og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark sammen for at diskutere initiativer, der kan gøre det lettere for foreninger at få en bankkonto. Alt for mange foreninger oplever nemlig en lang række af problemer, når de gerne vil oprette en konto. Det kan fx være, at bankerne kræver en masse dokumentation og gebyrer. Det skyldes, at bankerne skal leve op til loven om hvidvask og terrorfinansiering. 

I juni 2021 udkom arbejdsgruppen med et idékatalog med forslag og anbefalinger, som blev overdraget til de politiske partier på Christiansborg. Se idékataloget med forslag til at lette byrderne for foreninger

Den 4. oktober 2022 offentliggjorde Finanstilsynet en vejledning om risikovurdering af foreninger. Vejledningen skal bidrage til at lette byrderne for både foreninger og banker, som skal gennemføre kundekendskabsprocedurer. Vejledningen udspringer af arbejdsgruppens idekatalog. Læs mere om vejledningen hos Finanstilsynet

Regeringsgrundlag ’Ansvar for Danmark’ (2022) ønsker Regeringen at hjælpe det frivillige foreningsliv med at lette administrative byrder, og at det fx skal gøres lettere og dermed billigere for foreninger at oprette og drive konti.