Hvordan kan vi fusionere vores forening med en anden forening?

Af Louise Rasmussen, rådgiver hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde

En fusion kan skabe nye muligheder og styrke foreningens position og ressourcer. Fusion kan dog også give store udfordringer og det er ikke altid en smertefri proces. Vi giver råd til sammenlægnings-processen og bud på, hvad I som bestyrelse skal overveje, når I ønsker at fusionere med en anden forening.

Indhold
CFSA rådgivning
bestyrelse taler om fusion af to foreninger

I CFSA’s rådgivning får vi med mellemrum henvendelser fra lokale og landsdækkende foreninger, som overvejer eller er i gang med at fusionere med en anden eller flere andre foreninger. Årsagen til ønsket om at fusionere kan typisk bunde i oplevede kriser som fx vigende medlemsengagement, mangel på frivillige, færre brugere af kerneaktiviteter eller måske et fald i tilskud eller en anstrengt økonomi? For andre er tiden måske løbet fra formålet og der er brug for at udvikle en ny stærk og bæredygtig forening. Omvendt kan fusion fx også bunde i et positivt samarbejde om fælles mål mellem to foreninger, som man ønsker at styrke ved at samle kræfterne og slutte sig sammen.

I det følgende giver vi et overblik over fusionsprocessen samt råd om nogle af de overvejelser, I skal gøre jer, inden I går i gang med at fusionere.

Hvad er foreningsfusion?

Foreningsfusion er beskrevet i bogen “Foreningsret” af Ole Hasselbalch (2009, side 43). Bogen beskriver to former:

  1. Absorption er en form for fusion, hvor en forening overtager (absorberer) medlemmerne i en eller flere andre foreninger. Den ’medlemsløse’ forening nedlægges efter de regler og procedurer, som er beskrevet i dens vedtægter.  
  2. Sammensmeltning er en form, hvor to eller flere foreninger lægges sammen og fortsætter under ét, med samme vedtægt og som én samlet juridisk person.

Hvis jeres vedtægter ikke specifikt nævner, hvordan I skal forholde jer til en fusion, kan I som regel gennemføre fusionen på samme måde som andre vedtægtsændringer. Det betyder, at I skal have medlemmernes godkendelse - ofte på en generalforsamling. 

Når fusionen er gennemført, kan medlemmerne af de gamle foreninger fortsætte som medlemmer under den nye uden at skulle melde sig ind igen. 

Fordele og ulemper ved foreningsfusion

Det er vigtigt at bestyrelsen kortlægger og overveje både fordele og ulemper ved en fusion. Her er eksempler på potentielle fordele og mulige ulemper eller udfordringer ved fusion af foreninger.

FORDELE

Flere ressourcer: Ved at fusionere kan to foreninger samle deres økonomiske og menneskelige ressourcer. Det kan både give større økonomisk stabilitet og mulighed for at realisere projekter eller aktiviteter, som I ikke kan gennemføre hver for sig.

Større medlemsbase: En fusion kan sikre jer en større medlemsbase, som kan øge engagement, diversitet og ideudveksling. En større medlemsbase kan også give større forhandlingsstyrke over for eksterne partnere som fx kommune eller sponsorer.

Synergieffekter: De fusionerede foreninger kan udnytte synergieffekten ved at kombinere styrker og kompetencer. Det kan give mere effektiv drift, flere fordele af frivilliges bidrag og måske forbedret service til jeres medlemmer. 

Styrket foreningsstruktur: En fusion kan føre til en mere robust struktur, hvor I trækker på viden, erfaring og kompetencer fra begge foreninger. Det kan forbedre både ledelse, drift og administration, hvilket i sidste ende gavner både medlemmer og brugerne af jeres tilbud.

Forbedret synlighed og større indflydelse: En større, fusioneret forening kan have en stærkere offentlig profil og dermed større gennemslagskraft og indflydelse på lokalsamfundet og relevante interessenter. Det kan åbne for flere muligheder for støtte og samarbejde.

ULEMPER

Kulturelle sammenstød: Når to foreninger fusionerer, kan der opstå konflikter pga. magtforskydning, forskelle i kultur, arbejdsmåder og værdier. Det kan være en udfordring og tage tid at skabe en fælles identitet og opretholde motivationen blandt frivillige og medlemmer.

Vanskeligt at gennemføre: Fusionen kan være en kompliceret og tidskrævende proces, der kræver ekstra administrative  ressourcer. Dels skal de fusionerende foreninger fortsat have ressourcer til egen drift  i hele processen og derudover skal der være ressourcer til at håndtere juridiske, økonomiske og organisatoriske udfordringer, som opstår undervejs og som kan være svære at håndtere uden professionel bistand.

Medlemsmodstand: Ikke alle medlemmer vil nødvendigvis støtte en fusion. Der kan være frygt for tab af autonomi og indflydelse, ændringer i foreningens fokus eller en følelse af, at deres stemme ikke bliver hørt. Det kan føre til frafald af medlemmer.

Økonomiske risici: Selvom fusionen kan give jer økonomiske fordele, er der også risici involveret. Omkostninger til fx tilpasning af IT- og medlemssystemer eller opgradering af faciliteter, kan belaste foreningens økonomi.

Tab af Identitet: Hver forening har sin egen historie og identitet, som kan gå tabt i en fusion. Det kan påvirke medlemmernes tilhørsforhold og stolthed over deres forening og have negativ indflydelse på medlemmers og frivilliges engagement og deltagelse.

Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at kreditorer og andre eksterne parter, som I har forpligtelser og aftaler med - fx kommunen, en leverandør, banken eller anden samarbejdspartner - har ret til at sige nej til, at jeres forpligtelser overtages af den nye, fusionerede forening. Det kan ske, hvis de mener, at den nye forening ikke kan opfylde forpligtelserne lige så godt som den gamle forening. 

Som bestyrelse kan I blive personligt ansvarlige, hvis I ikke tager hensyn til kreditorernes og andre eksterne parters interesser. Derfor skal I sikrer jer, at I kan indfri alle jeres forpligtelser, eller at jeres forpligtelser kan dækkes af den nye forening, før I går videre med fusionen. Hvis I er i tvivl, så kontakt jeres samarbejdspartnere. I kan fx spørge kommunen, om de mener, at I stadig vil være i målgruppen for at modtage §18-midler eller låne/leje kommunens lokaler.

Foreningsfusion trin-for-trin

Fusion af foreninger er en proces, som kræver nøje planlægning. Velvidende at fusioner ikke altid sker gnidningsfrit, vil vi alligevel give et trin-for-trin bud på, hvordan I kan fusionere jeres forening med en anden forening.

1. Indledende overvejelser og beslutning

Først skal begge foreningers bestyrelser beslutte, om en fusion er ønskelig og mulig. Det kan være en god ide at nedsætte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra begge foreninger, som forbereder materialer til bestyrelsen. Som bestyrelse har I brug for en grundig vurdering af foreningernes formål, visioner, aktiviteter og medlemmernes holdninger. Udarbejd en skriftlig redegørelse, der forklarer og begrunder fusionen – herunder fordele og ulemper. 

I denne proces kan der være mange diskussioner – fx hvor skal den nye forening høre hjemme? Hvem skal sidde i bestyrelsen og træffe de strategiske beslutninger fremover? Skal der ændres i formål og aktiviteter? Sørg for at involvere medlemmer og evt. frivillige i arbejdet undervejs – fx gennem informationsmøder og workshops, hvor I besvarer spørgsmål og får feedback.

2. Forbered en fælles plan for fusionen

Udarbejd en detaljeret og fælles fusionsplan, der beskriver både de juridiske, økonomiske og organisatoriske aspekter af fusionen. Det kan fx være gæld, ejendom, kontrakter osv. Planen skal omfatte en tidsplan, de ressourcer I har til rådighed og hvordan I vil håndtere jeres forpligtelser. Det er vigtigt, at I er grundige og nøje overvejer mulige risici, så I ikke får ubehagelige overraskelser.

3. Vedtagelse på generalforsamlingen

Fusionen skal godkendes af begge foreningers generalforsamlinger. Det kræver normalt en vedtægtsændring, hvilket skal ske i henhold til foreningernes eksisterende vedtægter - typisk under punktet ’Indkomne forslag’ eller ’Vedtægtsændringer’. Sørg for at medlemmerne har adgang til blandt andet fusionsplanen og den skriftlige redegørelse inden generalforsamlingen.

4. Juridisk gennemførelse

Når fusionen er godkendt af generalforsamlingerne, skal den alt afhængig af foreningens juridiske form registreres hos relevante myndigheder fx hos kommunen, virk.dk hos Erhvervsstyrelsen og andre relevante parter og samarbejdspartnere. 
Læs mere i CFSA’s guide om registrering af foreningen

5. Implementering og integration

Når fusionen er juridisk gyldig, skal de fusionerede foreninger ’integreres’. Det er her dagligdagen begynder for alvor, og I fx skal tilpasse arbejdsgange, systemer og kulturer. Sørg også for at fortælle alle medlemmer om fusionens detaljer og resultat, og hvad planerne for fremtiden er i den nye forening.

En fusion kan give jer nye muligheder og styrke foreningens position og ressourcer. Det kræver dog klarhed over fordele, ulemper og risici samt fælles mål, omhyggelig planlægning, kommunikation og samarbejde. Ved at tage højde for de nævnte overvejelser er I forhåbentlig bedre klædt på til at lede foreningerne gennem en fusionsproces, som i sidste ende skal styrke jeres arbejde for en fælles sag.

Tip: Læs mere om de juridiske aspekter af foreningsfusion i Ole Hasselbalch: Foreninger. Nyt Juridisk Forlag, 2009.

Brug for et godt råd?

Har du brug for rådgivning om frivillighed, er du velkommen til at sende en mail med dit spørgsmål via CFSA's rådgivningsformular 

Du kan også ringe til os på telefon: 66 14 60 61. Vores telefon er åben: 

  • mandag klokken 12.30-15
  • tirsdag - torsdag klokken 9-12.

CFSA's rådgivning er forbeholdt frivillige og ansatte, som arbejder med frivillighed på det frivillige socialområde i Danmark.

60+ guider om frivillighed: I vores guider finder du svar på de mest almindelige spørgsmål, som arbejdet med frivillighed og civilsamfund giver anledning til.  Se alle CFSA's guider