TEMA

Foreningsstart - fra idé til køreklar forening

Med et nedskrevet formål, en bestyrelse, vedtægter og en stiftende generalforsamling er I stort set i mål med en nye forening. Men er der andre krav? Og hvad skal der som minimum stå i vedtægterne? Få overblik over alt det I skal overveje og have på plads, når I vil starte en ny forening.

De 5 grundkrav til foreninger

I Danmark har vi ikke en lov om foreninger, og derfor er der ingen særlige regler for, hvordan en forening skal se ud. Det betyder, at I har stor frihed til at stifte og udvikle jeres forening, som I ønsker. Hvis foreningen skal administrere en økonomi eller eje noget, kan det være nødvendigt at leve op til fem juridiske grundkrav for foreninger:

  • Vedtægter: Foreningen skal have vedtægter
  • Ledelse: Foreningen skal have en ledelse
  • Medlemmer: Foreningen skal formulere, hvem der kan være medlemmer
  • Økonomi: Foreningen skal have en afgrænset økonomi – særskilt fra ledelse, medlemmer og stiftere
  • Stiftelsesmøde: Foreningen skal stiftes på et samlende møde (stiftende generalforsamling).

Læs mere om de 5 grundkrav til foreninger i vores guide: Hvad skal der til for at stifte en forening?

6 trin, når I starter en ny forening

1

Drøft formål, organisering og økonomi

Hvorfor er foreningen sat i verden? Hvad er jeres visioner og mål? Hvilke værdier og hvilket menneskesyn skal præge foreningen? Hvordan vil I organisere jeres frivillige initiativ. Hvem skal fx bestemme hvad? Hvem kan sidde i bestyrelsen? Hvordan forventer I, at økonomien vil blive. Hvilke udgifter får I? Har I brug for lokaler? Skal der være medlemskontingent? Skal I søge offentlige puljer eller private fonde? Skal I have særlige samarbejdspartner og har de krav til, hvordan I er organiseret?

2

Skriv jeres egne vedtægter

Vedtægterne regulerer alle de interne forhold i foreningen ved giver klare retningslinjer for foreningens arbejde. Skriv et udkast til et sæt vedtægter for foreningen. Tag jer god tid til at skrive. Velovervejede og gennemarbejdede vedtægter gør det lettere at løse eventuelle fremtidige konflikter. Udkastet skal I medbringe på den stiftende generalforsamling. Læs mere om hvordan I kan skrive jeres egne vedtægter

3

Fortæl omverdenen om foreningen

Overvej, hvem I gerne vil i kontakt med og hvor bredt et bagland I ønsker. Hvem er interesserede i at arbejde for jeres sag - er det fx mennesker, som er berørte af jeres sag, pårørende til målgruppen for jeres aktiviteter, eksperter,  fagfolk, kommunalt eller privat ansatte medarbejdere, andre foreninger eller organisationer? Hvordan når I bedst disse mennesker? Skal I kontakte dem personligt, via sociale medier, annoncere i dag- eller ugeblade, udarbejde flyers og opslag eller informere via kommunal oplysning om møder og aktiviteter? 

4

Hold en stiftende generalforsamling

Den stiftende generalforsamling samler de mennesker, som allerede fra begyndelsen ved, at de gerne vil være med i den nye forening. Udform en god dagsorden, hvor I får alle de vigtige punkter med som fx valg af dirigent, valg af referent, redegørelse for baggrunden for foreningen, forslag til vedtægter, forslag til foreningens arbejde og aktiviteter, forslag til budget og kontingent, valg af foreningens bestyrelse og valg af revisor.

Sørg for at få taget et godt referat. Referatet er foreningens ”fødselsattest”, og I får frem over brug for det i mange forskellige sammenhænge – fx som dokumentation for, at foreningen formelt eksisterer.

5

Overvej om foreningen skal registreres

Der er ikke krav om, at foreninger skal registreres. I skal dog være opmærksomme på, at I skal have en NemKonto og være CVR-registreret, hvis foreningen modtager offentlige tilskud, ansætter personale eller er selskabsskattepligtige. Læs mere om registrering af foreninger

6

Fortæl omverdenen om jeres forening

Det kan være interessant for mange, at I har stiftet en forening. Husk derfor at fortælle om foreningen. Overvej hvem, der skal vide, at I eksisterer - er det fx potentielle medlemmer, samarbejdspartnere fx det lokale frivilligcenter, offentlige myndigheder: kommuner, regioner og/eller ministerier, andre foreninger, der arbejder inden for det samme område, en lands- eller paraplyorganisation? Informér alle relevante steder og send eventuelt en pressemeddelelse ud, der fortæller om den nye forening og om, hvordan interesserede kan kontakte jer.

3 redskabsark til download

4 måder at organisere jer

4 måder I kan organisere jer

Startpakke forside

5 trin når I starter en ny forening

10 trin til gode vedtægter

10 trin til gode foreningsvedtægter

Video: De vigtigste råd om foreningsstart

Foreningsstart

For nogen er det en overraskelse, hvor lidt der skal til for at stifte en ny forening. I denne korte video præsenterer CFSA's rådgiver og konsulent Sigrid Bolet de fire vigtigste ingredienser og en opskrift på foreningsstart, så du nemt og hurtigt komme i gang med at arbejde for din sag.

Oplæg: Sigrid Bolet
Interview: Suzette Frovin
Film og klip: Flemming Helsted Juul

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

10 trin til gode foreningsvedtægter

10 trin til gode vedtægter

I Danmark er der ingen foreningslov. Det betyder, at der ikke er krav til, hvad vedtægter skal indeholde. Det er imidlertid vores erfaring, at der er 10 grundlæggende emner alle vedtægter som minimum, bør forholde sig til.

Læs mere om, hvordan I udformer vedtægter for netop jeres forening

 

Starthjælp til foreninger og frivillige sociale initiativer

Har du en ide til en indsats for socialt udsatte mennesker og ønsker du at etablere en ny forening, et netværk eller projekt som ramme omkring dit initiativ, kan du få rådgivning og sparring til opstart fra os.

Du kan få rådgivning via telefon eller mail.  Kontakt CFSA's rådgivere via denne formular

I de fleste kommuner der der lokale frivilligcentre, som også rådgiver om foreningsstart. Find dit lokale frivilligcenter hos Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark.