Webguide
Seneste revision

Sådan registrerer I foreningen

Få overblik over, hvornår og hvordan I registrerer jeres forening, opretter en digital postkasse og åbner en NemKonto.

I denne guide om, hvordan I registrerer jeres forening i offentlige registre, kan du læse om, hvordan I opretter foreningens:

  • NemKonto
  • CVR-registrering
  • Digital postkasse
  • MitID Erhverv til foreninger.

I guiden er også en trin-for-trin-guide til, i hvilken rækkefølge I skal registrere jer.

Der eksisterer ingen krav om, at I som frivillig forening i Danmark skal registrere jeres forening. Men I skal være opmærksomme på, at der er en lang række tilfælde, hvor I møder krav om forskellige former for registrering. I skal fx have en NemKonto og være CVR-registreret, hvis I modtager offentlige tilskud, ansætter personale, vil samle ind eller er skattepligtige. Skattepligtige foreninger er fx andelsboligforeninger eller foreninger, der driver erhverv.

Læs mere om skattepligtige foreninger i vores guider om 'Skat og foreninger'

Sådan opretter I en NemKonto

Når I modtager offentlige tilskud – eksempelvis § 18-tilskud eller puljemidler - skal I have en NemKonto (en bankkonto). I skal også have et CVR-nummer, det kan I læse om i de næste afsnit.

En NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som det offentlige bruger til at udbetale penge til. Alle borgere, virksomheder og foreninger, der modtager offentlige tilskud, skal have en NemKonto.

I kan læse mere om NemKonto for foreninger på NemKontos hjemmeside. Det kræver et CVR-nummer at få dit pengeinstitut til at gøre en konto til en NemKonto.

Foreningskonto i en bank

Udover, at der er krav om, at foreninger har en bankkonto, når de modtager offentlige tilskud, er der andre grunde til, at I med fordel kan oprette en foreningskonto. I vores guide Sådan får I en bankkonto til foreningens penge kan I læse mere om, hvordan I vælger den rette løsning, og hvad I skal gøre, når I ønsker at åbne en foreningskonto i et pengeinstitut.

Når I har indgået et samarbejde med en bank, kan I vælge at oprette flere forskellige konti, som I bruger til forskellige formål. 

Hvis I vil samle penge ind til foreningen, skal I have en tilladelse Indsamlingsnævnet. Det kræver, at I har en særskilt bankkonto, som kun må bruges til den konkrete indsamling.  Det kan I læse mere om i vores guide Sådan får I godkendt foreningens indsamling

Sådan opretter I et CVR-nummer 

Det centrale virksomhedsregister (CVR) indsamler oplysninger om alle danske virksomheder og hører under Erhvervsstyrelsen. Også foreninger kan få et CVR-nummer, men I har ikke nødvendigvis pligt til det. Erhvervsstyrelsen skelner imellem forskellige typer af foreninger.

Typer af foreninger i CVR

Der findes forskellige kategorier af foreninger i CVR-registret. De to vigtigste kategorier for foreninger på det frivillige sociale område er:

  1. Frivillige foreninger: En frivillig forening er i CVR-registeret defineret som en forening, der ikke har oplysningspligt over for Skat – dvs. en forening, der ikke driver erhverv, opkræver moms og/eller har lønnede ansatte. 
  2. Almindelige foreninger (ikke-erhvervsdrivende): En almindelig forening er i CVR-registeret defineret som en forening, der er almennyttig, og derfor ikke skal betale selskabsskat, men som har lønnede ansatte og opkræver moms og derfor løbende indberetter til Skat. Hvis I registrerer jer som almindelig forening, forventer Skat, at I løbende indberetter. Også selv om det i nogle perioder kan være en '0-indberetning'.

1. Når I registrerer en frivillig forening

Når I registrerer en frivillig foreningen, skal I bruge foreningens navn, adresse og e-mailadresse.

Alle med MitID kan registrere en frivillig forening. Det behøver derfor ikke at være en af foreningens  tegningsberettiget som fx kasserer eller formand, som registrerer foreningen.

I registrerer jeres forening på virk.dk

Opdater jeres oplysninger i CVR-registeret

Jeres registrering som frivillig forening i CVR-registret skal fornyes en gang hvert tredje år. Her bekræfter I, at foreningen stadig er aktiv. I får automatisk besked om, at I skal forny registreringen i foreningens digitale postkasse.

Læs mere om hvordan I ændrer, fornyer eller reaktiverer jeres registrering på virk.dk

Læs mere om frivillige foreninger hos Erhvervsstyrelsen 

2. Når I registrerer en almindelig forening

Når I registrerer en almindelig forening, skal I oplyse en række forskellige ting fx foreningens navn og adresse, om foreningens skal registreres for skattemæssige pligter (fx moms), om I har ansatte mv.

Derudover skal I vedhæfte foreningens vedtægter, liste over bestyrelsen og referat for den stiftende generalforsamling eller anden generalforsamling, hvor det fremgår, at foreningen er en almindelig forening.

I registrerer jeres forening på virk.dk, hvor det fungerer ligesom at starte en virksomhed

Læs mere om almindelige foreninger hos Erhvervsstyrelsen 

Sådan opretter I MitID Erhverv

MitID Erhverv er til alle virksomheder, foreninger og myndigheder, som skal kunne logge ind på de offentlige selvbetjeningsløsninger og underskrive med MitID.

NemID bliver til MitID Erhverv

Tidligere har foreninger brugt medarbejdersignatur, som var en service fra Nets DanID. Den 30. juni 2023 er NemID lukket og kører nu med begrænset drift indtil NemID lukker helt ned den 31. oktober 2023.

Hvis I som forening kan nøjes med, at én person kan tilgå de offentlige selvbetjeningsløsninger, behøver I ikke at tilslutte foreningen til MitID Erhverv. I stedet kan I vælge en person - fx i foreningens bestyrelse - som registrerer foreningen i CVR-registeret, hvorefter denne person kan bruge sit private MitID til foreningen. Denne ordning betyder, at meget små foreninger sandsynligvis ikke har brug for at tilslutte sig MitID Erhverv.

Før I tilslutter jer MitID Erhverv, skal I afklare, hvem hos jer, der skal have adgang og dermed kunne læse foreningens digitale post eller indberette barsel for en medarbejder. I sidste ende skal en tegningsberettiget foreningsrepræsentant enten udføre eller godkende tilslutningen.

Læs med her inden I begynder tilslutningen til MitID Erhverv

Sådan opretter I en digital postkasse

En forening med CVR-nummer modtager al sin post fra offentlige myndigheder digitalt. Det hedder Digital Post. 

Når I skal læse post fra offentlige myndigheder, skal I logge ind på digital post under virk.dk

Hvem der har adgang til den digitale postkasse afhænger af, om I har oprettet MitID Erhverv eller om I har valgt, at en person i foreningen skal bruge sit private MitID til at logge på.

Læs mere på virk.dk om, hvordan foreninger får adgang til Digital Post 

I har pligt til at læse post, som I modtager fra offentlige myndigheder. Derfor skal I beslutte, hvem der skal have ansvaret for at holde øje med postkassen og eventuelt fordele posten til andre i foreningen.

E-Boks samler al foreningens post i en digital postkasse

Mange foreninger har valgt at bruge e-Boks. Det er en digital postkasse, som samler post fra det offentlige, jeres pengeinstitut, forsikringsselskab med flere i én digital postkasse. Også her skal I have CVR-nummer for at oprette jer. Hvem der har adgang til e-Boks afhænger også her af om I har oprettet  MitID Erhverv eller om en person i foreningen bruger sit private MitID til at logge på med.

Læs mere, hvordan I logger på e-Boks

Sådan registrerer I foreningen - trin for trin

  • Opret et CVR-nr. på www.virk.dk
  • Overvej om I har brug for at tilslutte jer MitID Erhverv
  • Tjek Digital Post og overvej at oprette en digital postkasse hos e-Boks
  • Undersøg flere forskellige pengeinstitutter og opret en eller flere foreningskonti. Læs mere i vores guide Sådan får I en bankkonto til foreningens penge
  • Vælg en bankkonto som skal være foreningens NemKonto.

4 råd om registrering af foreninger

  1. Husk, at tjekke foreningens digitale postkasse med jævne mellemrum.
  2. Husk, at opdatere jeres kontaktoplysninger hos fx CVR-registeret, MitID Erhverv og e-Boks, når der sker udskiftning i bestyrelsen. Husk også at inddrage rettigheder som tidligere bestyrelsesmedlemmer ikke længere skal have.
  3. Sørg for, at foreningens CVR-registrering hele tiden er opdateret, og især at adresse-oplysningerne er korrekte. Er I registret som en 'frivillig forening', er det vigtigt, at I husker at bekræfte, at I eksisterer minimum hver 3. år. 
  4. Overvej, hvordan I sikrer jer bedst muligt imod elektronisk kriminalitet. Jo flere personer, der har adgang til foreningens elektroniske postkasse og netbank, og jo flere pc’ere I bruger til at få adgang, desto større er risikoen for misbrug. I dækker som udgangspunkt selv eventuelle økonomiske tab, hvis det sker pga. dårlig datasikkerhed. Hvis I vil undgå denne risiko, skal foreningen tegne en netbank-forsikring.