CFSA-undersøgelse: Vi hjælper hinanden i stor stil under corona

Af Suzette Frovin, kommunikationskonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Over halvdelen af danskerne hjælper andre under corona. Det viser de første tal fra den store befolkningsundersøgelse, som CFSA gennemfører i samarbejde med forskere på Københavns Universitet.

Indhold
Viden
none

Siden landet lukkede ned den 11. marts har 54 pct. af danskerne hjulpet andre, primært med at dele myndighedernes anbefalinger og retningslinjer og med ærinder som hundeluftning og indkøb. Det viser de første tal fra den store befolkningsundersøgelse, som CFSA lige nu gennemfører sammen med Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Tallet er relativt højt, når vi tager i betragtning, at mange danskere blev opfordret til at blive hjemme, fordi de er i risikogruppen. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen Solidaritet og frivillighed i coronakrisen måler danskernes frivillige engagement og hjælpeadfærd under coronakrisen.

Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem CFSA og Sociologisk Institut og Center for Social Data Science på Københavns Universitet. 

Dataindsamler er Danmarks Statistik, der har sendt spørgeskemaer ud til 8.000 danskeres eboks. Tallene i artiklen er baseret på svar fra 2.123 danskere.

Langt de fleste (65 pct.) har hjulpet mennesker i deres netværk. Det kan både være familie, venner, bekendte og genboen. Samtidig viser de første analyser af tallene, at det både er mennesker i og uden for beskæftigelse, der har rakt ud til andre med tilbud om hjælp. Til gengæld ser vi, at pensionister i mindre grad har hjulpet andre, hvilket ikke er overraskende, da mange i den målgruppe vil være i risikogruppen. 

"Vi sætter ofte lighedstegn mellem civilsamfundet og Foreningsdanmark, hvor tingene sker i organiserede og formelle grupperinger. Derfor kan det godt overraske, at det personlige netværk stryger så højt op," siger Jonas Toubøl, der er postdoc ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet, og en af de forskere, der samarbejder med CFSA om undersøgelsen af danskernes hjælp under corona.

Hjælp i nærmeste netværk

Mens mange foreningsaktiviteter har været lukket ned under corona, ser vi altså, at danskerne rækker ud og hjælper i deres nærmeste netværk. At vi hjælper dem i vores umiddelbare nærhed, skyldes formentlig, at vi under corona i stor stil har været hjemme. 

"For mig er det udtryk for samfundssind omsat til en slags borgersind, når danskerne i så stort omfang hjælper folk i deres omgangskreds. Det siger noget om sammenhængskraft i praksis, siger Laura Auken Larsen, centerchef på CFSA. 

Undersøgelsen giver mulighed for at undersøge ikke bare, hvem der hjælper, men også at tegne et billede af, hvem der får hjælp - og hvordan de opfatter den hjælp, de har fået. Det er interessant, fordi de første resultater giver anledning til at antage, at mennesker uden et netværk er særligt sårbare under kriser som corona. Og for det frivillige sociale område kan viden om, hvem der ikke fik hjælp under corona være en anledning til at udvikle nye tilbud, der griber sårbare og udsatte, når netværket ikke rækker.

Hvis du vil vide mere om CFSA's undersøgelse af hjælp under corona

Over de kommende måneder offentliggør CFSA og Københavns Univeristet løbende resultater fra undersøgelsen Solidaritet og frivillighed under coronakrisen.

Hvis du har spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte koordinator for analyse og formidling Mette Hjære, mh@frivillighed.dk, eller analysekonsulent Malthe Lindholm Sørensen, mls@frivillighed.dk

Kontakt

foto af analysekonsulent Mette Hjære
Analysechef

M +45 52 10 00 41

Foto af konsulent Malthe Lindholm Sørensen
Analysekonsulent, orlov