Hvad er ledelse i frivillige organisationer?

Af Suzette Frovin, kommunikationschef, Center for Frivilligt Socialt Arbejde

​Ledelse er vigtigt, uanset om din organisation er lille eller stor, kører godt, undergår forandringer eller er præget af små og store uenigheder. I frivillige organisationer handler ledelse både om, hvordan bestyrelsen skal arbejde, og om samarbejdet mellem bestyrelsen, frivillige og eventuelt lønnede medarbejdere.

Indhold
Viden
Ledelse

At det kan være en stor opgave for en frivillig bestyrelse af lede en forening er en erfaring mange foreningsaktive har gjort sig. Derfor har vi nu udgivet grundbogen ’At lede en sag’, en inspirations- og værktøjsbog om ledelse målrettet bestyrelser i mindre frivillige organisationer. Bogen samler de erfaringer, vi har fra vores arbejde med at udvikle og styrke ledelser - dvs. bestyrelser i frivillige sociale foreninger.

forside_at_lede_en_sag.jpg
Bogen ’At lede en sag. Grundbog for bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer’ er udgivet af Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Den koster 50 kroner. Du er også velkommen til at downloade den gratis.

Som udgangspunkt er det nemlig bestyrelsen i organisationen, der har al kompetence og al beslutningsmyndighed mellem generalforsamlingerne. Det er derfor også jer som bestyrelse, der skal diskutere og i sidste ende beslutte, hvilke dele af jeres beslutningsmyndighed I ønsker at uddelegere til fx udvalg, arbejdsgrupper eller en daglig leder. At arbejde målrettet med og at forstå betydningen af ledelse er derfor en kerneopgave for jer som bestyrelse.

Lær at lede

Ledelse er en færdighed eller en kompetence, der kan og ofte skal læres. Nogle bestyrelsesmedlemmer har allerede ledelseserfaring, men for rigtig mange vil det være en helt ny disciplin. Og vores erfaring er, at der kan opstå udfordringer, når personer uden ledelsesmæssig erfaring og ledelsesmæssige kvalifikationer vælges til en bestyrelse.

Grundbogen ’At lede en sag’ er et godt sted at starte for både nye og garvede bestyrelsesmedlemmer. Vi tilbyder også løbende kurser for nye bestyrelser, ligesom vi tilbyder rådgivning og workshops for bestyrelser.

Oftest ser medlemmerne i en frivillig organisation med god grund mest på bestyrelseskandidaters holdninger, værdier og evne til at repræsentere særlige interesser, når de skal vælge medlemmer til bestyrelsen. Men der er god grund til også at skele til, hvordan behovet for at lede organisationen kan dækkes ind. Op til generalforsamlingen er mange foreninger på udkig efter nye kandidater til bestyrelsen – og vi anbefaler, at I samtidig forholder jer til, hvilke ledelseskompetencer I har brug for i jeres forening.

For meget og for lidt ledelse

En af de grundlæggende udfordringer ved bestyrelsesledelse er dosering. For meget ledelse, hvor bestyrelsen blander sig i alle hjørner af organisationens virksomhed, er dræbende for initiativ og virkelyst både blandt ansatte medarbejdere, frivillige og medlemmer. Omvendt kan for lidt ledelse, hvor retning og prioritering er overladt til den daglige leder og/eller hver enkelt person, være lige så ødelæggende for organisationen. Fornemmelsen for hvornår I som bestyrelse skal blande jer, og hvornår I skal lade tingene udvikle sig af sig selv, er en af de fornemmeste kvaliteter ved god bestyrelsesledelse.

Refleksionsspørgsmål

Brug disse spørgsmål til at få en fælles forståelse af, hvordan I i bestyrelsen opfatter og kan arbejde med ledelse.

  • Hvem oplever vi, at vi repræsenterer – både i bestyrelsen som helhed og hver især som individuelle bestyrelsesmedlemmer?
  • Hvordan skaber vi ejerskab i organisationen til de beslutninger, som vi træffer? Fungerer den interne kommunikation godt, og som vi ønsker?
  • Hvor ligger vi på skalaen mellem meget detaljeret og meget overordnet ledelse? Og er vi enige om, hvor vi skal ligge?
  • Hvor er det svært at være bestyrelsesmedlem? Er der viden, kompetencer, plads til diskussion eller andet, vi hver især mangler for at kunne udfylde vores rolle bedst muligt?

Eftersom det er medlemmerne, der vælger bestyrelsen, vil uenigheder i medlemsskaren også ofte afspejles i bestyrelsens diskussioner. I den positive udgave betyder det, at demokratisk styrede organisationer er dynamiske steder både at være ansat, medlem og frivillig i, fordi den øverste ledelse på andre måder end i virksomheder og offentlige institutioner skal lytte og inddrage. Men i den negative udgave kan det også betyde, at frivillige organisationer bliver diffuse og handlingslammede, fordi de forskellige interesser holder hinanden i skak.

Både den øverste ledelse af en frivillig organisation i bestyrelsen og den daglige ledelse hos den daglige leder handler i høj grad om at kunne agere i en demokratisk struktur: Kontinuerligt forhandle og udvikle formålet og indsatserne sammen med hele organisationen og samtidig sikre at formål og indsats er relevant for medlemmer og frivillige.

At lede en sag

At være bestyrelsesmedlem i en demokratisk styret organisation kan derfor være en kompliceret – men også spændende – opgave. Ideelt skal et bestyrelsesmedlem som minimum kunne følgende:

  • Gøre klart både for sig selv og andre, hvilken holdning man har til organisationens drift og udvikling, og hvordan man vil sikre, at ens holdninger kommer til udtryk i konkrete ledelsesbeslutninger
  • Acceptere at andre medlemmer af ledelsen kan have andre holdninger og derved kan ønske, at der bliver truffet andre beslutninger.
  • Være i stand til at indgå konstruktive kompromisser mellem de forskellige holdninger, som er klare og til at forstå for alle, og kan omsættes til handling for resten af organisationen.
  • Være indstillet på at være med til at skabe ejerskab til bestyrelsens beslutninger i hele organisationen – dvs. blandt både ansatte, medlemmer og frivillige – også når man ikke er helt enig i beslutningen.

Artiklen er et sammendrag af afsnittet ’Hvad er ledelse i frivillige organisationer’ fra bogen At lede en sag. Grundbog for bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer

Saltvandsindsprøjtning til din bestyrelse

CFSA har mange års erfaring med at udvikle skræddersyede forløb om ledelse, bestyrelsesarbejde og foreningsudvikling. Afhængig af jeres behov kan et forløb indeholde fx rådgivning, foredrag, mødebistand eller workshops.

Vores konsulenter har stor ekspertise i at rådgive om øget samarbejde og konfliktløsning i foreninger og bestyrelser og stor erfaring i at rådgive i strategisk ledelse og forandringsprocesser i foreninger.

Kontakt vores konsulenter for at høre, hvad vi kan tilbyde jeres forening.