Har alle i bestyrelsen ret til at få indsigt i foreningens økonomi og regnskab?

Af Mette Wang, rådgiver og konsulent ved CFSA

​​​​​​​Som nyt medlem af en bestyrelse kan du nemt komme i tvivl om dit ansvar og dine opgaver, særligt hvis der ikke er tradition for, at I i bestyrelsen taler om jeres indbyrdes rettigheder og pligter. For har du som menigt bestyrelsesmedlem egentlig ret til at spørge ind til foreningens økonomi, når du ikke selv sidder med excel-arkene og regnskabet? Det giver CFSA’s rådgiver og konsulent Mette Wang råd om i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.

Indhold
CFSA rådgivning
Budget og regnskab

Det korte svar på spørgsmålet er, at du som medlem af foreningens bestyrelse både har ret og pligt til at orientere dig om foreningens økonomi, uanset hvilken rolle eller funktion du har fået i bestyrelsen og uanset om du har kort eller lang tids erfaring med bestyrelsesarbejdet.

Mens kassereren ofte er den, der løser de konkrete opgave med foreningens økonomi og regnskab, er det bestyrelsen, foreningens øverste ledelse, der har det kollektive ansvar for løbende at følge økonomien og på den baggrund træffe beslutninger om, hvilke aktiviteter I skal prioritere og hvordan budgettet (løbende) skal tilpasses. På den måde sikrer bestyrelsen både, at I ikke bruger penge på helt andre ting, end I oprindeligt har besluttet og at I ikke mangler penge til at betale jeres regninger ved årets slutning.

Tillid og åbenhed om foreningens økonomi

Som bestyrelse skal I alle kunne bakke op om det regnskab , som I (typisk kassereren eller formanden) præsenterer på foreningens årlige generalforsamling. I de fleste foreninger skriver hele bestyrelsen under på årsregnskabet for at vise, at bestyrelsen som helhed står inde for, at det er korrekt og retvisende. Bestyrelsen har et fælles ansvar for, at gøre det nemt for foreningens menige medlemmer at få overblik over, hvordan I har forvaltet foreningens penge, og hvorfor I har truffet de valg, I har – særligt de hårde beslutninger som fx at lukke en aktivitet eller afskedige en medarbejder.

Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at et uigennemsigtigt regnskab kan skabe tvivl om, hvordan foreningens penge er brugt og at den form for tvivl i værste fald kan skabe mistillid til jer som bestyrelse. Som bestyrelsesmedlem kan du altså ikke undslå dig ved at sige, at det ikke er dig, der sidder med regnskabet, og at du derfor ikke ved, hvordan pengene er brugt. Du har præcis samme ansvar for foreningens økonomi og regnskab som fx formanden og de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan få indsigt i foreningens økonomi?

Havner du i en situation, hvor kassereren eller andre i bestyrelsen modsætter sig eller forhindrer dig i at følge og få indsigt i foreningens økonomi, anbefaler vi, at du sætter emnet på dagsordenen på det næste bestyrelsesmøde. Vær nysgerrig og spørg ind til, hvad der er baggrunden for, at du ikke kan få indsigt og hvorfor bestyrelsen ikke diskuterer eller drøfter regnskabet.

Få hjælp, hvis du oplever alvorlige forhold eller har mistanke om lovovertrædelser i en frivillig social organisation

Har du viden om alvorlige forhold eller begrundet mistanke om overtrædelser af love, regler, kontrakter, snyd med offentlige puljemidler mv. i en forening, frivillig organisation, et frivilligt initiativ eller projekt på socialområdet, kan du videregive din viden til Whistleblowertilbud til det frivillige sociale område

Handler det om, at regnskabet ikke svarer til din forventning eller viser det en kedelig udvikling? Har kassereren ikke de rette kompetencer til at føre regnskabet? Eller bliver dine spørgsmål taget som udtryk for mistillid til vedkommende, der sidder med opgaven? Spørger du for detaljeret? Og har I egentlig talt om retningslinjer for detaljegraden i regnskabet?

Netop fordi du som bestyrelsesmedlem deler ansvaret for foreningens økonomi med den øvrige bestyrelse, er det udtryk for dårlig foreningsskik, hvis fx kassereren eller andre i bestyrelsen forhindrer dig og andre bestyrelsesmedlemmer i at få indsigt i foreningens økonomi og regnskab. Samtidig er det i høj grad med til at skabe grobund for mistillid til de pågældende personer og deres måde at forvalte foreningens penge.

Fem råd der styrker bestyrelsesmedlemmers indsigt i foreningens økonomi og regnskab

Læs mere om bestyrelsens ansvar og opgaver med økonomi og regnskab
  • Sæt foreningens aktuelle økonomi som fast punkt på dagsordenen for bestyrelsesmøderne og prioriter at få talt om økonomien.
  • Afstem jeres forventninger i bestyrelsen (og/eller med daglig leder/kasserer) om retningslinjer for regnskabet og hvor ofte I vil orienteres om udvikling af økonomien i foreningen. Skriv jeres aftaler ind i forretningsordenen.
  • Sørg for at prioritere og deltage i budgetmødet – årets vigtigste møde i bestyrelsen. Her skal I som bestyrelse tage stilling til, hvilke aktiviteter I vil og kan prioritere i det kommende år ud fra, hvad der budgetmæssigt er muligt. 
  • Gå årsregnskabet grundigt igennem som samlet bestyrelse, før I fremlægger det på generalforsamlingen.
  • Klæd nye bestyrelsesmedlemmer på ved at give dem en grundig introduktion til bestyrelsesarbejdet – herunder det enkelte medlems rolle og opgaver og jeres kollektive ansvar – ikke mindst for foreningens økonomi.
Rådgivning til frivillige og ansatte på det frivillige sociale område

I CFSA's rådgivning hjælper vi hver dag frivillige, bestyrelses-medlemmer, ledere og konsulenter fra frivillige sociale foreninger og landsorganisationer med svar på små og store spørgsmål som arbejdet med frivillighed giver anledning til.

Nogle får en henvisning til en eller flere af centrets mange online guider, som giver svar på de mest almindelige spørgsmål om frivillighed og forenignsdrift. Andre har brug for at vende et konkret spørgsmål, en bekymring eller mere kompleks udfordring med en af vores dygtige faglige rådgivere. 

Brug for rådgivning?

Du kan sende en mail med dit spørgsmål via vores rådgivningsformular 

Du kan også ringe til os på telefon: 66 14 60 61. Vores telefon er åben mandag klokken 12.30-15 og tirsdag - torsdag klokken 9-12.

 

Kontakt

Foto af konsulent Mette Wang
Specialkonsulent og rådgiver

M +45 52 10 00 40