CFSA Rådgivning

Skal vi have en foreningskonto i en bank, eller kan vi bruge kassererens private konto?

Mette Wang, konsulent og rådgiver hos CFSA

De fleste foreninger har brug for en konto til foreningens penge og indtægter fra fx medlemskontingenter, indsamlinger, støttepuljer, fondsmidler og sponsorater. Men hvilken type konto skal man vælge? Det svarer CFSA’s rådgiver og konsulent Mette Wang på i denne måneds spørgsmål til vores rådgivning. 

Indhold
CFSA Rådgivning
foreningskonto i bank

Selvom en forening kun har en begrænset økonomi med få poster i budget og regnskab, er det stort set aldrig en god ide, at foreningen indsætter sine penge på en privat konto og dermed blander foreningens økonomi sammen med fx et bestyrelsesmedlems eller kassererens privatøkonomi.

Det er der flere grunde til. Først og fremmest er der forskellige regler for skat af hhv. privatøkonomi og foreningsøkonomi. Mens privatpersoner skal betale skat af deres indkomst, er der i den danske skattelovgivning særlige bestemmelser, som fritager almennyttige og almenvelgørende foreninger fra at betale skat. Hvis I som forening vælger at sætte jeres penge ind på en privatkonto, risikerer den pågældende – fx kassereren - at blive personligt beskattet af foreningens midler. Bliv klogere på de særlige regler, der gælder for skat i foreninger i CFSA's guide Skat og foreninger

Undgå hyppige kontoskift

For det andet er det ikke i foreningens interesse, at foreningens penge alene er tilknyttet en privatperson i fx foreningens bestyrelse. Bestyrelsesmedlemmer sidder ofte kun på en bestyrelsespost i 2-4 år ad gangen. Det bliver derfor besværligt, hver gang I skal skifte bankkonto, fordi et bestyrelsesmedlem stopper eller ikke længere er på valg. Skulle det ske, at vedkommende bliver syg eller i værste tilfælde dør, står foreningen også dårligt i forhold til at få adgang til sine egne penge.

Gennemsigtighed og adgang til foreningens penge

Endelig gør I foreningens økonomi mindre gennemsigtig og sikker, hvis I vælger at sætte foreningens penge ind på en privat konto i stedet for en foreningskonto i en bank.

Vælger I at sætte foreningens penge på fx bestyrelsesformandens eller kassererens private konto, risikerer I at miste overblikket over foreningens økonomi, da det som udgangspunkt kun er kontohaveren, dvs. bestyrelsesformanden eller kassereren, der har adgang og råderet over pengene på kontoen. Samtidig sætter I kontoindehaveren i en svær situation, fordi vedkommende alene har ansvar for at sikre, at vedkommendes egen private økonomi ikke bliver blandet sammen med foreningens økonomi. Kontoindehaveren bliver derfor nemt et offer for mistanke om svindel, hvis den øvrige bestyrelse eller andre i foreningen synes, at personen forvalter foreningens penge dårligt eller uhensigtsmæssigt.

På CFSA har vi desværre også set flere eksempler på foreninger, der har oplevet svindel med foreningens penge, netop fordi de er blevet sat direkte ind på et bestyrelsesmedlems eller på kassererens egen bankkonto.

Krav om foreningskonto ved tilskud fra det offentlige

Hvis jeres forening modtager tilskud fra kommunen eller andre offentlige tilskud, er det et krav, at I skal have en NemKonto (foreningskonto i en bank) og være CVR-registreret. Læs evt. mere om NemKonto og registrering i vores guide Sådan registrerer I jeres forening

Modtager I som lokalforening tilskud fra det offentlige, og har I ikke en foreningskonto, kan I måske indgå aftale med en anden større forening med samme eller lignende formål som jeres. Det kan fx være jeres hovedorganisation, der kan indsætte jeres penge på deres bankkonto, indtil I selv har oprettet en foreningskonto. Det kræver dog samtykke fra begge parter, klare rammer for aftalen og selvfølgelig et godt og tillidsfuldt samarbejde. Og I skal selvfølgelig huske at orientere tilskudsgiver om jeres aftale.

Undersøg flere bankers tilbud om foreningskonto

Før I opretter en foreningskonto, er det en god ide, at I grundigt undersøger flere forskellige tilbud om foreningskonto i banker og pengeinstitutter. Der kan nemlig være store forskelle på gebyrer og indlånsrente.

Se Frivilligrådets oversigt: Kortlægning af bankgebyrer for de frivillige foreninger 2023

Idekatalog og ny vejledning skal gøre det lettere for foreninger at få en bankkonto

Siden februar 2021 har repræsentanter fra foreningslivet og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, diskuteret initiativer, der kan imødegå de praktiske problemer, som foreningerne oplever, når de skal have en bankkonto, og bankerne kræver dokumentation og betaling, fordi de skal leve op til loven om hvidvask og terrorfinansiering. I juni 2021 udkom et idékatalog med forslag og anbefalinger, som arbejdsgruppen har overdraget til de politiske partier på Christiansborg.

Se idékataloget med forslag til at lette byrderne for foreninger

Ny vejledning om risikovurdering af foreninger

Den 4. oktober 2022 har Finanstilsynet offentliggjort en ny vejledning om risikovurdering af foreninger. Vejledningen skal bidrage til at lette byrderne for både foreninger og banker, som skal gennemføre kundekendskabsprocedurer. Vejledningen udspringer af det idekatalog, som blev fremlagt af repræsentanter fra Finans Danmark og foreningslivet i juni 2021.

Læs mere om vejledningen hos Finanstilsynet

Kontakt

Foto af konsulent Mette Wang
Specialkonsulent og rådgiver

M +45 52 10 00 40