TEMA

Good governance: God bestyrelsesledelse

Hvis I ønsker at sikre, at medlemmer, frivillige, brugere, fonde og beslutningstagere bakker op om foreningen, skal det være tydeligt for alle, at I lever op til formålet, har styr på opgaver og ansvarsområder og bruger foreningens ressourcer på den mest fornuftige måde. Det kræver en bestyrelse, der er kompetent, åben og pålidelig.

Det er bestyrelsens ansvar

Som bestyrelse har I det overordnede ansvar for foreningen. Det er jer, der sørger for, at I lever op til det overordnede formål og sætter retningen for arbejdet. Det er også bestyrelsen, der står på mål for økonomi og lovgivning, og fungerer som arbejdsgiver for eventuelle ansatte. Bestyrelsens opgaver og ansvarsområder er mange, og derfor er det afgørende, at I kender dem og er klædt på til at løse dem. Roder regnskaberne, eller lever I ikke op til vedtægterne, svigter tiltroen blandt medlemmer, frivillige, brugere, bevillingsgivere og beslutningstagere.  Og uden dem – ingen forening.

God og nutidig bestyrelsesledelse 

På CFSA  oplever vi, at bestyrelser i frivillige sociale organisationer i stigende grad efterspørger principper for og værktøjer til at styrke deres ledelsesopgave. Derfor har vi i dette tema samlet vores erfaringer, værktøjer og viden om god bestyrelsesledelse.

Et af de mest brugte værktøjer er CFSA’s håndbog At lede en sag. Grundbog for bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer. Bogen er netop målrettet bestyrelser, der ønsker at udvikle arbejdsgange, strategisk tænkning og samspillet med organisationens daglige leder. I bogen kan såvel nye som erfarne bestyrelsesmedlemmer få svar på de væsentlige spørgsmål om bestyrelsens ansvar og opgaver. Bogen indeholder både redskaber, forslag til refleksionsspørgsmål og konkrete anvisninger til, hvordan I som bestyrelse håndterer jeres ansvar som øverste valgte ledelse i overensstemmelse med foreningens formål. Bogens emner dækker alle hjørner af bestyrelsesarbejdet fra intern organisering, kommunikation, jura, økonomistyring og mødemateriale til demokratiske processer, strategisk ledelse, arbejdsgiveransvar og samspillet med den daglige leder og hele organisationen.

Anbefalinger for god ledelse i den frivillige sektor

Frivilligrådets 17 anbefalinger for god ledelse i den frivillige sektor, som rådet præsenterede i februar 2021 er ligeledes et værktøj, I kan bruge til at kvalificere jeres ledelsesarbejde.

Anbefalingerne fokuserer på, at bestyrelsen:

  • Har styr på opgaver og ansvar
  • Er bredt sammensat og har de nødvendige kompetencer
  • Evaluerer bestyrelsens og den daglige ledelses arbejde
  • Sikrer et godt arbejdsmiljø for ansatte og frivillige
  • Opfylder foreningens formål
  • Er åbne og transparente, fx i forhold til bestyrelsens sammensætning og foreningens økonomi.
Anbefalinger for god foreningsledelse

Frivilligrådet har udarbejdet 17 anbefalinger for god ledelse i den frivillige sociale sektor.

Anbefalingerne er baseret på et ”følg eller forklar”-princip, hvor organisationens bestyrelse opfordres til en gang om året at forholde sig til, hvordan organisationen følger anbefalingerne, eller forklare, hvorfor den ikke gør. Til formålet findes både et Følg eller forklar-skema og Dialogspil om god ledelse, som I kan tage udgangspunkt i, når I som bestyrelse arbejder med ledelse af organisationen.

Læs mere om Frivilligrådets Anbefalinger for god ledelse i den frivillige sociale sektor

Evaluér indsatsen hvert år 

Komitéen bag Frivilligrådets anbefalinger opfordrer foreningsbestyrelser til at forholde sig til anbefalingerne én gang årligt. Så kan det godt være, I ikke lever op til alle anbefalinger, men i det mindste bliver medlemmerne tvunget til at overveje og forklare, hvorfor man som bestyrelse ikke opfylder dem. 

Både store og små frivillige foreninger kan bruge rådets anbefalinger som en ramme for deres arbejde, og sammen med CFSA’s mange guider, håndbog At lede en sag og andre værktøjer om bestyrelsesarbejdet, får både nye og erfarne bestyrelsesmedlemmer et stærkt afsæt for at styrke bestyrelsesledelsen i netop jeres forening.  

7 råd om god ledelse til bestyrelser

1

Vedtægter, formål og strategi

Alle bestyrelsesmedlemmer bør kende foreningens vedtægter, formål og strategi, så I er sikre på, at de til enhver tid er udgangspunkt for arbejdet i bestyrelsen? Genbesøg og drøft løbende foreningens vedtægter, formål og strategi på bestyrelsesmøderne. 

2

Styringsdokumenter

Foreningens styringsdokumenter sikrer, at der er en ramme om jeres arbejde i bestyrelsen. Derfor er det vigtigt, at I har styr på jeres styringsdokumenter – og at I får udarbejdet de dokumenter, I måske mangler. Centrale styringsdokumenter er fx vedtægter, strategi, målplan, forretningsorden, dagsordner, delegationsplan og årshjul. Brug styringsdokumenterne aktivt i jeres bestyrelsesarbejde. 

3

Kompetencer

Skab overblik over bestyrelsens kompetencer og kortlæg, hvilke kompetencer I har brug for særligt for de kommende 2-3 år. Sørg for løbende at udvikle bestyrelsesmedlemmernes kompetencer og for at bestyrelsen er bredt sammensat, så I kan arbejde seriøst med både foreningens strategi og målplan. 

4

Økonomi, budget og regnskab

Budgetmødet i bestyrelsen er årets vigtigste møde, fordi det er her bestyrelsen prioriterer og beslutter, hvad foreningens penge skal bruges til i det kommende år. I bør løbende følge foreningens økonomi og efter behov tilpasse budgettet for at undgå ubehagelige overraskelser ved årets slutning. 

5

Samspillet mellem bestyrelse og daglig leder

Bestyrelsen har ansvar for at skabe et godt samspil med den daglige leder. Sørg for at der er en tydelig ansvarsfordeling mellem bestyrelse og daglig leder (det er blandt andet her jeres delegationsplan kommer i spil). Det er også en god ide, at bestyrelsen løbende afstemmer forventninger med den daglige leder om mål, opgaver og ledelsessamarbejdet.  

6

Bestyrelsens ansvar som arbejdsgiver

Bestyrelsen er arbejdsgiver for foreningens ansatte (herunder den daglige leder) og har derfor også ansvar for arbejdsmiljøet i foreningen. Det er også bestyrelsens ansvar, at foreningen gennemfører Arbejdspladsvurderinger (APV) og følger op på frivillige og ansattes trivsel og udvikling gennem fx årlige MUS-samtaler. 

7

Følg op. Evaluer. Juster!

I bestyrelsen bør I løbende følge op og evaluere både på de nye skibe, I sætter i søen og på foreningens drift, herunder aktiviteter, økonomi, arbejdsmiljø og samarbejde med daglig leder. Sæt også jævnligt tid af til at evaluere samarbejdet i bestyrelsen. Det giver jer mulighed for at justere og tilpasse, så I hele tiden sikrer, at foreningen er på rette vej.  

Alle råd er baseret på CFSA's bog: At lede en sag. Grundbog for nye bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer

Video: 7 trin til at styrke foreningens bestyrelsesarbejde

Den gode bestyrelse

Bestyrelsesarbejdet er vigtigt for jo mere præcist, korrekt og velfungerende en bestyrelse er, jo bedre fungerer resten af organisationen. I filmen 'Den gode bestyrelse' præsenterer CFSA's centerchef Laura Auken syv trin til at styrke foreningens bestyrelsesarbejde.

Oplæg: Laura Auken
Interview: Suzette Frovin
Film og klip: Flemming Helsted Juul

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Bestyrelsens opgaver

Cirkel med bestyrelsens vigtigste opgaver

Den overordnede opgave for bestyrelsen i en frivillig organisation er at være den øverste ledelse for organisationen. Bestyrelsen skal træffe de beslutninger, der er nødvendige for organisationens drift og udvikling. I figuren oven for har vi samlet overskrifter for det konkrete indhold i denne ledelsesopgave.

Kilde: At lede en sag. Grundbog for bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer. CFSA, 2020.

Podcast

Bestyrelsesarbejde er noget for grå eminencer

Hvorfor overhovedet bruge tid på kedeligt bestyrelsesarbejde, når man kan lave rigtig frivilligt arbejde?

I denne episode af podcasten Forestillinger om frivillighed udfordrer vi det gængse syn på bestyrelsesarbejdet. For behøver det egentlig være så støvet - og hvilke forandringer kan I skabe for at tiltrække nye kræfter til bestyrelsen?

#6 Bestyrelsesarbejder er noget for grå eminencer

Gæst: Cecilie Seidelin Petersen
Vært: Suzette Frovin

CFSA's Podcast

Saltvandsindsprøjtning til din bestyrelse

Vi har stor erfaring med at udvikle skræddersyede forløb om ledelse, bestyrelsesarbejde og foreningsudvikling til frivillige foreninger. Afhængig af jeres behov kan et forløb indeholde fx rådgivning, facilitering af processer, mødebistand eller workshops.

CFSA's konsulenter rådgiver om samarbejde og konfliktløsning i foreninger og bestyrelser og har også ekspertise i at facilitere processer om strategisk ledelse og forandring i foreninger.

Læs mere om muligheden for at få hjælp fra CFSA's konsulenter til opgaver og udfordringer om ledelse og bestyrelsesarbejde