Webguide
Seneste revision

Hvad skal der til for at stifte en forening?

Få et godt overblik over de 5 grundkrav, og hvad det kræver, at starte og etablere en forening: Vedtægter, ledelse, medlemmer, afgrænset økonomi, stiftelsesmøde og andre relevante krav til foreninger.

Denne guide får du et overblik de grundkrav, der skal til for at stifte en forening. I princippet er der nemlig blot 5 krav, som en forening skal leve op til for at blive anerkendt af omverdenen som en forening.

Vi gør opmærksom på, at de 5 grundkrav til foreninger ikke er skrevet ned i en lov, men er defineret ud fra vores tolkning af retspraksis. I Danmark har vi nemlig ikke en lov om foreninger, og derfor er der ingen præcise regler for, hvordan en forening skal se ud. Det betyder, at I har stor frihed til at stifte og udvikle jeres forening, som I ønsker. Ofte er det dog i det øjeblik, at foreningen skal administrere en økonomi eller eje noget, at det bliver nødvendigt at leve op til de juridiske grundkrav for foreninger.

Før I vælger, hvordan I vil organisere jer, er det værd at undersøger, om der findes andre netværk, foreninger eller fonde med samme formål og/eller aktiviteter som jer. Overvej, om det vil være en fordel for jer at engagere jer hos dem i stedet for at starte jeres egen organisation. Tag kontakt for at høre om jeres muligheder for at samarbejde.

CFSA’s Foreningsportal kan I finde formål og kontaktoplysninger på mere end 700 landsdækkende foreninger og fonde inden for velfærdsområdet.

Suppler denne guide med vores 'Startpakke til nye foreninger'. Her er tre grafiske redskabsark, som guider jer gennem de spørgsmål, I skal tage stilling til, når I vil gå fra ide til køreklar forening.

Hvad er en forening?

 

Definitionen af en forening er enkel. En forening er en frivillig sammenslutning af personer eller grupper af personer, som går sammen om et fælles formål. Formålet kan handle om at arbejde for et sæt værdier, at dyrke en aktivitet eller varetage medlemmernes fælles interesser.

En forening er det, man kalder en ’selvstændig juridisk person’. Det betyder, at en forening i juridisk forstand er i stand til at indgå aftaler, tage et ansvar, eje formue og ejendom, stifte gæld mv. På den måde er en forening – juridisk set - på linje med enkeltpersoner og virksomheder.

For at en forening i juridisk forstand kan godkendes som en ’selvstændig juridisk person’, er det dog ikke nok bare at være en frivillig sammenslutning. Her skal man opfylde en række krav, som viser, at man formelt er en forening.

Krav 1: Vedtægter – nedskrevne regler for foreningen

Som forening skal I formulere og vedtage et sæt vedtægter. Vedtægter defineres som en aftale mellem flere personer eller parter, som arbejder sammen om at nå et fælles formål. Vedtægterne er derfor foreningens egne regler, som fastlægger, hvad I samles om, og hvordan I træffer beslutninger.

Vi anbefaler, at jeres forenings vedtægter blandt andet siger noget om:

  • Foreningens formål
  • Hvem, der kan være medlemmer af foreningen
  • Hvem, der leder foreningen
  • Hvem, der tegner foreningen
  • Hvordan foreningen opløses
  • Hvad formuen skal gå til, hvis foreningen opløses

Læs mere i vores guide om 'Foreningens vedtægter'

Krav 2: Ledelse

I skal udpege en ledelse, som kan tegne jeres forening som en kollektiv enhed.

At tegne betyder at kunne handle og skrive under på foreningens og dermed fællesskabets vegne.

Der er ingen bestemmelser for, hvordan I sætter denne ledelse sammen, men der er traditioner for eksempelvis at have en formand, en næstformand og en kasserer.

Læs mere i vores guider om bestyrelsesarbejdet

Krav 3: Medlemmer

I jeres vedtægter skal I formulere, hvem der kan være medlem af jeres forening. Det betyder nemlig, at I aktivt har taget stilling til, hvem foreningen er et fællesskab for.

Vi anbefaler, at I overvejer, hvorvidt der er en afgrænsning for hvem og hvor mange, der kan være medlemmer. Og hvorvidt eksempelvis virksomheder og andre foreninger kan være medlemmer.
 

Krav 4: Afgrænset økonomi

Forenings økonomi skal være afgrænset i forhold til jeres medlemmer og jer som privatpersoner – det vil sige, at foreningen skal have sine egne separate konti, budgetter og regnskaber.

Derudover skal I sikre jer, at foreningens økonomi er uafhængig af jeres stiftere, og at midler, der er givet til foreningens formål, ikke kan føres tilbage til foreningens stiftere.

Krav 5: Stiftelsesmøde

I skal kunne dokumentere, at jeres forening formelt er stiftet. Derfor anbefaler vi, at jeres forening formelt bliver stiftet på et møde, hvorfra der ligger et referat eller en anden form for dokumentation.

På stiftelsesmødet anbefaler vi, at I som minimum vælger en ledelse og vedtager et sæt vedtægter for foreningen.

Andre krav når foreningen modtager tilskud

Ud over minimumsfundamentet med de 5 krav, som vi her har ridset op i denne guide, kan der godt være andre krav, som I skal opfylde. Det gælder fx, hvis I søger tilskud fra offentlige puljer og tilskudsordninger, eller når I modtager støttemidler fra sponsorer.

Hvis I fx får et tilskud fra en offentlig tilskudsordning, har I pligt til at dokumentere, at midlerne er anvendt til formålet. Og hvis I skal have tilskud under Folkeoplysningsloven, skal foreningen fx være demokratisk opbygget, medlemmerne skal betale et kontingent, og der skal være et fastsat minimum antal af medlemmer i bestyrelsen.

Når I ikke lever op til kravene

Hvis I ikke udformer vedtægter, vælger bestyrelse og laver formuleringer om økonomi og medlemskab, kan I stadig kalde jer en forening og lave alle de aktiviteter, I har lyst til. Men i juridisk forstand vil I blot være en gruppe personer, der har fundet sammen om nogle fælles aktiviteter.

Hvis I vælger ikke at lave en forening i juridisk forstand, har det følgende konsekvenser:

I kan ikke oprette et CVR-nummer.

Læs mere i vores guide om CVR-nummer, Nem-konto mv.

Hvis I får tilskud, er det den person, der har skrevet under på ansøgningen, som hæfter for beløbet - også selv om vedkommende på et tidspunkt måske holder op med at være aktiv i gruppen.

Den person, der underskriver ansøgningen, risikerer at blive personligt beskattet af de midler, der egentlig er beregnet til gruppens aktiviteter.

I kan ikke gøre brug af de fordelagtige ordninger, der findes for foreninger i den danske lovgivning om fx skat og moms, skattefrie godtgørelser til frivillige, modtagelse af skattefrie gaver, indsamlinger mm. Hvis I benytter ordningerne alligevel kan I blive straffet som enkeltpersoner.

Læs mere i vores guider: