Faglig artikel

Det gode samarbejde kræver viden og opbakning

Af Suzette Frovin, kommunikationskonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde

​Et skræddersyet udviklingsforløb om samskabelse har givet ledere og medarbejdere i Haderslev Kommune kompetencer til at styrke samarbejdet med frivillige og dermed bidrage til at omsætte kommunens medborgerstrategi til praksis.

Indhold
Faglig artikel
none

Det seneste år har medarbejdere og ledere under ’Voksen og Sundhedsservice’ i Haderslev Kommune været igennem et fælles udviklingsforløb for samskabelse. Formålet har været at give medarbejdere og ledere den fornødne viden og forudsætninger for at arbejde sammen med forskellige typer af frivillige i hverdagen.

Samarbejde og samskabelse i Haderslev

Center for Frivilligt Socialt Arbejde har gennemført et skræddersyet udviklingsforløb for ledere og nøglemedarbejdere under ’Voksen og Sundhedsservice’ i Haderslev Kommune.

Forløbet, der er udviklet i tæt samarbejde med Haderslev Kommune og Institut for Relationspsykologi, løb over et år.

Formålet har været at udvikle og styrke det gode samarbejde mellem kommunale institutioner og det lokale civilsamfund. Afsættet for forløbet var Haderslev Kommunes politik for medborgerskab.

”Vi har blandt andet haft fokus på, at ledere og medarbejdere skal forstå deres faglighed i et nyt lys. Samarbejdet med frivillige kræver nemlig ikke mindre faglighed, men derimod at man løfter sit faglige blik for at kunne inddrage civilsamfundets styrker, der hvor frivillige kan gøre en forskel,” siger CFSA’s udviklingsleder Dorte Nørregaard. Forløbet er udviklet og gennemført i et samarbejde mellem CFSA  og Institut for Relationspsykologi.

Frivilligheden er her allerede

For ledere og medarbejdere har der været tale om et paradigmeskifte i deres måde at tænke deres egen rolle på. For at lykkes med at inddrage frivillige, hvor det giver bedst mening, skal medarbejderne i højere grad se sig selv som service-facilitatorer snarere end mere traditionelle service-leverandører.

Jeg har lært, at frivillighed og samskabelse ikke altid behøver at handle om ressourcestærke personer.

”Jeg har lært, at frivillighed og samskabelse ikke altid behøver at handle om ressourcestærke personer. Det kan sagtens være en baby, der kommer på et plejehjem, eller en udviklingshæmmet og en ældre, der danner en relation. Jeg er blevet mere klar på, at hele Haderslev Kommune skal bruge hinanden”. Sådan fortæller en medarbejder fra en institution under Handicap og Psykiatri i Haderslev Kommune i et evaluerende interview efter udviklingsforløbet er afsluttet.

Tvivl og usikkerhed frem i lyset

Samskabelse og samarbejde med frivillige og kommuner rejser nogle grundlæggende spørgsmål for både borgere, brugere, frivillige og medarbejdere. Det handler blandt andet om formålet med at samarbejde med frivillige, ansvars-, rolle- og arbejdsfordeling mellem frivillige og ansatte og ikke mindst samarbejdets overordnede betydning for borgere og velfærdssamfund.

”Formålet med udviklingsforløbet har været at bringe de spørgsmål i spil, som kan give anledning til tvivl og usikkerhed blandt ledere og medarbejdere. Dernæst har det været et mål at give medarbejderne redskaber til at omsætte kommunens politik for medborgerskab og ønske om at samarbejde mere med lokalsamfundet,” siger Dorte Nørregaard.

Nyt syn på den frivillige indsats

Siden den første temadag i maj 2015 har ledere og nøglemedarbejdere gennem oplæg, øvelser, debatter og gruppearbejde fået viden og redskaber til at styrke og udvikle samarbejdet med frivillige.

”De interviews, vi efterfølgende har gennemført med deltagerne i udviklingsforløbet, viser tydeligt, at forløbet har bidraget med især to ting: Det har givet ledere og medarbejdere et andet syn på, hvordan frivillige kan understøtte hverdagen på kommunens institutioner, og givet dem lyst til at afprøve og udvikle nye samarbejdsinitiativer” siger Dorte Nørregaard.

Flere medarbejdere nævner, at de igennem forløbet er blevet opmærksomme på, hvor mange frivillige aktiviteter der allerede foregår på deres arbejdsplads. Det er fx besøgsvenner, frivillige ledsagere, frivillige, der arrangerer busture, bankospil eller sommerfester på institutionerne. Flere steder er der etableret vennekredse eller støtteforeninger, ligesom institutionerne samarbejder med etablerede foreninger og organisationer som TrygFondens Besøgshunde, Røde Kors og ÆldreSagen.

”Jeg tror ikke, vi skal ud og skabe nyt. Det, vi efterlyser, er allerede derude. Vi skal bare have sat de rigtige personer sammen,” siger en deltager i forløbet.

Udviklingsforløbet har desuden bidraget til, at ledere og medarbejdere sammen har kunne formulere mere præcise rammer for samarbejdet med frivillige, ligesom det har givet deltagerne i forløbet et fælles sprog, der gør det lettere at tale om frivillighed på tværs af institutioner, afdelinger og faggrupper. 

Erfaringer fra forløbet

Foruden viden og redskaber fremhæver deltagerne på udviklingsforløbet  særligt det netværk, der er skabt mellem de medarbejdere, der arbejder med frivillighed, som en gevinst ved forløbet.

”De udfordringer, man selv har, har de også andre steder. Det er rart at vide, at man ikke står alene,” siger en medarbejder.

Netop netværk på tværs af kommunale institutioner og faggrupper er vigtigt, hvis en kommune skal lykkes med samskabelse og samarbejde med frivillige, fortæller Dorte Nørregaard. Men også ledelsens opbakning har afgørende betydning for at kunne udvikle et frugtbart og meningsfuldt samarbejde mellem frivillige og kommune.

”Det er nødvendigt, at lederne afsætter ressourcer, primært i form af tid, til, at nøglemedarbejdere kan etablere samarbejde med frivillige. På den måde kræver det gode samarbejde en investering fra kommunens side. Til gengæld ser vi, at det gode samarbejde skaber værdi for både borgere, brugere, frivillige og medarbejdere,” siger Dorte Nørregaard.

Projekt og redskabskataloger

Hent Projekt- og Redskabs- og idekataloget fra udviklingsforløbet om samarbejde og samskabelse i Haderslev Kommune.

Katalogerne, der kan downloades som pdf-filer her fra siden, er udgivet i september 2017 af Haderslev Kommune i samarbejde med Institut for Relationspsykologi og Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Udviklingsforløb der styrker samskabelse, frivillighed og medborgerskab

CFSA tilbyder kortere og længere udviklingsforløb om samskabelse, frivillighed og medborgerskab til blandt andre frivillige foreninger, landsorganisationer og kommuner. 

Vi arbejder tæt sammen med praktikere og forskere og har derfor omfattende viden om frivilliges engagement såvel som om foreningsliv og civilsamfund.

I er altid velkommen til at kontakte os, hvis I vil høre mere om, hvordan vores ekspertise, viden og kompetencer kan bidrage til at udvikle og understøtte jeres samarbejde mellem frivillige og kommunale institutioner.

Læs mere om vores konsulentbistand