Tema

Rekruttering af frivillige

I har opgaverne, og nu mangler I frivillige til at udføre dem. I processen med at få nye frivillige involveret i foreningens arbejde, er det afgørende, at I målretter kommunikationen til de rigtige mennesker, byder dem ordentlig velkommen og afstemmer jeres gensidige forventninger helt fra begyndelsen.

Hvordan rekrutterer vi flere frivillige?

Fokusér på udvalgte grupper

Når I skal rekruttere nye frivillige, er det vigtigt at lægge jer fast på, hvad det er for nogle grupper, I primært vil henvende jer til. Er det yngre mennesker? Seniorer? Folk med bestemte kompetencer eller netværk? Når I kender målgruppen, kan I nemmere vælge det rette budskab og den rigtige kanal til at nå den. Hvis I forsøger at ramme alle, er det nemlig vanskeligt at finde frem til, hvor og hvordan I skal nå de rette mennesker  

Find det rette match

Hvis jeres rekrutteringsindsats skal være en succes, er det vigtigt, at I ikke kun arbejder på at afdække den enkelte frivilliges motivation for at engagere sig. Rekrutteringsindsatsen skal tilrettelægges med blik for det gode match mellem organisationsmiljøet i jeres forening og den enkelte frivilliges livssituation, motivation mv. Derfor bør jeres arbejde med rekruttering tage højde for både de særlige forhold, der kendetegner den frivilligmålgruppe, I vil rekruttere, og det organisationsmiljø, der er unikt for jeres forening.

Der er en lang række forhold, som I kan justere på for at fremme det gode match mellem jeres forening og nye frivillige. Det kan fx være, hvordan I tilrettelægger opgaver og aktiviteter, de frivilliges muligheder for indflydelse og selvbestemmelse på det arbejde, de udfører, organisatorisk støtte som sparring og supervision og ikke mindst anerkendelse af den frivilliges indsats, som kan udtrykkes på mange andre måder end ”kage og skulderklap” 

5 tips, når I skal rekruttere nye frivillige

1

Klarlæg indsatsen

Beskriv opgaverne så konkret som muligt. Hvad er målet? Hvad kræver opgaverne? Hvor lang tid tager de? Hvem samarbejder man med? Hvilken grad af indflydelse har man selv? Hvordan bidrager arbejdet til at gøre en forskel for andre? Øvelsen giver jer et godt fundament, når I tilrettelægger den videre rekrutteringsproces.

2

Vælg den rigtige rekrutteringsmetode

Grundlæggende er der to typer af rekrutteringsmetoder: 1) Kampagnemetoden der er bred og udadrettet og taler til at vække interessen hos potentielle frivillige, og 2) Netværksmetoden der omvendt taler til de frivillige, der rekrutteres gennem opfordring fx ansigt til ansigt. 

3

Grib interessen

Potentielle frivillige forventer at få en tilbagemelding umiddelbart efter, at de har tilbudt at hjælpe, så svar hurtigt tilbage på henvendelser.

4

Tag godt i mod

En god velkomst er afgørende for en god start. Afklar, hvem der tager i mod, hjælper i gang og følger op på den frivillige. Læs mere om den gode velkomst i foreningen

5

Afstem forventninger

Husk at de nye frivillige vil have forventninger til jer som forening, ligeså vel som I har forventninger til dem. De gør sig tanker om det fællesskab, de træder ind i og de opgaver, som skal løses. Den gensidige forventningsafstemning fra både frivillig og forening er derfor afgørende for et blivende engagement hos nye frivillige. 

Øvelser til rekrutteringsarbejdet

Foreningens første ansatte medarbejder

Matchøvelsen

Netværksøvelse

Netværksøvelsen

Strategi

Kampagneøvelsen

Den typiske frivillige på social- og velfærdsområdet

Den typiske socialfrivillige

Brug os til at nå i mål med jeres rekrutteringsindsats

På Center for Frivilligt Socialt Arbejde har vi stor viden om rekruttering af frivillige, den gode velkomst, motivation og organisatorisk tilknytning. Vi har udgivet bogen "Få frivillige? En håndbog i frivilligrekruttering".
Vi tilbyder at udvikle skræddersyede tilbud, så I kan nå i mål med jeres rekrutteringsindsats. Det kan fx bestå af workshops, oplæg, udviklingsforløb eller evaluering af jeres forenings frivilligpolitik.

Kontakt
Hvis I vil høre mere om, hvordan vi kan hjælpe med jeres rekrutteringsarbejde, kan I kontakte CFSA på telefon 66146061 eller sende os en mail info@frivillighed.dk