Fakta om
Seneste revision

Tal om unges frivillige engagement

Få overblik over tal, fakta og tendenser i unges frivillige engagement. Data i guiden er baseret på CFSA's Frivilligrapport.

I denne faktaguide finder du tal om unges frivillige engagement: Hvor mange unge deltager i frivilligt arbejde, hvorfor og hvad er de motiveret af? Hvor er de frivillige, hvilke områder og opgaver er de optaget af og hvor megen tid bruger de på deres frivillige engagement?

Alle tallene er hentet i Tal om frivillighed i Danmark. Frivilligrapport 2016-2018 og i tendensrapport ”Tal om unge og frivillighed."

Hvor mange unge deltager i frivilligt arbejde?

 

Det er en myte at unge ikke engagerer sig i frivilligt arbejde. Knapt 4 ud af 10 (37 %) unge i alderen 16-29 år deltager i frivilligt arbejde og knapt hver tredje er frivillig i flere sammenhæng. Det viser CFSA’s Frivilligrapport 2016-2018.

Gennem de senere år har andelen af unge frivillige ligget stabilt - og de ligger nu næsten på linje med befolkningen generelt, hvor 39 % er engageret i frivilligt arbejde.

Selvom gruppen af unge fortsat er lidt mindre aktive end befolkningen generelt, er det værd at bemærke, at der er forskelle i aktivitetsniveauet, når vi ser på de yngste og de ældste af de unge frivillige.

Teenagerne (16-19 år) er de mest aktive. Her er nemlig mere end 4 ud af 10 (41%) frivillige. Blandt de 20-24 årige deltager 37 %, mens en tredjedel (34 %) af de ældste unge (25-29 år) er engageret i frivilligt arbejde.

En Eurobarometer-undersøgelse: European Youth. Flash Eurobarometer 455 – September 2017, hvor man har spurgt de 15-30 årige i 28 lande i Europa, viser, at danske unge (sammen med unge fra Irland) ligger i den absolutte top, når det gælder frivilligt arbejde.    

Unge er motiverede og engagerede

De fleste unge er overordentlig positive over for det at engagere sig i frivilligt arbejde og i frivillige fællesskaber. Knapt halvdelen (43%) af de unge, som ikke udfører frivilligt arbejde, siger, at de gerne ville engagere sig, hvis de blev opfordret til det.

Som alle andre frivillige er de unge optaget af at have det ”sjovt sammen om sagen”. De er motiveret af at gøre en forskel i fællesskab med andre. Derudover er muligheden for at udvikle sig personligt også en høj motivationsfaktor blandt de unge.

Kilder:

Flere unge kvinder end mænd er frivillige

Tidligere undersøgelser har vist, at der både i gruppen blandt unge og blandt frivillige generelt har været en tendens til, at mænd var en anelse mere engageret i frivilligt arbejde end kvinderne.

I de senere år er kønsfordelingen blandt frivillige generelt næsten udlignet idet 38,6 % af kvinderne er frivillige, mens 39,3 % af mændene er frivillige. 

I gruppen af unge er kønsfordelingen imidlertid markant anderledes. Her har de unge kvinder nemlig overhalet de unge mænd. CFSA’s rapport: Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport 2016-2018 viser således, at flere unge kvinder (39%) end unge mænd (35%), har udført frivilligt arbejde. Fortsætter denne tendens vil vi måske i fremtiden se, at frivilligheden generelt vil være højere blandt kvinder end mænd.

Kilde

Hvilke områder og opgaver tiltrækker unge frivillige?

CFSA’s rapport Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport 2016-2018 viser, at unge oftest engagerer sig som frivillige på:

  • Idrætsområdet (28 %)
  • Fritidsområdet (22 %)
  • Velfærdsområdet (19 %)

Bolig- og lokalsamfundsområdet (6 %) samt beredskabsområdet (6 %) er de områder, hvor færrest unge er engageret.

Praktisk arbejde, undervisning eller mentorjob er populære opgaver

Konkrete og praktisk opgaver som fx cafe, køkkentjans, indkøb og rengøring topper blandt unge frivillige. Mere end 4 ud af 10 unge frivillige (41 %) angiver, at de er beskæftiget med denne type opgaver.

Undervisning, træning og instruktørjob er ligeledes opgaver, som er i høj kurs blandt unge. Knapt en tredjedel (30 %) af de unge er beskæftiget med disse opgaver.

På en tredjeplads kommer opgaver som frivillige mentor, kontaktperson og omsorgsopgaver. 17 % af de unge er beskæftiget med denne type opgaver.

Få unge (15 %) angiver, at de er engageret som frivillige i udvalgs- og bestyrelsesarbejde. Der er dog forskelle i ungegruppen. Hvor de yngste sjældent varetager tillidshverv – har de ældre unge lidt oftere udvalgs- og bestyrelsesposter ol.

Kilde

Hvor meget tid bruger unge på deres frivillige arbejde?

CFSA’s rapport Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport 2016-2018 viser, at unge i gennemsnit bruger næsten lige så mange timer på frivilligt arbejder som andre aldersgrupper. Der er dog forskelle i ungegruppen:

  • De 16-19 årige bruger i gennemsnit 8 timer om måneden
  • De 20-24 årige bruger 20 timer om måneden
  • De 25-29 årige bruger knapt 15 timer om måneden - præcis som frivillige generelt

Unge mellem 20-24 år er den aldersgrupper, som (sammen med de ældste + 70 år) bruger allermest tid på frivilligt arbejde – både i forhold til andre unge, men også i forhold til befolkningen generelt.

Kilde

Er unge frivillige også medlemmer?

CFSA's rapport Tal om frivillighed i Danmark. Frivilligrapport 2016-2018 , viser at mere end halvdelen (61 %) af unge er medlemmer af de organisationer, hvor de er frivillige. Det er lidt færre end i befolkningen generelt, hvor 72 % er medlemmer der, hvor de lægger en frivillig indsats.

Langt de fleste unge frivillige lægger deres engagement et sted (57 %), mens knap hver tredje ung (29 %) er frivillig i flere sammenhæng.

Lidt over halvdelen af de unge frivillige ser deres frivillige arbejde som episodisk og af kort varighed (fx som frivillig på en festival eller ved et event), mens lidt flere end hver fjerde (44 %) beskriver deres frivillige arbejde som kontinuerligt (fx spejderleder ved faste ugentlige møder eller fast besøgsven en gang om måneden).

De yngste unge mellem 16-19 år samt gruppen af de 20-24 årige er mest tilbøjelige til at være frivillige i kortere tid, mens de ældste i ungegruppen hyppigere engagere sig mere fast og for længere perioder ad gangen.

Kilde

Få mere viden om unge og frivillighed

Vil du vide mere om unge, frivillighed og civilsamfund får du her en række gode bud på nyere rapporter, bøger og undersøgelser: