Bog

Samtaler, der kræver mod. Redskaber til svære samtaler i det frivillige sociale arbejde

Redigeret af Cathrin Filip Johansen, Sarah Borger og Laura Auken

I tredje udgave af CFSA's håndbog er der gode råd, inspiration og redskaber til, hvordan du som leder, koordinator eller underviser hjælper og støtter frivillige med at håndtere svære samtaler med brugerne i foreningen, organisationen eller i et kommunalt eller regionalt tilbud.

Relation og menneskelig kontakt næres af samtaler. De motiverer, giver liv og perspektiv. I nogle samtaler oplever vi at komme til kort, at føle os utilstrækkelige og blive i tvivl om, hvad vi bør gøre. Andre samtaler får alt til at falde på plads, og vi kan tænke over dem længe efter.

Mange brugere af tilbud i frivillige sociale foreninger har ar på sjælen og voldsomme oplevelser i bagagen. Alene af den grund er svære samtaler en uundgåelig del af hverdagen i det frivillige sociale arbejde.

Gode samtaler om svære emner kan skabe udvikling og være livgivende. Men det kræver mod fra begge parter at tage de svære samtaler - både fra brugere og frivillige.  Det kræver mod at dele og rumme det svære hos en anden - og mod hos sig selv. Uanset om det handler om personlige problemer, manglende formåen, personlige begrænsninger eller svigt og smerte.

Antologien er til dig, der støtter, ledere, koordinerer og underviser frivillige med kontakt til brugerne. Bogen præsenterer 10 artikler, der ud fra forskellige vinkler og temaer tilbyder gode råd, inspiration og redskaber til, hvordan du kan hjælpe og støtte frivillige, der har svære samtaler med brugere. Artiklerne tager udgangspunkt i praksis og er skrevet af eksperter med stor faglig viden og erfaring med svære samtaler i det frivillige sociale arbejde.

Nyt i denne udgave er en artikel med råd og inspiration til 'Den svære afskedigelsessamtale - Når det er nødvendigt at sige farvel til en frivillig'. 

Artiklerne i bogen er både rettet til frivillige og ansatte i foreninger på social- og sundhedsområdet og kan også indgå i undervisning på uddannelser i frivilligt socialt arbejde. Flere af artiklerne og bogens mange redskaber kan også bruges på interne kurser for frivillige, der gerne vil være gode og kompetente samtalepartnere i udfordrende  samtaler med brugerne. 

Forside fotot af bogen Samtaler der kræver mod