none

Ny analyse: Stor innovationskraft på socialområdet under coronakrisen 

Da samfundet lukkede ned i foråret, reagerede socialsektoren ved at åbne op for nye måder at samarbejde på. Det viser en ny undersøgelse som Tænketanken Mandag Morgen og Bikubenfonden netop har offentliggjort.

Den akutte og alvorlige situation under forårets nedlukning betød, at kommuner og frivillige organisationer på rekordtid udviklede nye løsninger og måder at samarbejde på for at støtte de mest sårbare borgere. Det konkluderer undersøgelsen Innovation på Socialområdet i en krisetid, som Bikubenfonden og Tænketanken Mandag Morgen netop har offentliggjort.

”Forårets første bølge af corona-krisen ramte udsatte mennesker med stor kraft: Ensomheden steg, vold i hjemmet eskalerede og uvisheden om corona-virussens dødelige potentiale lurede i hjemløse- og stofmisbrugsmiljøer. Men der skete også noget andet: Krisen blev en katalysator for frisættende fornyelser og problemløsning af hidtil uset innovativ karakter i socialsektoren. Nu er udfordringen at fastholde innovationen til gavn for samfundets udsatte,” siger direktør i Tænketanken Mandag Morgen, Jonas Keiding Lindholm om undersøgelsen, der bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt godt 900 frivillige sociale foreninger og kommunale tilbud.

Spørgeskemaet er udarbejdet med hjælp fra blandt andre Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA), som har leveret kontaktoplysninger på landets regionale og landsdækkende frivillige sociale foreninger. Undersøgelsen er desuden suppleret med interviews med flere end 30 eksperter, fagfolk og ledere på socialområdet i den civile og offentlige sektor - heriblandt centerchef Laura Auken fra CFSA.

Undersøgelsen viser, at otte ud af 10 organisationer gennemførte innovationer under nedlukningen. Knap halvdelen afprøvede ideer, som de allerede havde liggende i skuffen. Rapporten konkluderer desuden, at mange af nyskabelserne har et varigt potentiale. Således vurderer 85 pct. af de sociale foreninger og tilbud, der deltager i undersøgelse, at de vil fortsætte de nye initiativer efter krisen. 

Læs og download rapporten Innovation på socialområdet - læring i en krisetid

Ny forskning, faglitteratur og viden på frivillighed.dk

På frivillighed.dk kan du få et samlet overblik over nye danske bøger, forskningsrapporter og artikler om frivillighed og civilsamfund i vores guide Litteratur om frivillighed og civilsamfund