Foto fra Folkemødet

Mød CFSA på folkemødet 2023

Så er det tid til at lægge program for Folkemødet 2023. I år kan du møde CFSA i 11 debatter om frivillighed, fællesskaber og udvikling af civilsamfundet.

CFSA's viden kommer i spil i 11 forskellige debatter og events på årets folkemøde i Allinge. Emnerne spænder vidt fra status på regeringsgrundlaget, frivillighed i kulturen, forebyggelse af kriminalitet, frivillige i børnehaver til kendetegn på arbejdsmiljø i civilsamfundet. Og kom også til Løvernes sociale hule, hvor 3 modige organisationer møder 4 kloge løver.

>> Få det fulde overblik over debatter om frivillighed og civilsamfund og sammensæt dit eget program

Har civilsamfundet et problem med arbejdsmiljøet?

Debat: Civilsamfundet er storleverandør, når det kommer til meningsfulde jobs. Alligevel dukker der med jævne mellemrum sager op i medierne om konflikter, der er eskaleret ud af kontrol, svære vilkår og udbrændte medarbejdere. I en samtale mellem praktikere og eksperter vil vi prøve at finde svar på, om civilsamfundsorganisationerne har underprioriteret deres ansattes trivsel, om det er rammevilkårene, den er gal med, og om der overhovedet er et arbejdsmiljøproblem, der skal løses. 

Arrangør: CFSA

I debatten deltager:

  • Martin Pedersen, direktør i Ombold 
  • Thit Aaris-Høeg, administrerende direktør i Fonden for Socialt Ansvar
  • Maria Haukrogh, seniorkonsulent i Velliv Foreningen
  • Henriette Højberg, konsulent hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Debatten faciliteres af CFSA's kommunikationskonsulent Sarah Borger.

Vi ses til debatten: Har civilsamfundet et problem med arbejdsmiljøet?

Tid og sted: Fredag den 16. juni 2023, klokken 13-14, A34 - STARK & OMBOLD 

Her kan du møde CFSA på Folkemødet 2023

11 debatter om frivillighed og civilsamfund

TORSDAG DEN 15. JUNI 

Kulturfrivillighed - en overset samfundsaktør?
Tid og sted: Torsdag den 15. juni, klokken 13-13.45, A43. 
Debat: På spillesteder, i kulturhuse, til revyer og festspil, på museer og ikke mindst festivaler er frivillige drivere for at få oplevelser for publikum op at stå. Alligevel taler vi sjældent om frivillighed på kulturområdet, når vi sammenholder med vores kollegaer i idrætten og det sociale område.  Hvordan bryder kulturen ud af sin egen silo, og viser samfundseffekten af frivilligfællesskaberne?

I debatpanelet deltager blandt andre Roskilde Festivals leder af engagement og samfundsudvikling, Katrine Ebdrup Damgaard og CFSA's centerchef Laura Auken.

Arrangør: Roskilde Festival

Hvis arbejde er sundt, så giv det til de syge
Tid og sted
: Torsdag den 15. juni, klokken 15-16, J16
Debat: Arbejdsmarkedet skriger på medarbejdere, og arbejdsløsheden har ikke været så lav længe. Antallet af mennesker, som lever på overførselsindkomst, er lavt, og der er brug for alle, der kan bidrage. Men hvordan får vi alle med, der kan bidrage? I debatpanelet kan du blandt andre møde KFUM's udviklingschef Michael Aagaard Seeberg, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Emilie Damm og CFSA's centerchef Laura Auken. 

Arrangør: KFUM/KFUK


FREDAG DEN 16. JUNI

Hvad lover regeringen civilsamfundet?
Tid og sted: Fredag den 16. juni, klokken 10.30-11.30, C17
Debat: Der er løfter til civilsamfundet i regeringsgrundlaget. Civilsamfundet er tilgodeset i regeringsgrundlaget, hvilket har ført til stor begejstring i sektoren. Men nu, hvor røgen fra konfettikanonerne har lagt sig, står mange i det frivillige Danmark tilbage med spørgsmålet: Hvad kan vi reelt forvente? Hvordan kommer denne nye opbakning konkret til udtryk, og hvordan sikrer vi, at civilsamfundets aktører inddrages ordentligt i udformningen at fremtidens løsninger? Ikke mindst i erkendelsen af, at civilsamfundet både rummer enorme organisationer og bittesmå foreninger, folkeoplysning, idræt og frivillige sociale initiativer, alle med forskellige behov og udfordringer. I debatten vil vi prøve at finde svar på, hvad civilsamfundet egentlig ønsker sig, og hvad politikerne reelt kan levere.  

I debatten deltager Kim Valentin, MF for Venstre og medlem af kulturudvalget, Karin Liltorp, MF for Moderaterne og civilsamfundsordfører, Anna Bjerre, formand for Frivilligrådet, Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd og Karin Ingeman, forperson for CFSA

Arrangør: Frivilligrådet, Dansk Folkeoplysnings Samråd og CFSA

Frivillighed forebygger kriminalitet
Tid og sted: Fredag den 16. juni, klokken 11-12, B8
Debat: Forebyggelse af kriminalitet er en folkesag, for du kan rent faktisk gøre en stor forskel. I denne debat kan du høre om, hvordan frivillige og civilsamfundsorganisationer indsatser og hvordan de arbejder med at forebygge kriminalitet. I debatten bliver du klogere på Røde Kors' indsatser for dømte, Nabovenner, der forebygger indbrud og Baba, der styrker relationen mellem fædre og børn. CFSA's analysekonsulent Malthe Lindholm Sørensen bidrager med viden om tendenser for frivillighed og stiller spørgsmålet: Hvad kan få dig til at blive frivillig?

Arrangør: Det Kriminalpræventive Råd

Har civilsamfundet et problem med arbejdsmiljøet?
Tid og sted
: Fredag den 16. juni, klokken 13-14, A34 - STARK & OMBOLD-scenen
​​Debat: Civilsamfundet er storleverandør, når det kommer til meningsfulde jobs. Alligevel dukker der med jævne mellemrum sager op i medierne om konflikter, der er eskaleret ud af kontrol, svære vilkår og udbrændte medarbejdere. I en samtale mellem praktikere og eksperter vil vi prøve at finde svar på, om civilsamfundsorganisationerne har underprioriteret deres ansattes trivsel, om det er rammevilkårene, den er gal med, og om der overhovedet er et arbejdsmiljøproblem, der skal løses. I panelet deltager Martin Pedersen, direktør i OMBOLD, Thit Aaris-Høeg, administrerende direktør i Fonden for Socialt Ansvar, Maria Haukrogh, seniorkonsulent i Velliv Foreningen og konsulent hos CFSA, Henriette Højberg.

Arrangør: CFSA

Løvernes Sociale Hule
Tid og sted: Fredag den 16. juni, klokken 16-17, A34 - STARK & OMBOLD-scenen
Session: Tre nøje udvalgte NGO'er: Fri af Misbrug, Foreningens til Støtte for Mødre og Børn samt FRAK præsenterer en ide til et projekt eller en indsats foran et skarpt panel, der har erfaring fra iværksættermiljøet og fra fonde.  Eventet skal give publikum og NGO'er viden om, hvad der skal til, før et projekt eller en indsats bliver interessant og bæredygtigt for forskellige aktører. Hvad bliver der lagt vægt på, hvis en virksomhed skal involvere sig? Hvad skal der til, før en kommune vil samarbejde og måske forankre indsatsen? Og hvad er vigtigt, når man som NGO gerne vil have støtte fra en fond? I modsætning til Løvens Hule går deltagerne ikke hjem med en investering, men derimod med en masse gode råd og inspiration til, hvordan de kan gå videre med deres ide. For publikum er eventet en mulighed for at blive klogere på, hvad forskellige kapaciteter i panelet lægger vægt på, når de bliver præsenteret for en idé, som de kan være med til at gøre til virkelighed. I panelet kan du møde programchef i VELUX FONDEN Vibeke Lybecker, administrerende direktør i STARK Britta K. Stenholt og iværksætter, forfatter og  direktør i Visma Dinero Martin Thorborg.

Arrangør: OMBOLD og CFSA

Hvordan engagerer vi unge nu og i fremtiden? 
Tid og sted
: Fredag den 16. juni, klokken 17-18, N9 - Gæsten
Debat: I kulturbranchen er en stor diversitet blandt frivillige med til at sikre, at de kulturtilbud, der udbydes, rummer en bred del af befolkningen. Over de seneste år har unge engageret sig på nye måder, og de stiller ikke på samme måde som tidligere generationer op til den klassiske frivillighed. Det betyder at frivillige i kulturen ældes en lille smule hvert år. I debatten spørge vi om foreningsdanmark ekskluderer en stor del af den kommende generation? Og om vi risikerer at blive ekkokamre for en homogen gruppe af mennesker? Kulturfrivilligheden har et stort potentiale for at involvere endnu flere i fællesskabet, og derigennem bidrage til aktuelle samfundsdagsordener, men er vi bevidste om at forløse vores egne potentialer? I debatten deltager blandt andre CFSA's forperson Karin Ingemann.

Arrangør: Roskilde Festival og Muskelsvindfonden

Frivillighed som velfærdsaktør i et presset samfund
Tid og sted
: Fredag den 16. juni, klokken 17-18, J19
Debat: Vi sætter spot på det frivillige aspekt ved selvejende dagtilbud i et større samfundsperspektiv. Samfundsdebatten kredser om, at samfundet er presset, børn og unge mistrives, dagtilbudsområdet er presset pga. krav og pædagogmangel. Så hvilken rolle spiller frivillighed i løsningen af disse udfordringer? Selvejende dagtilbud er formålsdrevet – dvs. det er drevet af et frivillighedsaspekt, der tager afsæt i en lyst til at få indflydelse og skabe en positiv forandring. Det har en kæmpe værdi både menneskeligt og i kroner og ører, så hvordan styrker vi det? Hvordan gør vi det til en del af løsningen på det pressede samfund? I debatpanelet deltager indehaver og stifter af Følgeskabet Stine Bille, projektleder for vilde problemer i Aarhus Kommune Kirsten Birk Lassen, Askovfondens bestyrelsesformand Mikkel Warming og CFSA's leder for rådgivning og udvikling Julie Stockmarr.

Arrangør: Børneringen, FOBU og Gentofte Børnevenner
 

LØRDAG DEN 17. JUNI

Morgentalk med Ane Cortzen - Fede fællesskaber og engagement
Tid og sted: Lørdag den 17. juni, klokken 9-10, Domen
Salon:  Vi ved, at mistrivsel og ensomhed er stigende i Danmark. En ud af otte føler sig uønsket alene, og har ikke oplevelsen af at være en del af et fællesskab. Flere har mistet troen på, at det nytter noget at tage aktiv del i samfundet. Så hvordan samler vi flere mennesker og meninger? Hvordan inviterer vi ind i fællesskaber? Hvordan motiverer vi mennesker til at engagerer sig og forblive engageret? Og hvordan får vi skabt endnu bedre naboskab i de almene boliger? Ane Cortzen har gæster og inviterer til kærlig stemning, morgenmad, hygge og en spændende og interessant faglig oplevelse. Og sang. Blandt gæsterne er Moderaternes civilsamfundsordfører Karin Liltorp, iværksætter og ildsjæl fra Kjøllergaarden Roald Bergmann, gymnasielærer og korleder Camilla Ekelund og CFSA's centerchef 
Laura Auken.

Arrangør: BL

Unge udenfor fællesskabet - hvordan får vi alle med?
Tid og sted: Lørdag den 17. juni, klokken 14-15, A20
Debat: Danmark og Norden er kendt for sit fabelagtige foreningsliv, og der findes mange positive fritidsfællesskaber, unge kan involvere sig i. Fællesskaber hvor man kan tanke selvværd, få nye venner og dyrke sine interesser. Desværre er det ikke alle, som er med, og i de senere år er udviklingen gået den gale vej i Norden. Flere og flere unge mistrives og føler sig udenfor. Problemet er særligt udtalt for unge i udsatte positioner, hvor mange risikerer at havne på kanten af samfundet. Hvis alle skal med, skal vi overkomme barrierer hos de unge selv, forældrene, i fællesskaberne, i lovgivningen og udfordringer afledt af geografi. I denne session samler Nordisk Ministerråd derfor unge, eksperter, civilsamfundsaktører og beslutningstagere fra alle de fem nordiske folkemøder for at adressere en central fællesnordisk udfordring: Hvordan får vi flere unge med?

Debatten i Allinge er den første af fem debatter, og fokuserer særligt på barriererne inden i fællesskaberne, og hvordan vi overkommer dem.

Arrangør: Nordisk Råd & Nordisk Ministerråd, Mandag Morgen og CFSA

Med flere tusind debatter på årets folkemøde kan det være svært at vælge. Vi har samlet en liste over alle de debatter og arrangelemter, som sætter spot på frivillighed og aktuelle tendenser og udfordringer for civilsamfundet. Brug listen til at sammensætte dit eget program for Folkemødet.

 

>> Få det fulde overblik over debatter om frivillighed og civilsamfund og sammensæt dit eget program