none

GDPR: Nye regler gør det nemmere at bruge portrætfotos 

Datatilsynet lemper praksis for brug af billeder på internettet.

Foreninger må nu offentliggøre billeder af genkendelige personer – fx bestyrelsesmedlemmer og frivillige - uden at indhente samtykke fra de personer, som er på billederne.

Datatilsynet har ændret praksis og skelner nemlig ikke længere mellem situations- og portrætbilleder, når de skal vurdere, om en forening overholder persondataloven.

Før I offentliggør et billede med genkendelige personer på jeres hjemmeside, Facebook eller nyhedsbrev, skal I selv vurdere om billedet er harmløst. Det må ikke udstille, udnytte eller krænke den eller de personer, som er på billedet.

Portrætter af bestyrelsesmedlemmer, ledere og frivillige på hjemmesiden er altså ok, hvis I har et legitimt formål med at bringe billedet, og det er harmløst. Hvis der er børn, unge eller brugere på billedet, skal I være ekstra opmærksomme på, om billedet er harmløst.

Reglerne for, hvornår I må behandle personoplysninger inkl. billeder, er fortsat baseret på et juridisk skøn. Det betyder, at hvis Datatilsynet modtager en indsigelse eller klage over et billede, foretager de en helhedsvurdering af, om billedet er harmløst, og om I har et legitimt formål med at offentliggøre det.

Læs mere om Datatilsynets praksis for billeder på nettet

Hent CFSA's opdaterede guide om GDPR i foreninger