frivillighed i Danmark

CFSA og Københavns Universitet undersøger civilsamfundets virkekraft under corona

I samarbejde med Københavns Universitet sætter CFSA nu gang i en landsdækkende undersøgelse af danskernes frivillige engagement under coronakrisen. Undersøgelsen vil blandt andet give ny viden om den uformelle frivillighed i Danmark.

Hvad motiverer danskere, som ellers ikke er frivillige, til at engagere sig i en særlig situation, som coronakrisen er? Og hvilken betydning har det uformelle engagement for de mennesker, der får tilbud om hjælp fra medmennesker i hele landet?

CFSA samarbejder med Københavns Universitet om ny undersøgelse

Det undersøger CFSA og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, i en fælles undersøgelse, som sættes i gang i uge 14. Data til undersøgelsen indsamles af Danmarks Statistik. Der bliver dermed tale om en repræsentativ undersøgelse af den formelle og – ikke mindst – den uformelle frivillighed i Danmark. Undersøgelsen er den første af sin slags i Danmark.  

”Vi ved, at der er stor interesse for at forstå, hvad der driver civilsamfundet og den uformelle frivillighed, som vi ser folde sig ud i fuldt flor i disse uger. Derfor var vi allerede i gang med at planlægge en undersøgelse, da Københavns Universitet kontaktede os. Vi sagde selvfølgelig straks ja til at samarbejde. Jeg forventer mig meget af samarbejdet. Med CFSA' helt særlige praksisnære viden og med Københavns Universitets forskningstilgang kan vi sammen bidrage med ny og vigtig viden om civilsamfundets virkekraft og ikke mindst den uformelle frivillighed i Danmark,” siger Laura Auken, centerchef på Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Ekstraordinær frivillig indsats under Corona

Anledningen er naturligvis, at vi i disse uger ser, at mange borgere og civilsamfundsorganisationer gør en ekstraordinær indsats for at afbøde de negative følgevirkningerne af den sociale isolation og den smittefare, der er forbundet med coronaepidemien, hvor særligt ældre og udsatte borgere er sårbare.

Om undersøgelsen og samarbejdet siger Jonas Toubøl, postdoc., Sociologisk Institut, Københavns Universitet:

"Vi kan som forskere lære meget af at studere solidariteten, frivilligheden og hjælpen i civilsamfundet under sådan en krise, fordi det kan gøre os klogere på, hvilken rolle civilsamfundet spiller generelt. Her og nu  handler det også om at tilvejebringe viden som borgere og organisationer på kort sigt kan bruge til forbedre indsatsen og hjælpen til udsatte grupper. Center for Frivilligt Socialt Arbejdes erfaring med praksisnær viden og rådgivning samt tætte kontakt til civilsamfundet er helt afgørende for, at forskningsresultaterne inden for få uger kan komme fra skrivebordet og ud og arbejde i praksis."

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet har fredag den 27. marts 2020 offentliggjort undersøgelsen, der modtager økonomisk støtte fra puljen SAMF Straksmidler målrettet forskning i de samfundsmæssige aspekter af COVID-19. Læs mere om projektet her

Danmarks Statistik gennemfører en repræsentativ undersøgelse i befolkningen fra uge 14. De første resultater af undersøgelsen forventes at være klar omkring påske.