Må vi bruge billeder fra internettet?

Af Louise Rasmussen, webkonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde

De fleste foreninger bruger illustrationer, som fx fotos, tegninger og billeder, i invitationer, annoncer, nyhedsbreve og på hjemmesider. Men hvordan er reglerne egentlig? Må man bare bruge de billeder, man finder på Google? Det giver Center for Frivilligt Socialt Arbejdes webkonsulent, Louise Rasmussen, svaret på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.

Indhold
CFSA rådgivning
Billeder fra nettet

For mange kan det være vældigt fristende at downloade et enkelt smukt billede fra nettet til foreningens nye præsentationsfolder eller invitationen til generalforsamlingen. Det er også let lige at kopiere de tre professionelle fotos fra yndlingshjemmesiden, når de passer ind i de slides, man skal bruge til det interne oplæg for foreningens bestyrelse.

Husk ophavsretten

Selvom det er nemt at finde flotte fotos via fx Google, er det CFSA’s anbefaling, at I lader være. Årsagen er, at billederne som oftest er omfattet af lov om ophavsret, og bryder I den, kan det i sidste ende blive dyrt for foreningen.  

Find gratis fotos

På nettet findes en lang række hjemmesider, der samler rettighedsfri billeder eller fotos, som stilles gratis til rådighed under særlige betingelser, kaldet Creative Commons licenser - her er fire eksempler på hjemmesider med rettighedsfri fotos eller fotos under Creative Commons:

  • LibreStock.com – portal, der samler kvalitetsbilleder fra en række websider. Nogle er rettighedsfri, mens mange skal krediteres under Creative Commons.
  • Nationalmuseets samlinger – webside med knapt 300.000 (ældre) billeder af den danske kulturarv. Mange gratis billeder, men langt de fleste skal krediteres under public domain eller Creative Commons.
  • Pixabay.com – webside, der samler knapt 300.000 billeder. Her er både gratis billeder, billeder under Creative Commons og billeder, der kræver at man lader sig registrere som bruger.
  • Unplash.com – webside med flotte billeder af natur og landskaber. Mange gratis billeder.

Tjek altid

  • Hvordan I må bruge rettighedsfri billeder
  • Hvad den konkrete licens giver jer mulighed for
  • Om der er krav om kreditering. 

Tip: Det er altid god stil at kreditere rettighedshaveren, selvom det ikke er et krav.

Lov om ophavsret giver den person, der har skabt værket - fx et billede - eneret over værket. Både i forhold til at fremstille eksemplarer og til at gøre værket tilgængeligt for offentligheden. Ophavsretten kan tilhøre et medie, en virksomhed, organisation eller fotografen - hvad enten det er en professionel fotograf eller en privat person, der har taget billedet. 

Reglerne gælder uanset, hvor I ønsker at bruge et billede, og uanset om I offentliggør det eller blot vil benytte det internt.

Undlad også at downloade fotos fra offentlige hjemmesider som fx Danmarks Radio, TV 2, dagblade eller myndigheders hjemmesider. Ligesom mange andre fotos på nettet er disse fotos nemlig også omfattet af ophavsretsloven.

Se Kulturministeriets guide om ophavsret på nettet

3 råd til foreninger om brug af billeder fra nettet

  1. Brug kun andres foto, hvis I har fået deres tilladelse til det
  2. Kreditér altid fotografen, når I bringer et billede. Skriv fx: Foto af [fotografens navn], [kilde]
  3. Udarbejd retningslinjer om brug af billeder til de frivillige, der fx står for at udvikle jeres materialer, nyhedsbreve, hjemmesider eller SoMe-opdateringer.  

Rigtig god fornøjelse med at finde velegnede og flotte billeder til jeres grafiske materialer, SoMe og hjemmeside.

Få svar på dine spørgsmål om frivillighed

På vores hjemmeside finder du mere end 50 guider, der giver svar på de mest almindelige spørgsmål og udfordringer, som arbejdet med frivillighed og civilsamfund giver anledning til. Guiderne dækker alt fra konkrete spørgsmål om vedtægter, forsikring, og tavshedspligt til inspiration om at rekruttere og fastholde af frivillige.

Frivillige, foreninger, landsorganisationer, fonde og kommuner, der arbejder inden for det frivillige sociale arbejde, har mulighed for at få rådgivning via telefon eller mail.

Læs mere om muligheden for at få rådgivning fra CFSA

 

Kontakt

Foto af webkonsulent Louise Rasmussen
Sekretariatsmedarbejder

M +45 52 10 00 49