Kan vi søge §18-midler i andre kommuner end i vores egen?

Af Sigrid Bolet, rådgiver og konsulent hos CFSA

Mange lokale frivillige foreninger modtager §18-midler, som tilskud til frivilligt socialt arbejde fra den kommune, hvor foreningen har sit virke. Men kan man egentlig søge §18-tilskud i nabokommunerne?  Det svarer rådgiver og konsulent Sigrid Bolet på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.

Indhold
CFSA rådgivning
Foto af CFSA's rådgiver og konsulent Sigrid Bolet

Mange lokale frivillige foreninger er afhængige af økonomisk støtte for at kunne udføre deres sociale arbejde. En af de mest almindelige former for støtte er de kommunale §18-midler, som er tilskud til frivilligt socialt arbejde fra den kommune, hvor foreningen er baseret.

Hvad er §18-midler?

§ 18-midler er penge, som kommunerne uddeler til lokale foreninger og frivillige organisationer. Kommunerne er ifølge Servicelovens § 18 forpligtet til at afsætte et årligt beløb til støtte af det frivillige sociale arbejde. Som kompensation herfor modtager kommunerne midler fra staten via bloktilskuddet.

Kommunerne bestemmer selv, hvordan pengene skal deles ud, hvem der kan modtage dem, og hvad der prioriteres i ansøgningerne. Nogle kommuner stiller fx krav om, at foreninger, der søger, skal være fysisk forankret i kommunen, mens andre lægger vægt på, om foreningen hjælper kommunens borgere. 

Læs mere om Serviceloven § 18 i loven 
og i Vejledning om det frivillige område efter serviceloven 

Men er det muligt at søge §18-midler fra nabokommunerne?

Som udgangspunkt er svaret ja. Der er derfor god grund til, at I undersøger, hvilke muligheder der findes i jeres nabokommuner.

Selvom det kræver lidt benarbejde og kan virke uoverskueligt, så behøver det ikke være tidskrævende eller besværligt at søge §18-midler i flere kommuner. Det er nemlig CFSA's erfaring, at mange kommuner i overensstemmelse med intentionerne i serviceloven uddeler §18-midler til en bred målgruppe - også henover kommunegrænserne.  Desuden ser vi også, at kommuner ofte tager højde for, at ansøgere om §18-midler er frivillige og bestyrelsesmedlemmer, som bruger deres fritid på frivilligt foreningsarbejde  – herunder på opgaven med fundraising. Det betyder alt andet lige, at det er nemmere at komme gennem nåleøjet med sin ansøgning om § 18-midler.

I det følgende giver vi fire råd til, hvordan I kan gribe ansøgningsarbejdet an. 

4 råd til frivillige sociale foreninger, der ønsker at søge §18-tilskud i nabokommunerne

1. Undersøg nabokommunernes retningslinjer: Hver kommune kan have sine egne retningslinjer, krav og prioriteringer for tildeling af midlerne. Start med at undersøge kommunernes hjemmesider, kontakt deres frivilligkonsulent på området eller tag direkte kontakt til foreninger, der allerede har erfaring med at søge §18-midler i de pågældende kommuner. Dette vil give et overblik over jeres muligheder. CFSA's erfaring er, at der sjældent er så store forskelle på de kommunale retningslinjer, da de udspringer af den samme lovgivning. Ofte vil nabokommunerne derfor efterspørge de samme oplysninger, som jeres egen kommune om end, der kan være lokale nuancer og forskelle.

2. Tilpas jeres ansøgning: I kommer langt, hvis I allerede har udarbejdet en ’standardansøgning’, der beskriver jeres formål, målgruppe, frivillige aktiviteter, et budget og den værdi I skaber. Husk, at hver kommune kan have sine egne præferencer og prioriteringer, når det kommer til tildeling af §18-midler. I kan derfor med fordel tilpasse jeres ansøgning til den enkelte kommune. I ansøgningen skal I vise, hvordan jeres sag og arbejde vil gavne lokalsamfundet - skriv fx, hvor mange borgere, I forventer, at jeres indsats gavner – og hvordan I bidrager til kommunens målsætninger. Vær klar og præcis i jeres beskrivelse af, hvordan I er med til at opfylde kommunale mål. Brug gerne kommunens egne ord. Sørg også for at opveje, hvor meget tid I bruger på ansøgningen med det beløb I søger hos nabokommunen. Jeres indsats i tid skal selvfølgelig stå mål med 'udbyttet'.

Få indflydelse på kommunal politikudvikling – brug embedsværket!

Andelen af kommuner, der inddrager frivillige sociale foreninger i politikudvikling via formelle råd og udvalg, er faldet over de seneste fem år. Med afsæt i tal fra CFSA’s kommuneundersøgelse undersøger vi i videnstema #5, hvordan kommunale frivilligkonsulenter oplever samarbejdet med foreningerne. Vi ser også på, hvordan viden om kommunernes organisering kan sikre foreningerne endnu mere indflydelse – også uden om mødebordet.

Læs mere i Videnstema #5 Kommunalpolitikernes mødebord er ikke den eneste vej til indflydelse

3. Opbyg relationer, der styrker dialogen: Hvis I vil søge støtte fra jeres nabokommuner, kan det være en god idé, at I gør en aktiv indsats for at opbygge relationer og etablere en god dialog. Del information om foreningens arbejde, tidligere resultater og kommende aktiviteter eller projekter med relevante kontaktpersoner - fx nabokommunens frivilligkonsulent – som ofte kan fortælle jer om kommunens prioriteringer, strategiske fokus og guide jer til eventuelle samarbejdspartnere.

4. Følg op også, når I får et afslag: Når I har sendt jeres ansøgning afsted, skal I være klar til at svare på nabokommunens spørgsmål eller anmodning om flere oplysninger. Får I et afslag på jeres ansøgning, så gå konstruktivt til værks. Kontakt kommunen – fx telefonisk - og bed om at få uddybet begrundelsen for afslaget. 

I sidste ende handler det om, at I viser, hvordan netop jeres forening kan bidrage og give værdi til nabokommunernes sociale indsats. På den måde kan I øge mulighederne for at få §18-midler fra flere kommuner. Vær vedholdende, tålmodige og fleksible i jeres tilgang, og husk, at planlægning og dialog i længden kan være nøglen til at opnå positiv respons fra nabokommunerne. 

Held og lykke med jeres ansøgninger.

Brug for et godt råd?

Har du brug for rådgivning om frivillighed, er du velkommen til at sende en mail med dit spørgsmål via CFSA's rådgivningsformular 

Du kan også ringe til os på telefon: 66 14 60 61. Vores telefon er åben mandag klokken 12.30-15 og tirsdag - torsdag klokken 9-12.

CFSA's rådgivning er forbeholdt frivillige og ansatte, som arbejder med frivillighed på det frivillige socialområde i Danmark.

60+ guider om frivillighed: I vores guider finder du svar på de mest almindelige spørgsmål, som arbejdet med frivillighed og civilsamfund giver anledning til. 

Se alle CFSA's guider