Kommune og civilsamfund

Gode råd til kommuner og foreninger, der i fællesskab vil løfte lokale udfordringer

Af Julie Stockmarr, chefkonsulent og teamleder for rådgivning og udvikling hos CFSA

Alle landets kommuner samarbejder med foreninger og frivillige, men flere kommuner har et ønske om at indgå endnu stærkere partnerskaber med civilsamfundet. Baseret på vores mangeårige erfaring med at rådgive kommuner og foreninger giver vi her gode råd til, hvordan I (videre)udvikler partnerskaber mellem kommune og civilsamfund.

Indhold
Kommune og civilsamfund
Forsidefoto af Frontløbere for frivillighed. Håndbog
Håndbogen Frontløbere for frivillighed tager afsæt i den viden og de erfaringer, CFSA har indsamlet blandt andet gennem vores mangeårige  Netværk for kommunalt ansatte. Bogen giver indblik i kommunale konsulenters roller og arbejdsopgaver og indeholder inspiration, gode råd og svar på typiske dilemmaer i arbejdet mellem kommune og civilsamfund

I de seneste måneder er det blevet endnu mere tydeligt, at der kan være meget værdi at hente i samarbejdet mellem kommuner og civilsamfund.

På et pressemøde i april 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen således, at samarbejdet mellem det offentlige og civilsamfundet skal styrkes – også efter corona. Også i CFSA oplever vi, at der både blandt politikere og ledere i kommuner og regioner er et ønske om at forfine og udvikle samarbejdet endnu mere.

Men hvordan kan I som kommune og forening arbejde strategisk og praktisk med at videreudvikle samarbejdet mellem det offentlige og civilsamfundet?

Med afsæt i CFSA’s store erfaring og viden om frugtbare samarbejder og værdifuld samskabelse giver vi her gode råd om vejen til stærke, strategiske partnerskaber.

5 gode råd til kommuner, der vil udvikle stærkere partnerskaber med civilsamfundet

  1. Politisk opbakning er afgørende for, at I kan udvikle en civilsamfundsstrategi, der styrker partnerskaber og samarbejder med civilsamfundet.
     
  2. Arbejdet med at udvikle partnerskaber kræver opbakning og fokus i alle ledelseslag. Ofte ser vi, at kommunale frivilligkonsulenter får overdraget opgaven med at implementere en frivilligpolitik/civilsamfundsstrategi. Den opgave er vanskelig at løfte tilstrækkelig grad, hvis ikke arbejdet ikke er forankret og tydeligt prioriteret op gennem hele organisationen. Fra institutionsleder til direktør.
     
  3. Gode, værdifulde partnerskaber fordrer åbenhed, forventningsafstemning og dialog i såvel opstarten som i udviklingen af partnerskabet. Det betyder, at I ved, hvilke udfordringer I gerne vil løse med et partnerskab, men ikke hvordan I vil løse udfordringen. Hvis I allerede kender svaret, er der tale om en bestillingsopgave mere end et partnerskab.
     
  4. I skal være villige til at sætte tid og ressourcer af til at indgå i partnerskaber med civilsamfundet. Det kræver tid og ressourcer internt at definere, hvordan og i hvilket omfang I vil arbejde med partnerskaber – og i den proces er det værdifuldt at sikre politisk opbakning til det videre arbejde. Efterfølgende er der brug for at prioritere tid og ressourcer til at finde gode partnere, definere et fælles projekt og løbende følge op på samarbejdet.
     
  5. Tydelig forventningsafstemning og klare mål skaber opbakning og legitimitet både internt og eksternt. Udvikling af partnerskaber er en proces, og der er ingen garanti for, at I lykkes med lige præcis det, I havde sat jer for. Derfor er det vigtigt, at I både indledningsvis og undervejs afstemmer forventninger til partnerskabet og den opgave, som partnerskabet er enige om at løse. Samtidig anbefaler vi, at I sammen sætter mål for partnerskabet – også selvom I må revidere undervejs. Det bidrager nemlig til at sætte en tydelig ramme for samarbejdet, hvilket i sig selv er en forudsætning for (at komme tættere på) at lykkes.

5 gode råd til foreninger og civilsamfundsinitiativer om at samarbejde med kommuner

  1. I har brug for bred opbakning fra jeres bagland, hvis I ønsker at indlede et samarbejde med kommunen? Start med en drøftelse i bestyrelsen om fordele og ulemper ved et samarbejde. Hvad kan I tilbyde i et partnerskab? Hvad kan partnerskaber bidrage med i jeres organisation? Hvis I ikke allerede har en strategi eller en politik på området, kan det også være en god ide at vende bestyrelsens drøftelser med jeres medlemmer fx på generalforsamlingen.
     
  2. Et stærkt partnerskab består af ligeværdige partnere, der begge er åbne for at udvikle løsninger i fællesskab. Der er derfor forskel på, om I har et tilbud, som I foreslår kommunen at gøre brug af, eller om I går ind i et samarbejde, hvor I er åbne over for at udvikle nye løsninger på fælles udfordringer.
     
  3. I udviklingen af et partnerskab er det let at blive grebet af den gode stemning og komme til at love mere, end I måske kan holde. Derfor anbefaler vi, at I allerede på forhånd har afklaret, hvor mange ressourcer I kan kaste ind i et partnerskab, og hvilke opgaver I kan/ikke kan være med til at løse. Forventningsafstemning er alfa omega i et værdifuldt partnerskab.
     
  4. Nedsæt en arbejdsgruppe for partnerskaber. Arbejdsgruppens opgave kan være at afsøge muligheder for at samarbejde med kommunen, men også for at tage initiativ til konkrete partnerskaber og koordinere arbejdet, når I er i gang. På den måde samler I viden om og erfaring med partnerskaber ét sted i organisationen, og I sikrer, at det er tydeligt, hvem kommunens skal tale med, hvis de overvejer at samarbejde med jer.
     
  5. Sæt realistiske mål for partnerskabet. Et partnerskab skaber værdi for både kommune, forening og brugere (Frivilligrapporten 2016-18), men et stærkt partnerskab baserer sig på åben dialog og klare rammer. Husk, at ingen forventer, at I kan løse alle hjørner af den udfordring, som kommunen står med. Derfor er det vigtigere, at I er skarpe på, hvor I kan gøre en reel forskel i et partnerskab fremfor at sætte mål, som I på forhånd ved, I får vanskeligt ved at imødekomme.

Få hjælp til at komme i gang

CFSA har mange års erfaring med samarbejde og samskabelsesprojekter mellem det offentlige og civilsamfundet. I er velkomne til at kontakte os for at høre, hvordan vi kan understøtte jeres arbejde med at udvikle frugtbare og værdifulde partnerskaber.

Vi kan fx tilbyde inspirationsoplæg for kommunalpolitikere og/eller direktører/ledere med aktuel viden om samarbejdet med civilsamfundet. Vi tilbyder også at gennemføre analyser eller kortlægge frivilligheden i jeres kommune. Ligesom vi kan afholde skræddersyede oplæg/workshops i forbindelse med kommunens nye civilsamfundsstrategi.

Kontakt CFSA på 66 14 60 61 eller info@frivillighed.dk