Webguide
Seneste revision

Forsikring af foreningens ejendele

Som forening kan det være en god ide, at I forsikrer jeres ejendele mod skade og tyveri, når I fx ejer bygninger, indbo, køretøjer eller har netbank.

En forening er en ”juridisk person” og foreninger kan derfor eje ting på samme måde som personer og virksomheder. Det betyder blandt andet, at I som forening selv skal tegne forsikringer, hvis I vil sikre foreningens ejendele mod skade eller tyveri.

I de fleste tilfælde er det ikke lovpligtigt at forsikre foreningens ejendele. I bestemmer derfor oftest selv, hvorvidt I ønsker at gøre det. På CFSA er det dog vores erfaring, at langt de fleste foreninger vælger at tegne forsikringer, så de ikke skal leve med en stor økonomisk usikkerhed.

Vi anbefaler derfor, at I  nøje overvejer, om I ønsker at forsikre foreningens ejendele.

I denne guide kan I læse om forsikring af:

  • Bygninger
  • Indbo
  • Netbank
  • Køretøjer

Forsikring af bygninger

Hvis jeres forening ejer en eller flere bygninger, anbefaler vi,  at I tegner en bygningsforsikring - også kaldet brandforsikring. Brand- eller bygningsforsikringer er ikke lovpligtige, men hvis foreningen har optaget et realkredit- eller et banklån med sikkerhed i bygningen, vil jeres pengeinstitut kræve, at I tegner sådan en forsikring.

Ud over brandforsikring kan I også vælge, at forsikringen skal dække andre typer skader. Det kan fx være storm, skybrud, insekter, svampe, skjulte rør, hærværk mv. I kan også vælge, at forsikringen skal indeholde en ansvarsdækning, der dækker, hvis en person kommer til skade i forbindelse med brug af bygningen.

Forsikring af indbo

Hvis I har ejendele, som I gerne vil forsikre, anbefaler vi, at I tegner en erhvervsforsikring, som indeholder en grundlæggende dækning af jeres ejendele ved fx tyveri, brand eller hærværk.

Der er forskellige grænser for, hvor stort et beløb forsikringen dækker ved fx indbrudstyveri eller røveri. Vi anbefaler, at I sikrer jer, at værdien af de ting som I ejer, ikke overstiger grænsen i jeres forsikringspolice.

I skal være opmærksomme på, at hvis foreningen har ejendele stående på andre adresser end foreningens egen, er det foreningen, som skal sørge for at forsikre dem. Det er dog ikke alle erhvervsforsikringer, der dækker ejendele udenfor foreningens adresse, så tjek jeres forsikringspolice grundigt, hvis det er aktuelt.

Forsikring af netbank

Hvis du som privatperson mister penge, fordi nogen uretmæssigt har fået adgang til din netbank-konto, dækker dit pengeinstitut som udgangspunkt tabet. Det gælder imidlertid ikke foreninger, der betragtes som virksomheder, og derfor ikke er omfattet af den samme garanti.

Hvis I som forening ønsker at sikre jer imod denne type kriminalitet, skal I derfor tegne en netbank-forsikring.

Nogle banker kræver, at I tegner en netbank-forsikring, når I opretter en foreningskonto.

Hvis foreningen i forvejen har en erhvervsforsikring, kan I ofte med fordel tegne netbank-forsikringen som en del af denne.

Forsikring af køretøjer

Hvis jeres forening ejer et motorkøretøj, skal I tegne en lovpligtig ansvarsforsikring, som dækker eventuelle skader på andre trafikanter og passagerer i bilen i forbindelse med uheld. I kan derudover også vælge at tegne en kaskoforsikring, som dækker eventuelle skader på jeres køretøj.

Passagerer i et køretøj, hvor den lovpligtige ansvarsforsikring er tegnet, vil altid få dækket eventuelle skader i forbindelse med et uheld. Det gælder, uanset hvem der har ansvaret for uheldet, hvem der ejer køretøjet, og hvordan relationen er mellem føreren og passagererne.

Hvis en frivillig stiller sin egen bil til rådighed for en forening og kører brugere til en aktivitet, vil brugerne altså blive betragtet som passagerer på linje med, hvis han eller hun havde kørt med familiemedlemmer eller venner.

Hvis I ønsker en ekstra dækning af passagererne, kan I vælge at tegne en såkaldt passager-forsikring, men det er altså udelukkende et tillæg til den dækning, som allerede eksisterer i den lovpligtige ansvarsforsikring.

Førerpladsforsikring

Hvis man som fører af et motorkøretøj kommer ud for et alene-uheld, hvor ingen andre trafikanter er indblandet, dækker den lovpligtige ansvarsforsikring oftest ikke eventuelle personskader hos føreren.

Hvis I ønsker en forsikringsdækning for denne type skader, skal I tegne en særlig førerpladsforsikring. Hvis en forening ejer et motorkøretøj, som måske føres af frivillige, skal I altså tage stilling til, om I vil tegne en førerpladsforsikring, så de frivillige (og andre), der fører køretøjet, er dækket, hvis de kommer ud for et ene-uheld.

3 gode råd om foreningers forsikring af ejendele

  1. Overvej, om jeres forening ejer noget, som I vil have dækket af en forsikring (det kan også være placeret på andre adresser end foreningens egen)
  2. Overvej hvilke typer af forsikringer I har brug for, og indhent tilbud fra forskellige selskaber. Ofte vil det kunne betale sig at samle forsikringerne i ét selskab og måske én police
  3. Tjek med jævne mellemrum, om foreningens forsikringer fortsat passer til dens behov (sæt det fx på som et fast punkt i bestyrelsens årshjul).