Webguide
Seneste revision

Ansvarsforsikringer i foreninger

Få overblik over ansvarsforsikringer i foreninger og frivillige organisationer. Læs også om foreningens erstatningsansvar, når frivillige eller ansatte gør skade på andre eller andres ting.

Denne guide giver dig et overblik over de ansvarsforsikringer, der er relevante i forhold til frivilligt arbejde i foreninger.

Som forening har I nemlig erstatningsansvar overfor eventuelle skader, som jeres ansatte eller frivillige kommer til at gøre på andre. Ligesom I også har et erstatningsansvar, hvis andre kommer til skade som følge af misligholdelse af bygninger.

Erhvervsansvarsforsikring

En erhvervsansvarsforsikring dækker eventuelle skader, som jeres ansatte 'uagtsomt' kommer til at gøre på andre personer eller andre personers ejendele. Nogle gange gælder jeres ansvar også frivillige, som udfører opgaver for foreningen.

Det gælder frivillige, som udfører såkaldt ulønnet arbejde. Frivilligt ulønnet arbejde er ikke en fast kategori, men defineres ud fra kriterier som:

  • Der foreligger en egentlig ansættelsesaftale mellem jer og den frivillige
  • Den frivilliges opgave ligger uden for foreningens formål.
  • Den frivilliges opgave går ud over, hvad der naturligt og med rimelighed kan forventes af en frivillig i jeres forening.
  • Den frivilliges opgave er af en særligt art eller har et stort omfang.
  • Den frivilliges opgave løses udelukkende i foreningens interesse og ikke i den frivilliges egen interesse.
  • Foreningen skulle have hentet arbejdskraft ind ude fra til at løse opgaven, hvis ikke den frivillige havde løst den.

Afgrænsningen er i store træk den samme, der gælder for den lovpligtige arbejdsskadeforsikring.

Ikke lovpligtig 

I modsætning til den lovpligtige arbejdsskadeforsikring er erhvervsansvarsforsikringen ikke lovpligtig for foreninger. Vi anbefaler dog, at I grundigt overvejer, hvorvidt det er relevant for jer at tegne en erhvervsansvarsforsikring.

En erhvervsansvarsforsikring dækker også, hvis foreningens ejendele (fx et hus), gør skade på en tredjepart (en person), og skaden skyldes forsømmelse eller lignende.

I skal være opmærksomme på, at hvis en forening dømmes til at betale en erstatning og ikke har råd til det, vil kravet nogle gange blive ført videre til de personer, som juridisk tegner foreningen – det vil sige bestyrelsen.

Vær opmærksom på jeres juridiske ansvar

I skal også være opmærksomme på, at selv om jeres frivillige måske har private ansvarsforsikringer, så dækker disse ikke alle eventuelle skader. Det gælder blandt andet skader som den frivillige uagtsomt er skyld i, hvis I som forening har det juridiske ansvar for den frivilliges handlinger.

Private ansvarsforsikringer

En privat ansvarsforsikring dækker, hvis man som privatperson uagtsomt kommer til at gøre skade på en anden person eller en anden persons ejendele.

Som frivillig vil det i nogle – men langt fra alle – situationer være foreningen som ”arbejdsgiver”, der har erstatningsansvaret, hvis man gør skade på andre eller andres ejendele. Når det ikke er tilfældet, er det den frivillige selv, som har ansvaret for at betale en erstatning.

Det er vigtigt, at I informerer jeres frivillige om, hvordan de er forsikret – eller ikke er forsikret – i forhold til ansvarsforsikring. Gør altid jeres frivillige opmærksomme på, hvis de selv har ansvaret. Det giver dem mulighed for at tjekke deres private forsikringer og sikre sig, at de dækket ind.

Bestyrelsesansvar

Som forening kan I vælge at tegne en bestyrelsesansvarsforsikring. En bestyrelsesansvarsforsikring dækker nogle – men ikke alle – erstatninger, som jeres bestyrelsesmedlemmer måtte blive dømt til at betale som følge af deres beslutninger.

Hovedreglen er, at hvis beslutningerne er bevidst uansvarlige, så dækker forsikringen ikke, men hvis de er truffet på baggrund af uagtsomhed, så gør den.

Læs mere i vores guide Bestyrelsens juridiske ansvar.

I de fleste foreninger er bestyrelsesansvarsforsikringer unødvendige. Det er kun, hvis jeres forening har en stor omsætning kombineret med en usædvanlig risikoprofil, at vi anbefaler, at I overvejer en bestyrelsesansvarsforsikring.

Rådgiveransvar

Professionelle rådgivere kan i nogle tilfælde stilles til ansvar for deres rådgivning, og i sjældne tilfælde kan det samme gøre sig gældende for frivillige rådgivere.

Hvis jeres forening tilbyder rådgivning, kan I overveje, om I vil tegne en rådgiveransvarsforsikring. Sådan en forsikring dækker eventuelle erstatninger på grund af forkert eller mangelfuld rådgivning. Det skal dog understreges, at det er yderst sjældent, at det juridiske rådgiveransvar gælder for frivillige rådgivere.