Webguide
Seneste revision

Forsikring af frivillige

Få overblik over de vigtigste overvejelser om forsikring af frivillige i foreninger - lige fra lovpligtig arbejdsskadeforsikring til ulykkes. og rejseforsikring.

I denne guide får du en oversigt over, hvilke overvejelser frivillige foreninger bør gøre sig om forsikring af deres frivillige. 

I guiden kan du læse om lovpligtig arbejdsskadeforsikring, kollektiv ulykkesforsikring, frivilliges egne ulykkesforsikringer og rejseforsikring. 

Generelt om forsikring af frivillige

En forening er det, man kalder ”en selvstændig juridisk person”. Det betyder blandt andet, at foreninger kan eje ting, stifte gæld og forpligte sig helt på linje med virksomheder. Samtidig betyder det, at foreninger også kan stilles til ansvar og hæfte for ting, der sker i foreningens regi.

Derfor er det vigtigt, at du og din forening overvejer, hvilke forsikringer det er relevant og nødvendigt for jer at tegne.

Mange større landsorganisationer har tegnet ”forsikringspakker”, som dækker en lang række forsikringsforhold i både landsorganisationen og dennes lokalforeninger.

Hvis jeres forening er medlem af en landsorganisation, er det derfor en god idé at undersøge, om den har en sådan forsikringspakke, som dækker jer.

Informer frivillige om forsikring hos jer

Uanset hvilke forsikringer din forening eller jeres landsorganisation har, bør I altid informere jeres frivillige om, hvordan de er dækket af jeres forsikringer i forskellige situationer. Mange frivillige regner med, at de automatisk er dækket af foreningens forsikringer, hvis de fx kommer til skade, når de udfører deres frivillige arbejde. Hvis ikke det er tilfældet hos jer, anbefaler vi, at I informerer grundigt om det.

Lovpligtig arbejdsskadeforsikring til frivillige

Foreninger, kommuner og andre, der organiserer frivillige, skal i nogle situationer tegne en lovpligtig arbejdsskadeforsikring, som dækker, hvis deres frivillige kommer til skade.

Den lovpligtige arbejdsskadeforsikring omfatter alle lønnede medarbejdere, men i nogle tilfælde skal den også tegnes for frivillige. Det er tilfældet, når frivillige regnes som ”ulønnede medarbejdere”, hvor ”arbejdsgiveren” har pligt til at sikre dem på samme måde som lønnede medarbejdere.

Læs mere om lovpligtig arbejdsskadeforsikring i guiden Lovpligtig arbejdsskadeforsikring.

Kollektiv ulykkesforsikring

Hvis I har frivillige i jeres forening, som ikke er omfattet af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, men som I alligevel ønsker at forsikre, i tilfælde af at de kommer til skade i forbindelse med deres frivillige arbejde, kan I vælge at tegne en kollektiv ulykkesforsikring.

Der er ingen lovgivning på dette område, så det er helt frit for jer at vælge, hvilke frivillige I vil dække, I hvilke situationer, og hvor stor erstatningen skal være for eventuel skade.

En kollektiv ulykkesforsikring kan ikke erstatte den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, men den kan supplere de personlige ulykkesforsikringer, som de fleste danskere har. Det betyder, at frivillige, der kommer til skade, og som ikke er omfattet af arbejdsskadelovgivningen, ofte vil kunne få erstatning fra både foreningens kollektive og den frivilliges egen ulykkesforsikring.

Vi anbefaler, at I overvejer, hvorvidt det er et behov for, at I som forening tegner en kollektiv forsikring for jeres frivillige. Forsikringer koster penge, så tag eventuelt en snak med jeres frivillige om, hvorvidt de synes, der er behov for yderligere forsikring.

Frivilliges egne ulykkesforsikringer

De fleste danskere har en eller flere ulykkesforsikringer, som sikrer en erstatning, hvis de kommer til skade. Disse forsikringer er meget forskellige – nogle gange er de en del af en samlet familieforsikring, andre gange følger de med et medlemskab af en fagforening.

De fleste, der er på arbejdsmarkedet, har en såkaldt fritidsulykkesforsikring, som dækker de skader, man måtte komme ud for i fritiden – men ikke dem, der sker på arbejdet. Dét, der er lidt indviklet her, er, at fritidsulykkesforsikringer ikke dækker frivilligt arbejde, der er omfattet af arbejdsskadelovgivningen. Her skal de frivillige være dækket af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring. Det er også muligt at tegne en heltidsulykkesforsikring – det kan eksempelvis være relevant for pensionister, der ikke er dækket af en forsikring igennem et job.

Det er op til den enkelte frivillige at beslutte, om han eller hun vil have en personlig ulykkesforsikring, og i givet fald hvor meget og hvornår den skal dække. Det er også op til den enkelte selv at anmelde en skade. I enkelte tilfælde kan I som forening dog godt blive bedt om at gøre rede for, hvordan skaden er opstået.

Rejseforsikring

Hvis frivillige i jeres forening rejser til udlandet på jeres vegne, er det vigtigt at sikre, at de er dækket i tilfælde af sygdom, tyveri eller uheld. Det sker typisk igennem en rejseforsikring, som enten I som forening eller den frivillige selv tegner.

7 gode råd om forsikring af frivillige

  1. Hvis I er medlem af en landsorganisation, så undersøg om jeres landsorganisationen har tegnet forsikringer, som også dækker jer og jeres frivillige
  2. Husk at tegne den lovpligtige arbejdsskadeforsikring for lønnede ansatte
  3. Undersøg om nogle af jeres frivillige også skal være omfattet af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring
  4. Tag stilling til, om I vil tegne en kollektiv ulykkesforsikring for alle eller nogle af jeres frivillige
  5. Orienter jeres frivillige om, hvordan og hvornår de er dækket af foreningens forsikringer, og hvornår de skal sørge for, at deres egne personlige forsikringer dækker den frivillige indsats
  6. Indhent rådgivning og tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber
  7. Gennemgå jævnligt jeres forsikringer og overvej, om der er behov for justeringer.