Webguide
Seneste revision

Regler for musikafgifter når foreningen bruger musik

Få styr på de regler om afgift til Koda og Gramex, der gælder, når I bruger musik på jeres hjemmeside eller ved et offentligt tilgængeligt møde eller arrangement i foreningen.

Når I som forening bruger musik på jeres hjemmeside eller i forbindelse med jeres arrangementer, som er offentlig tilgængelige, skal I betale afgifter til Koda og Gramex.

Stort set alle arrangementer, hvor der spilles musik, som ikke foregår inden for hjemmets fire vægge, er offentlige. Det gælder altså også, når I bruger musik i jeres forening.

I denne guide får I viden om de regler for musikafgifter, som vi her på CFSA anbefaler, at I sætter jer ind i. Så I undgår at få en uventet efterregning, når ballet er forbi og musikken for længst er klinget af. 

Musik til offentlige arrangementer

 

Når I som forening eller frivillig organisation inviterer til åbne og offentlige arrangementer, hvor alle og enhver kan komme ind fra gaden og deltage, skal I betale afgifter til Koda og Gramex for eventuelt brug af musik. Det samme skal I, når I arrangerer åbent hus, står for en byfest eller hyrer et orkester.

Koda og Gramex

Koda er en non-profit organisation, der sørger for at komponister og sangskrivere, får betaling for deres musik.

Gramex er en tilsvarende organisation, der sørger for at dem der har indspillet musikken - musikere og pladeselskaber – får betaling for den musik de har været med til at skabe.

Koda indhenter betaling for Gramex på de fleste områder – så ofte kan I nøjes med at henvende jer til Koda.

Musik i forbindelse med træning på foreningshold

I skal ikke betale musikafgift i forbindelse med træning på et lukket hold - fx et fast hold med stoletræning i en ældreforening.

Det slog Højesteret fast i en principiel afgørelse i 2004. Forudsætningen er, at musikken spilles til træningen, og at den enkelte deltager er medlem af foreningen og tilmeldt et bestemt hold for en hel sæson. Så er der ikke tale om et offentligt arrangemetn i ophavsretslovens forstand, og I skal derfor ikke betale musikafgifter. 

Dommen fra Højesteret slog også fast, at foreninger, der udbyder træningstilbud, hvor det enkelte medlem selv kan vælge hold og tidspunkt fra gang til gang, skal betale musikafgifter.

Vi anbefaler dog altid, at I rådfører jer med Koda om hvorvidt jeres trænings-aktivitet er fritaget for musikafgifter.

Musik på foreningens hjemmeside

Hvis I som forening bruger musik på jeres hjemmeside, skal I betale afgift, og brug af musik på internettet forudsætter, at I har fået en tilladelse fra KODA/NCB (Nordisk Copyright Bureau).

Musik som sættes sammen med videoklip/billeder på hjemmesiden kan ofte karakteriseres som baggrunds- og underlægningsmusik, medmindre videoklippet/billederne og musikken skal kunne downloades.

Afgiften for brug af baggrunds- og underlægningsmusik afhænger af, hvor mange ”musik-minutter” der fremføres på siden og hvor mange besøgende, jeres hjemmeside har pr. måned.

Hvis videoklip/billeder sættes sammen med musik, skal komponisten og tekstforfatteren give samtykke. I kan indhente samtykke ved at kontakte NCB (Nordisk Copyright Bureau).

I skal huske at indberette musik-afgift for brug af musik på jeres hjemmeside via den onlineformular, som ligger på Koda’s hjemmeside

Sådan indberetter I musikafgift

Den afgift I skal betale for at spille musik afhænger af det enkelte arrangement, antallet af deltagere og jeres indtægter på arrangementet.

I skal selv indberette musikafgifter til Koda.

I kan selv beregne prisen og indberette jeres arrangement via en onlineformular, som ligger på Koda’s hjemmeside

Søg fritagelse for musikafgift

Når I holder et velgørenhedsarrangement, kan I søge om at blive fritaget for at betale musikafgift til Koda.

Arrangementer skal have et alment velgørende formål, typisk i form af indsamling af midler til en bredere kreds af mennesker, der er ramt af sygdom, social nød, sult eller krig. Alle kunstnere og deltagere skal medvirke uden betaling.

Vil I søge om fritagelse for at betale musikafgift skal I sende en skriftlig ansøgning, som beskriver arrangementets karakter, formål mv. til Koda på kunde@koda.dk.

Sammen med ansøgningen skal I lægge en kopi af budgettet for jeres arrangement.

Læs mere muligheden for at søge om fritagelse for musik-afgift