Søg i CFSAs viden og rådgivning

Få hurtigt besked, når vi udgiver nye faglige artikler, guides, bøger eller udbyder webinarer og kurser til dit arbejde med frivillighed. Bestil vores månedlige nyhedsbrev 

Viser 1 - 27 af 170
Mange foreninger oplever, at kandidater til bestyrelsen ikke ligefrem står i kø. Men hvad gør I, hvis I ikke kan få nogen til at stille op til de ledige pladser i bestyrelsen? I denne artikel får du svar på det spørgsmål af CFSA's rådgivere Mette Wang og Sigrid Bolet.
Artikel
En af de mest brugte veje til at finde nye frivillige er at kontakte personer i sit eget netværk. Men det er ikke altid det lykkes, og nogle gange leder I måske specifikt efter målgrupper af frivillige, som ingen af jer i bestyrelsen eller foreningen har kontakt til. Så kan I bruge den såkaldte ”kampagnemetode”.
Artikel
I DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom kan de unge veksle mellem at være deltager og frivillig, alt afhængigt af den enkeltes interesser og livssituation. Den fleksible og individuelle tilgang går hverken ud over fællesskab, struktur eller rammer. Ansvar og selvbestemmelse er nemlig nogle af nøgleordene i DFUNK’s succes med at rekruttere og fastholde de unge i frivillige fællesskaber, som de ellers ikke nødvendigvis har en tradition med sig for at deltage i.
Artikel
Er det en udfordring for jer at skaffe frivillige? Så er I ikke alene. Derfor har CFSA nu samlet den nyeste forskning og vores bedste tips og redskaber i en ny bog "Få frivillige? En håndbog i frivilligrekruttering", der udkommer 29. februar.
Nyhed
Er det en udfordring for jer at skaffe frivillige? Så er I ikke alene. Derfor har CFSA nu samlet den nyeste forskning og vores bedste tips og redskaber i en ny bog "Få frivillige? En håndbog i frivilligrekruttering", der udkommer 29. februar.
Artikel
CFSA’s aktivitetsbevilling på 9,8 mio. kr. er udløbet ved årsskiftet. Bevillingen har bl.a. finansieret gratis kurser til frivillige samt en stor del af CFSA’s rådgivning, netværk, organisationsudvikling og vidensformidling. Planerne for tilbud til frivillige og foreninger i 2024 er nu på plads. Her får du et overblik over de væsentligste ændringer i vores tilbud til frivillige, foreninger og ansatte.
Nyhed
CFSA og Tænketanken Mandag Morgen samarbejder om et stærkere nordisk civilsamfund på socialområdet. I 2024 udfolder den nye nordiske platform for civilsamfundet på socialområdet sig i 5 tematiske netværk, hvor deltagere fra hele norden drøfter aktuelle tendenser i frivilligheden.
Artikel
Ferieperioderne – ikke mindst juleferien - er ifølge politiet højsæson for CEO-Fraud (på dansk direktør-bedrageri). Bedrageriet går i al sin enkelthed ud på at franarre fx foreninger oplysninger eller pengebeløb ved at udgive sig for at være forperson i foreningen.
Artikel
CFSA's telefoner er lukkede fra den 21. december 2023, og vi er tilbage på kontoret igen den 3. januar 2024. Rådgivningen er åben fra den 8. januar.
Nyhed
3 nye frivilligcentre skal nu være med til at styrke og udvikle den lokale frivillighed. Frivilligcenter Samsø og Frivilligcenter Assens på Vestfyn er kommet til i år, og Frivilligcenter Allerød er på vej.
Artikel
Frivillige og ansatte i det frivillige sociale arbejde har kastet sig over ny teknologi og de muligheder digitale værktøjer giver for at styrke og effektivisere deres arbejde. Det nyeste ”so ein Ding muss ich auch haben” er AI – kunstig intelligens, fx i form af programmer som ChatGPT. For mange foreninger er der flere gevinster ved at bruge AI, men også en række faldgruber, som I skal være opmærksomme på.
Artikel
Når du for første gang skal være dirigent på foreningens generalforsamling, er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt på opgaven. Hvad er de vigtigste elementer, du skal have styr på og hvordan forbereder du dig bedst? Det giver webkonsulent Louise Rasmussen fem råd til i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
CFSA’s aktivitetsbevilling der bl.a. finansierer gratis kurser til frivillige samt en stor del af CFSA's rådgivning, netværk, organisationsudvikling og vidensformidling er ikke blevet forlænget med finansloven for 2024. Derfor lukker store dele af vores gratis tilbud til frivillige 1. januar.
Artikel
CFSA’s aktivitetsbevilling, der bl.a. finansierer gratis kurser til frivillige samt en stor del af CFSA's rådgivning, netværk, organisationsudvikling og vidensformidling, er ikke blevet forlænget med finansloven for 2024. Derfor lukker store dele af vores gratis tilbud til frivillige 1. januar.
Nyhed
Julen er en dyr tid for mange økonomisk trængte børnefamilier og enlige. I CFSA's guide til frivillig julehjælp får du overblik over landsdækkende foreninger og organisationers støttemuligheder og julehjælp.
Artikel
Uden penge – ingen aktiviteter. Sådan er det i langt de fleste frivillige foreninger. Kommunale eller offentlige puljer og private fonde er ofte det første vi tænker på, når der skal skaffes penge. Men hvad med at bruge foreningens og medlemmernes netværk? Læs om mulighederne i crowdfunding og få råd og anbefalinger til at komme i gang med netværksbaseret indsamling til jeres projekter og aktiviteter.
Artikel
Hvordan kan I imødegå udfordringen med ubesatte bestyrelsesposter og sikre en stabil og arbejdsdygtig foreningsbestyrelse? Få svaret i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning, hvor rådgiver og konsulent Marie Ingeman Sørensen giver anbefalinger til ’minimumsbestyrelsen’ og råd om, hvordan I organiserer ansvar og opgaver i bestyrelser med ganske få bestyrelsesposter.   
Artikel
Knapt 200.000 danskere står på kanten af arbejdsmarkedet og er på mere eller mindre permanent offentlig forsørgelse. Politisk er der et stort fokus på, at dette samfundsproblem ikke kan løses af det offentlige alene. Det skal ske i et tæt samspil med civilsamfundet og de frivillige foreninger og organisationer. I en ny bog, som udkommer til november, undersøger en række forskere, om frivillighed er en vej ind i lønnet beskæftigelse.
Artikel
Dirigenten spiller en vigtig rolle på foreningens generalforsamling. Som dirigent er det dit ansvar at lede generalforsamlingen i overensstemmelse med vedtægterne. Du skal både holde styr på dagsorden, afstemninger og talerække. Få styr på, hvordan du kan forberede dig på din opgave med CFSA's tjekliste til dirigenten på generalforsamlingen.
Artikel
Mange lokale frivillige foreninger modtager §18-midler, som tilskud til frivilligt socialt arbejde fra den kommune, hvor foreningen har sit virke. Men kan man egentlig søge §18-tilskud i nabokommunerne?  Det svarer rådgiver og konsulent Sigrid Bolet på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
I 2023 er CFSA rundt i hele landet med 131 gratis kurser til frivillige, der er engageret inden for social-, sundheds- og velfærdsområdet.
Nyhed
De fleste foreninger har brug for en konto til deres penge. Desværre oplever mange foreninger, at det kan være svært at få en foreningskonto. I Center for Frivilligt Socialt Arbejdes nye rådgivningsguide ”Sådan får I en bankkonto til foreningens penge” giver vi en trin-for-trin guide til samarbejdet med et pengeinstitut.
Artikel
Frivillige og foreninger spiller en afgørende rolle i forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed. Derfor er civilsamfundet en central aktør i den nye nationale strategi og handleplan mod ensomhed.
Artikel
Stemningen i frivilliggruppen er som regel helt i top oven på en vellykket sommerlejr. Men som månederne går bliver det ofte sværere at engagere alle de frivillige i næste års lejr. Udfordringen med at holde kontakten til frivillige er kendt ikke bare fra sommerlejre, men også fra festivaler og indsamlinger og de mange andre frivillige aktiviteter, som typisk afholdes en gang om året. Hvad gør I for at fastholde jeres frivillige, når årets sommerlejr er slut? Og hvordan sikrer I, at jeres frivillige har lyst til at være med igen til næste år? Det giver rådgiver og konsulent Marie Ingeman Sørensen svar på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
I efteråret udbyder vi over 30 forskellige kurser, der styrker dit arbejde med frivillighed. Uanset om du er ny eller erfaren frivillig, bestyrelsesmedlem, ansat eller leder, har vi kurser, der ruster dig til de opgaver og udfordringer, du møder i den frivillige sociale verden.
Artikel
Hele efteråret kan frivillige, ledere og ansatte deltage i vores kurser, der giver viden, inspiration og redskaber til arbejdet med frivillighed på social- og velfærdsområdet. CFSA’s kursussæson for efteråret 2023 er netop åbnet for tilmelding, og der er mere end 30 forskellige tilbud at vælge imellem, der ruster til de opgaver og udfordringer, som frivillige og ansatte møder i den frivillige sociale verden.
Nyhed
Tilbud om kompetenceudvikling som fx kurser og netværk er et stærkt værktøj i arbejdet med at tiltrække frivillige. I CFSA's nye videnstema analyserer vi sammenhængen imellem kompetenceudvikling og antallet af frivillige i små og mellemstore landsorganisationer på socialområdet.
Artikel