Viden & indsigt

Ny CFSA-analyse: Danskerne hjalp hinanden under coronanedlukning

Af Suzette Frovin, kommunikationschef, Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Coronakrisen viste, at borgerne i den grad er klar til at hjælpe deres medmennesker, når der er brug for det. Med afsæt i tal fra CFSA og Københavns Universitets store befolkningsundersøgelse af hjælpen under corona analyserer vi i Videnstema #3, hvem hjælperne var, hvilken hjælp de gav, og hvad der motiverede dem til at hjælpe.

Indhold
Viden & indsigt

"Der var da mange andre, der havde det værre end mig, eller som var i klemme. Når man bor i en lille landsby, så ved man rigtig meget om hinanden, og man ved også, hvem man skal have et øje på, og hvem man skal huske på."

Sådan beskriver 72-årige Lone tiden under corona. For Lone, der under normale omstændigheder har en travl kalender med mange sociale og frivillige aktiviteter, blev nedlukningen af Danmark en anledning til at hjælpe på nye måder. Og Lone var langt fra alene om at hjælpe. Faktisk har over halvdelen af befolkning (54 pct.) hjulpet andre under corona. Det viser tal fra den undersøgelse, som CFSA har gennemført i samarbejde med Sociologisk Institut på Københavns Universitet under titlen ’Solidaritet og frivillighed i coronakrisen’. Mere end 3.000 danskere har svaret på det spørgeskema, vi udsendte sammen med Danmarks Statistik i de første uger under corona.

Videnstemaer

Center for Frivilligt Socialt Arbejde udgiver løbende Videnstemaer på baggrund af Frivilligrapporten, som løbende monitorerer frivilligheden med særligt fokus på velfærdsområdet, dvs. social- og sundhedsområdet samt det humanitære og almennyttige arbejde. 

Aktuelle videnstemaer i serien:

Frivilligrapporten er finansieret af statslige midler. 

På baggrund af tal fra coronaundersøgelsen tegner CFSA i Videnstema #3 Samfundssind: Danskerne hjalp hinanden under corona for første gang et billede af dem, der hjalp under corona. Hjælperne fordeler sig i to grupper: Dem, der hjalp mennesker i deres eget netværk, og dem, der hjalp mennesker uden for deres eget netværk.

Hjælp i og uden for eget netværk

Vi ser, at dem, der hjalp i deres eget netværk, ligesom Lone hjalp mennesker i deres lokalområde. Mange af dem, der hjalp uden for deres netværk, finder ofte opgaverne igennem digitale netværk (fx Facebook-grupper) eller gennem større organisationer, der etablerede hjælpenetværk under corona. Denne hjælp minder på mange måder om den formelle frivillighed, som vi jævnligt kortlægger og analyserer i Frivilligrapporten.

Dem, der hjælper i eget netværk, falder uden for de typiske kategorier, der er genstand for undersøgelser eller forskning. Det er derfor interessant, at vi ved at undersøge befolkningens hjælp under corona får adgang til viden om, hvad der motiverer mennesker, der engagerer sig uden om den formelle og rammesatte frivillighed. Mest interessant er det måske, at der er større diversitet blandt dem, der hjælper i eget netværk, end traditionelle frivillige, hvor særligt højtuddannede og mennesker i beskæftigelse er repræsenteret. 

Hjælpen under corona spænder vidt

En tredjedel af dem, der hjalp under corona, delte information og oplysninger om COVID-19 til andre (30 pct.). Samtidig hjalp godt en ud af fire med praktiske gøremål som hundeluftning, ærinder og indkøb for ældre, syge, isolerede og andre personer i risikogruppen (23 pct.). Endelig har flere også hjulpet ved at ringe til ensomme- og udsatte borgere og ved at give en hånd til børnefamilier, der var udfordret på tid og overskud. 

 

illustration.jpg

Coronakrisen gav mulighed for at undersøge uformel hjælp

I mange uger i foråret 2020 var foreningslivet mere eller mindre lukket ned som følge coronakrisen. Det betød, at de opgaver, som normalt løftes af organiserede frivillige i hele landet blev sat på pause eller måtte gentænkes.

Samtidig så vi, at mennesker over alt i landet fra den ene dag til anden på egen hånd rakte ud til dem, der var særligt påvirket af og havde brug for hjælp under corona. Og netop den situation var en anledning til at undersøge den hjælp, som under normale omstændigheder er vanskelig at kortlægge. Det er den undersøgelse, der ligger til grund for dette videnstema.

Download Videnstema #3 Samfundssind: Danskerne hjalp hinanden under corona