Tag vare på jeres sag med lokal interessevaretagelse 

Af Suzette Frovin, kommunikationschef, Center for Frivilligt Socialt Arbejde

Et klart mål, kendskab til lokale udfordringer og vedholdenhed er de vigtigste ingredienser for at lykkes med at sætte jeres sag på dagsordenen. Vi har samlet en række konkrete råd til, hvordan I kan arbejde med interessevaretagelse til gavn for jeres forening – og for jeres brugere.  

Indhold
CFSA rådgivning
none

Hvordan skaber vi mere opmærksomhed om det store stykke sociale arbejde, vi gør? Det er et spørgsmål, der optager mange foreninger og frivillige initiativer. Ikke mindst fordi synlighed også er en forudsætning for opnå økonomisk støtte fra fx kommuner og fonde. Selvom om arbejdet med interessevaretagelse kan synes uoverkommeligt for en mindre organisation, er der alligevel gode muligheder for, at I med en målrettet plan kan få sat jeres mærkesag på den lokale dagsorden. Vi har samlet de bedste tips til overskuelig interessevaretagelse i denne artikel.   

Sæt mål for interessevaretagelsen 

Det er altafgørende, at I fx i bestyrelsen sætter jer et mål for, hvad I vil opnå, når I arbejder med interessevaretagelse. Målet skal være den røde tråd i alt, hvad I gør for at skabe synlighed om jeres tilbud, aktivitet eller lignende. Det betyder også, at I ikke nødvendigvis skal fortælle hele historien om jeres forening, men udvælge det, der er særligt relevant i forhold til den sag, I vil fremme. Det kan fx være relevant, at I har mange års erfaringer med at arbejde med et særligt område, mens det vil være mindre relevant, at I også laver andre aktiviteter, som ikke har noget med sagen at gøre.  

I skal med andre ord lægge ud med at besvare spørgsmålet: Hvad vil vi gerne være kendt for? Hvis det er et særligt tilbud, hvor I fx hjælper udsatte borgere, skal I synliggøre, hvad det er for en forskel, I gør for udsatte borgere – og hvorfor det lige netop er jeres tilbud, der skaber den forandring. 

Derefter skal afklare, hvem der skal kende til jeres sag. For mindre og mellemstore foreninger og frivillige initiativer vil det i første omgang være relevant at fokusere på lokal interessevaretagelse. Det betyder, at I skal arbejde målrettet med at få jeres lokalpolitikere og relevante ansatte i kommunen i tale.  

Hvem bestemmer i kommunen? 

Fra lokal til national interessevaretagelse 

Artiklen har fokus på den lokale interessevaretagelse for mindre og mellemstore foreninger og frivillige initiativer. Men I kan sagtens bruge de gode råd i artiklen til at arbejde med at sætte jeres sag på dagsordenen på Christiansborg.

Inden I kontakter politikere eller embedsmænd i kommunen, er det en god ide dels at kortlægge, hvilke politikere der har mest indflydelse i jeres kommune – og hvem der er særligt optaget af det område, I arbejder med. Det er nemlig ikke altid, at det mest effektive er at mødes med borgmesteren. Ofte vil det være mere effektivt at få andre politikere til at tale jeres sag over for borgmesteren. Samtidig giver I lokale politikere mulighed for at markere sig og være med til at skabe konkrete forandringer for en særlig gruppe i befolkningen.  

I kontakten med ansatte i kommunen bør I gøre jer klart, hvordan I kan bidrage til at løse lokale udfordringer. Et godt sted at starte er ved at orientere jer i kommunens politikker. Hvordan kan jeres tilbud være med til at indfri mål i fx kommunens sundhedspolitik, ensomhedspolitik eller ungepolitik? Det vil være meget lettere at få ansatte i kommunen til at lytte, hvis I taler ind i deres virkelighed – og hvis I kan hjælpe dem med at se en direkte sammenhæng mellem jeres sag eller tilbud og deres daglige arbejde.   

Brug det kommunale årshjul 

Endelig er det en god ide, at I sætter jer ind i kommunens årshjul. Hvis jeres mål er at få kommunal støtte til et særligt projekt eller tilbud, er det for sent at sætte jeres sag på dagsordenen i forbindelse med budgetforhandlingerne i sensommeren. På det tidspunkt er meget nemlig allerede lagt fast. Derfor skal I allerede i starten af året – eller når en ny politik bliver vedtaget – skabe opmærksomhed om jeres sag. Hvis politikerne skal sætte penge af til et projekt, har de brug for at kende til projektet allerede i foråret. 

Glem ikke de lokale medier 

Sideløbende med at I arbejder med at sætte jeres sag på dagsordenen blandt udvalgte politikere og relevante embedsmænd i kommunen, skal I også have en plan for, hvordan I kan skabe opmærksomhed om jeres sag i pressen.  

I kan skrive læserbreve til avisen, men det kan også være en god ide at invitere journalister ud for at opleve, hvordan I konkret gør en forskel for lokalsamfundet. Find en god anledning – det kan fx være, at der er en lokal eller national diskussion om ensomhed blandt ældre. Så kan I henvende jer til de lokale medier og fortælle, at I faktisk gør et stort stykke arbejde for at bekæmpe netop ensomhed blandt ældre.  

Den gode historie er konkret 

Når I kontakter de lokale medier, skal I være konkrete: Vi gør en forskel for netop ensomme, fordi vi gør X eller Y. Det er endnu nemmere at få medierne til at interessere sig for jeres historie, hvis I kan invitere dem ud til en aktivitet, hvor der er mulighed for at tage gode billeder – og hvis I har en frivillig eller en bruger, der kan fortælle, om den forskel jeres tilbud gør.   

At arbejde med interessevaretagelse er et langt sejt træk. Resultaterne kommer ikke af sig selv, og I skal være indstillet på, at I skal sætte jeres sag på dagsordenen mange steder og være synlige i alle sammenhænge, der er relevante for jeres sag. Men med et klart mål og en langsigtet plan kan I skabe vigtige resultater både for jeres sag og – ikke mindst – for de brugere, der har gavn af jeres arbejde.   

Fem relevante spørgsmål til at skærpe jeres sag

  1. Hvad er problemet?  
  2. Hvem går det ud over?  
  3. Hvad er konsekvensen, hvis problemet ikke bliver løst? 
  4. Hvordan kan I bidrage til, at problemet bliver løst? 
  5. Hvad er gevinsten (for samfundet), hvis problemet bliver løst? 

Eksempel 

  1. Vi bidrager til at bekæmpe den stigende ensomhed blandt unge 
  2. 10 pct. af unge kvinder ml. 16 og 24 år 
  3. Ensomhed kan føre til stress, angst, depression og overvægt 
  4. Vi tilbyder et trygt fællesskab med fokus på fysisk aktivitet 
  5. Bedre trivsel for den enkelte: Større selvværd og mod på livet, herunder overskud til at gennemføre en ungdomsuddannelse (jf. målsætninger i kommunens børne- og ungepolitik)