Webguide
Seneste revision

Moms og foreninger

Få indblik i de regler for moms I som forening er underlagt. Læs også om foreningens pligt til at afregne moms af salg og køb af varer og tjenester.

I denne guide gennemgår vi de regler for moms, vi anbefaler, at I som en velgørende og/eller almennyttig forening sætter jer ind i. Kort fortalt afhænger jeres pligt til at afregne moms af, hvilken slags salg eller køb, der er tale om.

Moms er en afgift på en vares salgspris. Moms opkræves af den, der sælger en vare.

Indtægter som tilskud fra offentlige puljer og fonde eller kontingenter er ikke momspligtige, og I skal derfor ikke betale moms af dem – uanset hvor store de er.

Når man sælger en vare eller har indtægter fra arrangementer, som er åbne for offentligheden, kan man som forening være momspligtig, hvis de årlige indtægter fra sådanne aktiviteter overstiger 50.000 kr.

Denne guide giver jer et overblik over hvilke former for indtægter, der er momspligtige, og hvordan jeres momspligt er afhængig af jeres samlede omsætning.

I skal være opmærksomme på, at moms- og skattepligt er to forskellige ting, der kører efter hvert sit regelsæt. Selv om jeres forening er momspligtig, betyder det altså ikke nødvendigvis, at den også er skattepligtig. 

Læs mere i vores guide om Skat og foreninger

1. Foreninger med en omsætning under 50.000 kroner om året

 

Foreninger er ligesom virksomheder fritaget fra at betale moms af eventuelle salg af ydelser og varer, når foreningen sælger for under 50.000 kroner årligt. Det betyder altså, at I over 12 måneder ikke må have solgt for mere end 50.000 kroner.

Foreninger, som ikke er momspligtige, kan modsat heller ikke få refunderet momsen i forbindelse med indkøb af varer.

2. Foreninger med en omsætning over 50.000 kroner om året

Hvis jeres forening sælger for mere end 50.000 kroner årligt, kan I vælge at være momsfritaget, hvis jeres forening er ”velgørende eller almennyttig”.

For at blive betragtet som en velgørende eller almennyttig forening, skal I opfylde følgende punkter:

  • Jeres forening skal have et vedtægtsbestemt formål af velgørende eller almennyttig karakter
  • Salg af varer og ydelser skal ske i forbindelse med aktiviteter, der ligger inden for foreningens formål – fx salg i forbindelse med foreningens daglige arbejde og aktiviteter, samt salg af merchandise, mad og kurser til foreningens medlemmer og brugere
  • Overskuddet skal bruges til velgørende eller almennyttige formål, og der skal føres et regnskab, der kan dokumentere dette. Det velgørende eller almennyttige formål kan sagtens være foreningens eget - I behøver ikke at give overskuddet videre til andre
  • Momsfritagelsen må ikke fremkalde konkurrenceforvridning – dvs. at foreningen ikke må sælge en vare væsentligt billigere, end den ville kunne sælges hos en privat udbyder.

Normalt er der ikke tale om konkurrenceforvridning, når en forening sælger varer og ydelser som en service til medlemmerne eller en afgrænset kreds af brugere. Men det er konkurrenceforvridende og foreningen skal momsregistreres, hvis:

  • Jeres aktivitet som fx en cafe er offentlig tilgængelig, hvor alle kan komme
  • Priserne er væsentligt lavere end andre cafeer i området, (bl.a. fordi foreningens cafe ikke skal lægge moms oveni prisen)
  • Og foreningens momspligtige årlige indtægt på disse aktiviteter overstiger 50.000 kr.

Hvis jeres forening opfylder kravene til en velgørende eller almennyttig forening, kan I vælge at være momsfritaget for salg af varer, og I behøver ikke at søge om fritagelse hos SKAT.

Vær opmærksom på, at velgørende og almennyttige foreninger, som er fritaget for moms, ikke kan trække købsmoms på indkøbte varer fra.

3. Foreninger med salg af forretningsmæssig karakter

Hvis jeres forening sælger varer og ydelser af forretningsmæssig karakter for mere end 50.000 kr. om året, skal I momsregistreres.

At sælge varer af forretningsmæssig karakter betyder, at I ikke kan undtages under reglerne for ’almennyttige og/eller velgørende foreninger’. I de tilfælde skal foreningen altså betale moms på lige fod med private virksomheder.

Ifølge SKAT er varer og ydelser af forretningsmæssig karakter fx en permanent butik eller café med faste åbningstider og permanent indretning.

At blive momspligtig betyder dog samtidigt, at foreningen kan trække momsen fra for de indkøb og omkostninger, I har haft i forbindelse med det salg, som gør jeres forening momspligtig.

SKAT betragter ikke salg som værende af forretningsmæssig karakter, når:

  • åbningstiderne svarer til foreningens aktiviteter
  • kunderne som regel er medlemmer
  • salget til ikke-medlemmer er ubetydeligt

Sælger I brugte genstande i fx genbrugsbutikker, skal I søge om momsfritagelse hos SKAT.

SKAT lægger vægt på, om I bruger overskuddet til velgørende og almennyttige formål, og om salget foregår for foreningens egen regning og risiko.

4. Hvis I er en momsregistreret forening

Som forening kan I godt være momsregisteret for salg af forretningsmæssig karakter (fx i en butik) og samtidig være momsfri i forhold til foreningens faste aktiviteter (fx en medlemscafé).

I det tilfælde er det vigtigt, at I sikrer, at det tydeligt fremgår af foreningens regnskab, hvilke dele af jeres virksomhed, som er momspligtig, og hvilke dele der ikke er.

Nogle foreninger vælger at være momsregistrerede, selv om de ikke er forpligtede til det, hvilket kan give jer andre fordele - fx. at I kan trække købsmoms fra på lige fod med private virksomheder.

Hvis jeres forening skal momsregistreres, anbefaler vi, at I taler med en professionel revisor, så I er sikre på, at jeres bogføring, regnskabsaflæggelse mv. lever op til de formelle krav.

5. Momsfritagelse for velgørende arrangementer

Som velgørende og almennyttig forening, har I mulighed for at søge om fritagelse for salgsmoms på arrangementer, der støtter et velgørende eller almennyttigt formål.

Det kan derfor være en god ide at søge om momsfritagelse, hvis jeres forening afholder et arrangement, hvor overskuddet går til velgørende eller almennyttige formål. Uanset om det er jeres eget formål eller andres velgørende formål. Det kan fx være støttekoncerter, basarer eller lignende. Arrangementets indhold er ikke afgørende.

Hvis foreningen vil momsfritages for velgørende arrangementer, skal I opfylde en række betingelser.

Læs nærmere om reglerne for momsfritagelse for velgørende arrangementer

Hent ansøgningsblanketten om momsfritagelse for velgørende arrangementer på Skat.dk

6. Kompensation for ikke momsregistrerede foreninger

Ikke momsregistrerede velgørende foreninger kan også søge om momskompensation for købsmoms.

Det betyder altså, at I kan få refunderet den moms, som I betaler, når foreningen køber varer.

Reglerne for dette er forholdsvis komplicerede og vi anbefaler, at I får hjælp af en revisor.

Læg mærke til, at I som forening skal være godkendt efter ligningslovens § 8A eller § 12 , hvis I ønsker at søge om momskompensation.

Læs om hvordan I kan blive godkendt efter ligningslovens § 8A eller §12 i vores guide om 'Skattefrigaver til foreninger'

Læs mere om reglerne for momskompensation på SKATs hjemmeside

Få hjælp, hvis du oplever alvorlige forhold eller mistanke om lovovertrædelser i en frivillig social organisation

Har du viden om alvorlige forhold eller begrundet mistanke om overtrædelser af love, regler, kontrakter, snyd med offentlige puljemidler mv. i en forening, frivillig organisation, et frivilligt initiativ eller projekt på socialområdet, kan du videregive din viden til Whistleblowertilbud til det frivillige sociale område

Du kan videregive informationerne anonymt.